η-chitose-abe-του-οίκου-sacai-θα-σχεδιάσει-την-επόμεν-137880

Μπορεί ο Jean Paul Gaultier να έδωσε την τελευταία του επίδειξη μόδας ως σχεδιαστής στο Παρίσι τον Ιανουάριο με το αποχαιρετιστήριο πάρτι για τη Spring 2020 Couture συλλογή του, αλλά είχε προειδοποιήσει πως αυτή δεν θα ήταν και η τελευταία του κουβέντα. Με μία ακόμη κίνηση-έκπληξη, όπως αρέσκεται το αιώνιο enfant terrible της μόδας, ο Jean Paul Gaultier ανακοίνωσε σήμερα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Ιnstagram το πέρασμά του στη νέα εποχή. Στην εποχή που ο τίτλος “creative director” αντικαθίσταται από τον όρο “creative collaborations”.

Αγκαλιάζοντας με τη σειρά του το νέο και μόνο ξεκάθαρο trend στον χώρο της μόδας, ο Gaultier αποκάλυψε σήμερα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Ιnstagram, και στη συνέχεια με περισσότερες λεπτομέρειες αποκλειστικά στο WWD, τη στρατηγική του να αναθέτει κάθε σεζόν την Couture συλλογή του σε έναν διαφορετικό σχεδιαστή που θα “επανερμηνεύει τους κώδικες του οίκου και θα προσφέρει ένα νέο όραμα για την Υψηλή Ραπτική.”

Πρώτη προσκεκλημένη του Jean Paul Gaultier είναι η Chitose Abe του οίκου Sacai. Εκείνος σχεδίασε κάποτε τα κοστούμια για τη φουτουριστική ταινία δράσης The Fifth Element. Εκείνη, για την παρουσίαση της τελευταίας συλλογής της Fall/ Winter 2020, χρησιμοποίησε τη φωνή της Uma Thurman από το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Gattaca να ψελλίζει “I want to show you something.”

Και οι δύο μαζί είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα μας δείξουν κάτι ενδιαφέρον και θα καλύψουν τον “φόβο του κενού” που είχε δημιουργηθεί για την Εβδομάδα Υψηλής Ραπτικής τον Ιούλιο στο Παρίσι. Μία Εβδομάδα Haute Couture που αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσουμε και την επιστροφή του οίκου Balenciaga σε αυτήν, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Demna Gvasalia.

“Είμαι ικανοποιημένος που αυτό το concept θα γίνει τώρα πραγματικότητα με την Chitose Abe του Sacai ως πρώτη guest designer. Θαυμάζω τη δουλειά της, έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά δημιουργικά και παρόμοιο όραμα για τη μόδα. Είμαι χαρούμενος που θα της δώσω πλήρη ελευθερία” δήλωσε ο Gaultier.

“Θαύμαζα ανέκαθεν την αυθεντικότητα και τη μοναδική αντίληψη του Jean Paul για μία ανατρεπτική θηλυκότητα, πράγματα για τα οποία αγωνίζομαι και εγώ μέσα από τη δουλειά μου από το ξεκίνημα της καριέρας μου. Είναι μεγάλη τιμή που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα να γίνω ‘κηδεμόνας’ του οίκου του ως η πρώτη σχεδιάστρια αυτού του project” δήλωσε στο WWD και η Chitose Abe.

Έχοντας ιδρύσει τον οίκο Sacai το 1999, η Chitose Abe φημίζεται για τις καινοτόμες τεχνικά συλλογές της και τη streetwear αισθητική της που συνδυάζεται με υβριδικές σιλουέτες θηλυκότητας. Έτσι η Abe, χωρίς να χρησιμοποιεί φεμινιστικά  Ιnstagrammable εφέ, καταφέρνει συνεπώς να παρέχει νέο λεξιλόγιο και να σχεδιάζει καινούριες φόρμες για τη σύγχρονη γυναίκα που θέλει να κινηθεί και να εκφραστεί σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση.

Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, είναι επειδή και ο ίδιος ο Gaultier κατάφερε κάτι αντίστοιχο στα 50 χρόνια καριέρας του για τη γυναίκα που ήθελε να χειραφετηθεί μέσα από κωνικά σουτιέν και φορέματα-κορσέδες αγκαλιάζοντας το “stiletto feminism”, αλλά και μέσα από τα ανδρόγυνα και gender bending σχέδια του με μαρινιέρες και φούστες-παντελόνια. Επιπλέον, η retrospective έκθεση του Montreal Museum of Fine Arts το 2011 με τίτλο “The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk” και η συνεργασία του το 2019 με το streetwear brand Supreme μαρτυρούν ότι και ο ίδιος ο Gaultier έχει βαθιά γνώση της pop και street κουλτούρας και δεν επέλεξε τυχαία την Chitose Abe.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως το concept των guest designers είναι μία ιδέα που είχε σκεφτεί στο παρελθόν ήδη από τα 90s. Στα νέα, και από ό,τι φαίνεται όντως roaring, 20s, αυτή η ιδέα ίσως να είναι και το μέλλον. Μετά από την επιτυχημένη εμπορικά και καλλιτεχνικά πορεία του fashion project Moncler Genius και της πρωτοποριακής συνεργασίας του οίκου με διαφορετικούς σχεδιαστές, την πρόσφατη guest συνεργασία του οίκου Emilio Pucci με την Christelle Kocher του οίκου Koché για τη Fall/ Winter 2020 συλλογή και τη μόνιμη συνεργασία του οίκου Prada με τον Raf Simons ως co-creative director, η κατάργηση της καλλιτεχνικής ηγεσίας ίσως και να μην είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα για τη μόδα στο Vogue.gr.