the-hollywood-gawker-ο-matthew-mcconaughey-πολιτεύεται-177467

Είναι έτοιμος. Είναι έτοιμος να κατέβει και να σαρώσει. Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για κυβερνήτης του Τέξας στις εκλογές του 2022, όμως ο Matthew McConaughey το λέει καθαρά: «Θα ήμουν χαζός αν δεν το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά». Και χαζός δεν είναι. Έχει 28 χρόνια (άνισης αλλά αξιομνημόνευτης στη σούμα) χολιγουντιανής θητείας που το αποδεικνύουν – με το Όσκαρ του, με το χρυσό αστέρι του στη Boulevard της Δόξας, με τις ακριβοπληρωμένες συνεργασίες του εντός κι εκτός μεγάλης οθόνης.

Ας το σκεφτούμε κι αλλιώς: Αν έχει καταφέρει ο Arnold Schwarzenegger να διατελέσει κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, αν το ίδιο θα επιχειρήσει του χρόνου η αμφιλεγόμενη Caitlyn Jenner, δεν έχει τα φόντα το αυτό να πράξει στη γενέτειρά του ο 51χρονος Matthew, που μάλλον τον λες και πιο σοβαρή περίπτωση celebrity; Οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου δρουν ενισχυτικά της καταφατικής απάντησης. Σε σύνολο 1.200 Τεξανών ερωτηθέντων ψηφοφόρων, το 45% δηλώνει ότι ευχαρίστως θα ψήφιζε τον «Mr. McConaughey». Η πλειοψηφία των ενδεχόμενων υποστηρικτών του ανήκει στους Δημοκρατικούς, ακολουθούν οι ανεξάρτητοι και τελευταίοι οι Ρεπουμπλικάνοι, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο 30%.

The Hollywood Gawker: Ο Matthew McConaughey πολιτεύεται-1
©Shutterstock
1/2
Native Share

Ο ίδιος ο σταρ αποφεύγει προς το παρόν να χρωματιστεί κομματικά, προτιμώντας να αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας «δραστικά κεντρώος» ο οποίος επιθυμεί να συναπαντηθεί με τους ιδεολογικούς αντιπάλους του «στη μέση». Μια ωραία, γενική και φλου αρτιστίκ τοποθέτηση. Βέβαια, το Τέξας παραδοσιακά εκλέγει ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους, όμως εξαιρέσεις έχουν υπάρξει και λογικά θα ξαναϋπάρξουν. Οπότε ο McConaughey καλά το πάει έως τώρα, δεν δεσμεύεται με κανέναν και για τίποτα: «Ποιος είναι ο ηγετικός ρόλος μου; Γιατί πραγματικά θεωρώ ότι έχω κάποια πράγματα να διδάξω και να μοιραστώ. Σε ποια κατηγορία θα ανήκω στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής που τώρα εισέρχομαι;».

Πολιτικάντικες ρητορικές ερωτήσεις που -ω, τι έκπληξη- μόνο ο George W. Bush θεώρησε ότι πρέπει να του δώσει τα φώτα του ώστε να καταφέρει ο τάχα προβληματισμένος ηθοποιός να τις απαντήσει. Ο Matthew όμως δεν σκοπεύει να απαντήσει σε τίποτα ο ίδιος. Επιδίωξή του είναι «ο κόσμος» να αποφανθεί ότι πράγματι ο θώκος του τοπικού άρχοντα αυτόν περιμένει, να οχυρωθεί κατά κάποιον τρόπο η υποψηφιότητά του πίσω από μια λαϊκή επιταγή. Η ψευδαίσθηση μεγαλείου που λέγεται ότι τον διακατέχει και που διαφαίνεται ιδίως όταν αναφέρεται στον εαυτό του στο τρίτο ενικό, δεν αλλοιώνει το προσόν της υπομονής που διαθέτει.

Ανέκαθεν υπέρμαχος του «the long game», ο  McConaughey στη ζωή και στην καριέρα του λειτουργεί με βάση το τρίπτυχο «σχεδιάζω-δρομολογώ-περιμένω». Στα 20 του σκάρωσε ένα στιχάκι με το οποίο δήλωνε την πρόθεσή του να γράψει κάποτε ένα βιβλίο για τη ζωή του. Τριάντα χρόνια αργότερα, απομονώθηκε για 52 μέρες σε μια καλύβα χωρίς ρεύμα στην ερημιά, ανέτρεξε στα ημερολόγια τα οποία κρατούσε επί 36 χρόνια και έγραψε την αυτοβιογραφία του. Φέρει τον δικής του εμπνεύσεως τίτλο «Greenlights», για όλα τα πράσινα φανάρια που του άναψε η ζωή και εκείνος τα πέρασε γκαζώνοντας προς τον θρίαμβο.

Θα μπορούσε να είναι ένα εγχείρίδιο αυτοβοήθειας ή ένα πόνημα πρακτικής (αμπελο)φιλοσοφίας ή ένας εναλλακτικός οδηγός χολιγουντιανής επιτυχίας. Ο περίγυρός του όμως επιμένει ότι πρόκειται για μια αυθεντική αφήγηση της ζωής του, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, και μια καταγραφή των ιδιοσυγκρασιακών ιδιαιτεροτήτων που τον χαρακτηρίζουν. Ακόμη και για τα δύο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρει ότι του συνέβησαν σε ηλικία 15 και 18 ετών, η μακοναχική αντιμετώπιση ξαφνιάζει: «Δεν αισθάνομαι θύμα. Ποτέ δεν αισθάνθηκα. Έχω μπόλικες αποδείξεις ότι ο κόσμος συνωμοτεί για να με κάνει ευτυχισμένο».

The Hollywood Gawker: Ο Matthew McConaughey πολιτεύεται-2
©Shutterstock
2/2
Native Share

Ο Matthew McConaughey σκέφτεται με τσιτάτα και πορεύεται με αφορισμούς: «Όταν είσαι αρκετά ψηλά, έχει πάντοτε λιακάδα», «Είμαι καλός σε ό,τι αγαπώ, δεν αγαπώ όλα αυτά στα οποία είμαι καλός», «Αυτό που ονειρεύομαι είναι πάντοτε καλύτερο από αυτό που τελικά κατορθώνω», «Η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει τη θρησκεία». Παρότι πιστός μεθοδιστής και ένας από τους πιο θρησκευόμενους αστέρες στο Χόλιγουντ, θεωρεί ότι ο όρος «οπτιμιστής μυστικιστής» τον εκφράζει περισσότερο. Και όποτε τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχει σχεδιάσει, επιστρατεύτει το αγαπημένο του μότο «εξοικειώσου με το αναπόφευκτο» και πάει παρακάτω.

Γι’ αυτό προφανώς δεν αποποιείται και καμία από τις τρελαμάρες εξαιτίας των οποίων κάποτε βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ εφημερίδων, όπως τη σύλληψή του για διατάραξη κοινής ησυχίας το 1999, όταν τσίτσιδος και μαστουρωμένος στεκόταν στα ορθάνοιχτα παράθυρα του σπιτιού του και κοπάναγε με ζέση μικρά αφρικανικά τύμπανα. Εκτός από ένα ειδύλλιο με τη Sandra Bullock στα μέσα της δεκαετίας του ’90, για την προσωπική του ζωή δεν γνωρίζουμε πολλά. Βασιζόμαστε στα λεγόμενά του ότι ήταν έξαλλη: «Φορούσα κολλητά δερμάτινα, οδηγούσα τσόπερ και έκανα πολλά ντους κατά τη διάρκεια της μέρας – σπάνια μόνος».

Όλα τούτα μέχρι να γνωρίσει το 2006 την τωρινή του σύζυγο και μητέρα των τριών παιδιών του, Camila Alves. «Δεν έχω θελήσει να κοιμηθώ με καμία άλλη γυναίκα αυτά τα χρόνια και θα ήθελα να κάνουμε μαζί άλλα οχτώ παιδιά», λέει σήμερα ο υποδειγματικός οικογενειάρχης Matthew. Δύο καλοκαίρια πριν, είχαμε θαυμάσει σύσσωμη την οικογένεια McConaughey (της μητέρας του συμπεριλαμβανομένης) να παραθερίζει στην Αντίπαρο, παρέα με την οικογένεια του Woody Harrelson και τον γιο του Tom Hanks. Αυτή η κανονικότητα εκφράζει τον διάσημο ηθοποιό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πλέον.

Λογικά αυτή η εικόνα ταιριάζει και σε έναν επίδοξο Αμερικανό πολιτευτή: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια∙ μακροχρόνιες φιλίες, ηχηρές συνεργασίες, επαγγελματική καταξίωση∙ φήμη, δόξα, πλούτη∙ εξαγνισμένο παρελθόν, άφθονες εμπειρίες, αναστοχασμός σε μικρές δόσεις, light φιλοσοφικοί προβληματισμοί∙ φιλανθρωπία, κοινωνική ευαισθητοποίηση, προώθηση προϊόντων έναντι παχυλής αμοιβής. Ο μεσαίος χώρος που ευαγγελίζεται ο Mattew McConaughey τα χωράει αυτά κι ακόμη περισσότερα: τις καμπάνιες για την ευσυνείδητη τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, την υπό όρους οπλοκατοχή, τον περιορισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας μέσω της κατανόησης των εκπεφρασμένων προβληματισμών της κοινότητας και άλλα τέτοια μισοσυντηρητικά – μισοπροοδευτικά.

Το Τέξας αξίζει στον McConaughey, ο McConaughey αξίζει στο Τέξας. Η πολιτική δίνει το πράσινο φως στο star system. Μετά την εμπειρία Trump, τα πάντα βγάζουν νόημα. Dear Matthew, και εις ανώτερα.

Διαβάστε επίσης | Η Madonna είναι πάντα εδώ

MHT