5-πράγματα-που-πρέπει-να-ξέρετε-για-τη-ρ-204605
©Anya-Taylor Joy

Τα τελευταία χρόνια η ρετινόλη έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα skincare συστατικά όλων των γυναικών. Η δράση της μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του δέρματος, γι’ αυτό οι δερματολόγοι και οι facialists, συνιστούν ότι πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της skincare routine μας.

«Έρευνα έχει αποδείξει ότι η ρετινόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ρυτίδων, στο pigmentation, και παράλληλα να συμβάλλει στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου και τη βελτίωση των κυττάρων του δέρματος, που οδηγεί σε μια πιο φωτεινή, πιο λεία επιδερμίδα», λέει η Dr Anjali Mahto, δερματολόγος στο Skin 55 και συγγραφέας του The Skincare Bible.

Παρόλο που είναι ένα συστατικό στο οποίο ορκίζονται οι experts, αυτή η πλευρά του skincare μπορεί μερικές φορές να μπερδέψει τους καταναλωτές, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι με ρετινοειδή, και μάλιστα με διαφορετικά ονόματα. Τα ρετινοειδή όπως εξηγεί η Mahto, είναι μια κατηγορία ενώσεων – μία από τις οποίες είναι η ρετινόλη – που περιέχουν βιταμίνη Α.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-1
©Unsplash

Η Vogue μοιράζεται 5 κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε για την ρετινόλη, κάνοντας την αναζήτησή σας για προϊόντα πιο εύκολη.

Δεν χρειάζεστε συνταγογραφούμενη ρετινόλη για καλά αποτελέσματα

Ο Daniel Isaacs, director of research στο Medik8, παραδέχεται ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος που η ρετινόλη είναι τόσο δημοφιλής. Και αυτό γιατί–  έχει δοκιμαστεί και είναι αξιόπιστη και δερματολογικά ελεγμένη.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υποβληθεί σε αυστηρό clinical testing ώστε ο κόσμος του skincare να είναι σίγουρος ότι το συστατικό λειτουργεί όντως. «Όταν η ρετινόλη εφαρμόζεται στο δέρμα, υφίσταται δύο μετατροπές: πρώτα, μετατρέπεται σε ρετιναλδεΰδη και μετά σε ρετινοϊκό οξύ. Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δέρμα – ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή κολλαγόνου και κάνει όλα αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα που συνήθως ακούτε», εξηγεί ο Isaacs.

Όμως υπάρχουν και άλλες μορφές εκτός από τη ρετινόλη για να εξοικειωθείτε. Η ρετιναλδεΰδη (ή αμφιβληστροειδής) ονομάζεται η βιταμίνη Α «επόμενης γενιάς» που μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα έως και 11 φορές πιο γρήγορα από τις κλασικές μορφές ρετινόλης, αναζωογονώντας γρήγορα το δέρμα, ενώ βοηθά στην αναδόμηση του κολλαγόνου, εκτός από τις αντιβακτηριακές ιδιότητες που διαθέτει (είναι ιδανική για όσους πάσχουν από ακμή).

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-2
©Unsplash

Έπειτα, υπάρχει ο ρετινοϊκός ρετινυλεστέρας, ένα υβριδικό μόριο με «ρετινόλη και ρετινοϊκό οξύ». «Βελτιώνει την αντιγηραντική δράση της ρετινόλης, χωρίς τις ερεθιστικές παρενέργειες του ρετινοϊκού οξέος. Αυξάνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την αποκατάσταση των ρυτίδων έως και οκτώ φορές περισσότερο από την τυπική ρετινόλη. Επιπλέον, είναι πολύ πιο σταθερό στο ηλιακό φως, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρα και νύχτα για πιο γρήγορα αποτελέσματα», λέει ο Isaacs.

Καμία από αυτές τις ενώσεις δεν είναι ισχυρή – μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή – αλλά είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι δερματολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Mahto, εξακολουθούν να θεωρούν ότι το συνταγογραφούμενο προϊόν τρετινοΐνη είναι χρυσό πρότυπο της βιταμίνης Α («θα παράγει καλύτερα αποτελέσματα από τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα καθώς είναι φάρμακο, και όχι καλλυντικό»), αλλά αναγνωρίζουν ότι τα προϊόντα ρετινόλης χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα.

«Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα και τα αποτελέσματα θα είναι λιγότερο έντονα», επισημαίνει η Mahto. Εν τω μεταξύ, ο Isaacs προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε εστέρες (ένας τύπος ένωσης) όπως ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας ή ο λινελαϊκός ρετινυλεστέρας, καθώς έχουν μικρή επίδραση στο δέρμα. «Είναι σημαντικό να αναζητάτε brands που χρησιμοποιούν μόνο κλινικά αποδεδειγμένους και ισχυρούς τύπους βιταμίνης Α».

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-3
©Unsplash

Επιλέξτε τα ποσοστά σας με σύνεση

Αφού βρείτε το κατάλληλο ρετινοειδές για εσάς, στη συνέχεια πρέπει να εξετάσετε την δύναμη που περιέχουν τα προϊόντα που επιλέγετε. Με μια απλή ρετινόλη, η Mahto συνιστά να ξεκινήσετε με ένα προϊόν που να περιέχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 0,1% ρετινόλη, ενώ ο Isaacs στο Medik8, 0,2%. Είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα. «Οι φόρμουλες που έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία χρονικής απελευθέρωσης είναι επίσης μια καλή επιλογή», λέει ο Isaacs, «επειδή η βιταμίνη Α θα διοχετεύεται αργά στο δέρμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας τον κίνδυνο πιθανού ερεθισμού ή ευαισθησίας».

Κάντε τη χρήση αργά και σταθερά

«Η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό κατά την πρώτη χρήση, γι’ αυτό ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και αυξήστε σταδιακά την χρήση κάθε βράδυ», συμβουλεύει η Mahto, η οποία προσθέτει ότι ο ίδιος κανόνας ισχύει είτε χρησιμοποιήσετε ένα ρετινοειδές με συνταγή, είτε ένα προϊόν του εμπορίου. Μόλις το δέρμα σας φτάσει να αντέχει το προϊόν με το οποίο ξεκινήσατε, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας αυξάνοντας το ποσοστό.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον ερεθισμό. «Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας 20 λεπτά μετά την εφαρμογή του ρετινοειδούς σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας, της ευαισθησίας, του ξεφλουδίσματος,  και της ξηρότητας που συχνά σχετίζονται με τη βιταμίνη Α», λέει η Mahto.

Μην περιμένετε αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Όπως όλα χρειάζονται υπομονή, έτσι και για να έχετε εμφανή αποτελέσματα πρέπει να περιμένετε. Η Mahto λέει ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 12 εβδομάδες για να δείτε τα οφέλη των ρετινοειδών, αν και κάποιοι λένε ότι μπορεί να πάρει ακόμη και περισσότερο, όμως στο τέλος τα αποτελέσματα θα αξίζουν την αναμονή. Με τη χρήση ρετινόλης το δέρμα σας θα είναι σε καλή κατάσταση, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε.

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ρετινόλη-4
©Unsplash

Να φοράτε αντηλιακό

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στο skincare σας, είναι να μην φοράτε SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο ρετινοειδές κατά τη διάρκεια της νύχτας (αν και θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό καθημερινά ανεξάρτητα).

Επειδή το δέρμα γίνεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στον ήλιο, η χρήση ρετινοειδών κάνει τα κύτταρα του δέρματος να χάνουν μέρος της προστατευτικής τους δράσης, επομένως το υψηλό SPF είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτρέψετε πιθανή βλάβη στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης | Μαύροι κύκλοι: Πώς να απαλλαγείτε οριστικά;

MHT