8-λάθη-που-πρέπει-να-αποφεύγετε-στο-ντε-248190
©Anne Laure Mais/Instagram

Πώς πρέπει να αφαιρούμε το μακιγιάζ; Τα 8 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

Σίγουρα είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ή μετά από κάποιο δείπνο έξω, τις περισσότερες φορές όταν επιστρέφετε σπίτι η επιθυμία να αφαιρέσετε το μακιγιάζ είναι μηδενική. Ωστόσο, μάθαμε ότι αυτά τα λίγα λεπτά που αφιερώνουμε στο ντεμακιγιάζ μπορούν- χωρίς υπερβολές- να σώσουν το δέρμα μας.

Το να κοιμάστε με μακιγιάζ είναι λάθος, αυτό είναι γνωστό. Αλλά ακόμα και το να μην αφαιρούμε σωστά το μακιγιάζ δεν βοηθά την επιδερμίδα να λάμψει. Και τότε, θα ήταν πραγματικά κρίμα να ακυρώσουμε εκείνα τα λεπτά που με τόση επιμονή αφιερώσαμε στο ντεμακιγιάζ, κάνοντας αυτό το λάθος. Πώς λοιπόν πρέπει να αφαιρούμε το μακιγιάζ; Αρκεί μόνο ένα προϊόν για τα μάτια και το πρόσωπο; Εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια ντεμακιγιάζ ή pads μιας χρήσης; Μπορεί το λάδι ντεμακιγιάζ να μπαίνει στα μάτια κάθε μέρα;

Η Vogue απαντάει σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις και συγκεντρώνει τα 8 λάθη που πρέπει να αποφύγουμε κατά το ντεμακιγιάζ, τα οποία ίσως έχουμε κάνει όλες τουλάχιστον μία φορά.

8 λάθη  που πρέπει να αποφεύγετε στο ντεμακιγιάζ-1
©Ariviere/Instagram

Χρήση βαμβακερών pads μιας χρήσης

Για να διορθώσετε αυτό το λάθος, πρέπει να ξεκινήσετε από δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τα βαμβακερά pads μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα μόνο εάν είναι υψηλής ποιότητας. Αυτό τα κάνει απαλά και ευαίσθητα. Αλλά τα βαμβακερά luxury pads δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν στην αγορά και είναι αρκετά ακριβά για τη λειτουργία που εκτελούν. Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά οικολογικός. Αντικαταστήστε τα συνηθισμένα βαμβακερά pads μιας χρήσης, με επαναχρησιμοποιήσιμα pads, τα οποία μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Υπάρχουν σε διάφορα υλικά, όπως ίνες μπαμπού, βαμβάκι και μικροΐνες. Μπορούν να έχουν στρογγυλό σχήμα όπως τα κλασικά, μεγαλύτερο, ή σε ορθογώνιο σχήμα.

Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Στην καθημερινή σας ρουτίνα skincare δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια ντεμακιγιάζ γιατί είναι πολύ ερεθιστικά για το δέρμα. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αρκετό προϊόν πάνω και επομένως οδηγούν σε μεγαλύτερη πίεση στο πρόσωπο και στα μάτια για την αφαίρεση του μακιγιάζ. Μόνο σε δύο περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται: όταν ταξιδεύετε, γιατί είναι αναμφίβολα πιο άνετα και μόνο εάν είναι άριστης ποιότητας, δηλαδή καλά εμποτισμένα με το προϊόν. Τα επαναχρησιμοποιήσιμα pads ή ένα πανί ντεμακιγιάζ από μικροΐνες, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα, όπως το micellar water ή το λάδι ντεμακιγιάζ, είναι η καλύτερη λύση για να δοκιμάσετε.

8 λάθη  που πρέπει να αποφεύγετε στο ντεμακιγιάζ-2
©Matilda Djerf/Instagram

Τρίβετε με έντονες κινήσεις

Είτε αφαιρείτε το μακιγιάζ από το πρόσωπο, είτε τα μάτια σας, δεν πρέπει ποτέ να πιέζετε πολύ και δεν πρέπει ποτέ να τρίβετε. Στο πρόσωπο είναι προτιμότερο να κάνετε ελαφριές και απαλές κινήσεις, και να αφήσετε τα προϊόντα ντεμακιγιάζ όπως το λάδι να δράσουν. Αν φοράτε βαρύ μακιγιάζ και νιώθετε την ανάγκη να αφιερώσετε περισσότερη ενέργεια στην αφαίρεσή του, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να κάνετε μασάζ με το λάδι, χωρίς να το κάνετε πολύ δυνατά. Στα μάτια, θα πρέπει να κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα σας με εξαιρετική λεπτότητα ή να αφήσετε τα pads πάνω χωρίς να τα τραβήξετε. Ο κίνδυνος να σπάσουν οι βλεφαρίδες και να ερεθιστεί το δέρμα είναι πολύ υψηλός.

Χρησιμοποιείτε λάδι ντεμακιγιάζ στα μάτια

Κάθε περιοχή έχει και το προϊόν της. Υπάρχουν συγκεκριμένα ντεμακιγιάζ για το πρόσωπο και άλλα που είναι ειδικά για τα μάτια. Υπάρχουν και άλλα που είναι για κάθε περιοχή, αλλά πρέπει να προσέχετε τι χρησιμοποιείτε στα μάτια, ειδικά αν έχουν βάση το λάδι. Η παρατεταμένη χρήση, μέρα με τη μέρα, του λαδιού ντεμακιγιάζ των ματιών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λίπους κατά μήκος της γραμμής των βλεφαρίδων και στη συνέχεια να προκαλέσει ενόχληση, όπως το χαλάζιο. Σε αυτή την περιοχή προτιμήστε πάντα ένα συγκεκριμένο προϊόν χωρίς λάδι. Για παράδειγμα ένα micellar water για αφαίρεση του μακιγιάζ από τα μάτια και λάδι ντεμακιγιάζ για το πρόσωπο.

Χρήση προϊόντων που είναι βαριά για το πρόσωπο

Ωστόσο αυτό δεν αφορά μόνο την περιοχή των ματιών. Το δέρμα στο πρόσωπο πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και στη συνέχεια να το καθαρίσετε αργότερα, επιλέξτε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα, τα οποία αφαιρούν το μακιγιάζ και τα οποία δεν κάνουν απολέπιση.

8 λάθη  που πρέπει να αποφεύγετε στο ντεμακιγιάζ-3
©Sabina Socol/Instagram

Δεν πλένετε το πρόσωπο σας μετά το ντεμακιγιάζ

Το ντεμακιγιάζ και ο καθαρισμός προσώπου είναι δύο ξεχωριστά βήματα, που πρέπει να εκτελούνται το ένα μετά το άλλο. Το ντεμακιγιάζ πρέπει πάντα να ακολουθείται από καθαρισμό, όχι μόνο για την αφαίρεση του ντεμακιγιάζ, αλλά και για τον καθαρισμό του δέρματος. Ένα λάδι ντεμακιγιάζ, για παράδειγμα, θα βοηθήσει στην αφαίρεση του μακιγιάζ αλλά δεν θα καθαρίσει το δέρμα από μόνο του. Το δεύτερο βήμα του πρέπει να γίνεται με ένα ειδικό καθαριστικό για τον τύπο δέρματος σας και θα εξαλείψει τυχόν υπολείμματα λιπαρότητας και μακιγιάζ και θα καθαρίσει το πρόσωπο.

Δεν αποκαθιστάτε το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος

Αν και η λεπτότητα είναι το πραγματικό μυστικό του ντεμακιγιάζ, ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις και προϊόντα μπορεί να μην σέβονται πλήρως την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού. Συνένοχος είναι και το νερό της βρύσης, το οποίο τείνει να είναι ασβεστώδες και εξαλείφει το προστατευτικό υδρολιπιδικό στρώμα του δέρματος σας. Το αποτέλεσμα, το οποίο στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν ένα καθαρό δέρμα χωρίς σμήγμα, θα έχει ένα αποτέλεσμα ανάκαμψης, το οποίο θα κάνει το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα ή θα το κάνει να στεγνώσει ακόμα περισσότερο. Για να το αποφύγετε, στις περιοχές που έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ και έχετε καθαρίσει το πρόσωπο σας, εφαρμόστε αμέσως ένα toner και ένα essence, και ψεκάστε το με ένα σπρέι ή ταμποναριστά με τα χέρια σας. Το δέρμα θα «σβήσει» αμέσως και θα είναι έτοιμο για το serum και την ενυδατική κρέμα.

Δεν καθαρίζετε το περίγραμμα του προσώπου

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι ότι αφήνετε έξω το περίγραμμα του προσώπου, γιατί φοβάστε μην βραχούν οι ρίζες των μαλλιών και ίσως χαλάσετε το look σας. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε ένα ατελές ντεμακιγιάζ που αφήνει το μακιγιάζ στο δέρμα, το οποίο μετά θα δούμε στο μαξιλάρι, αλλά οδηγεί σε συσσώρευση ακαθαρσιών ακριβώς στη γραμμή των μαλλιών, που θα πνίξουν τους βολβούς των μαλλιών και που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό πιτυρίδας ή φολίδων.

Διαβάστε επίσης | Το ιαπωνικό τρικ που ενεργοποιεί το μεταβολισμό