διαλειμματική-νηστεία-τα-οφέλη-για-το-216909
©Unsplash

Η θεωρία της διαλειμματικής νηστείας των 16 ωρών, είναι βασισμένη στην πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στην παραμονή με άδειο στομάχι για τις υπόλοιπες ώρες, έτσι ώστε τα κύτταρα που έχουν στερηθεί την τροφή, να αναζητούν το αποθηκευμένο λίπος και να το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας, κάτι που έχει συζητηθεί εκτενώς σε αρκετές περιπτώσεις.

Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι όλο αυτό έχει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό – και δεν μιλάμε μόνο για απώλεια βάρους. Όπως μας εξήγησε ο Jorge Herranz, ειδικός σε θέματα διατροφής στο γυμναστήριο David Lloyd στην Aravaca, μετά από εκείνες τις 12 ώρες χωρίς φαγητό, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν στις 16, το σώμα ενεργοποιεί την αυτοφαγία, η οποία είναι μια διαδικασία κυτταρικής αναγέννησης που μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, ρυθμίζει τη συναισθηματική ένταση και τη γνωστική ικανότητα και διδάσκει το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο.

Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία-1
©Unsplash

Όταν αποφάσισα να δοκιμάσω αυτή την υγιεινή νυχτερινή νηστεία, με τις οδηγίες της διατροφολόγου Mireia Cervera της Flax & Kale, είχα κάποιες αμφιβολίες για το πώς να το κάνω και πώς να το προσαρμόσω στην καθημερινότητά μου.

Τα πρώτα οφέλη

Δεν λέω ότι είναι εύκολο να περάσεις ένα σημαντικό μέρος του πρωινού χωρίς να φας τίποτα, ειδικά όταν η μέρα ξεκινά νωρίς, αλλά πραγματικά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσεις και να μάθεις να ξεχωρίζεις τη συναισθηματική πείνα – που γίνεται αισθητή όταν ξεκινά αυτός ο τύπος της νηστείας – και της πραγματικής πείνας.

Μετά από 3 ημέρες, αυτή η αλλαγή στις συνήθειες και η κατανάλωση φαγητού κατά τις μεσαίες 8 ώρες της ημέρας, χωρίς τσιμπολόγημα το βράδυ βλέποντας Netflix, αφομοιώνονται ως κάτι φυσικό και απαραίτητο. Ειδικά μετά από τα δύο από τα πιο άμεσα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όπως η καλύτερη ποιότητα ύπνου και η μείωση του οιδήματος του σώματος.

Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία-2
©Unsplash

Είναι δυνατόν να κάνετε σωματική άσκηση το πρωί όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Προσωπικά, κάνω ένα mini session μόλις σηκωθώ, καθώς το να είμαι χωρίς φαγητό μέχρι τις 12 εγείρει κάποιες αμφιβολίες. Αλλά η διατροφολόγος Mireia Cervera της Flax & Kale έχει μια οριστική απάντηση στην ερώτηση. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα υποφέρουν από υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν πίνουμε έναν καφέ με γάλα και ένα κρουασάν για πρωινό και μετά από δύο ώρες πηγαίνουμε στο γυμναστήριο.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία, ακριβώς λόγω του τι φάγαμε, καθώς μόλις αφομοιωθεί, προκαλεί πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το είδος διατροφής μπορεί να προκαλέσει ενεργειακές ανισορροπίες. Παραδόξως, αν ξεκινήσετε να κινείστε με άδειο στομάχι, θα παρατηρήσετε αύξηση των επιπέδων ενέργειας, λόγω της αύξησης της ορμόνης της αδρεναλίνης, και ότι το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους του».

Ωστόσο, η σύσταση είναι πάντα να εισάγεται η προπόνηση της νηστείας σταδιακά, με ασκήσεις χαμηλής έντασης που μπορούν να αυξηθούν σταδιακά, «καθώς το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη χρήση του λίπους ως πηγή ενέργειας».

Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία-3
©Unsplash

Είναι δυνατόν να πίνουμε καφέ με γάλα κάνοντας τη νηστεία;

Για τους εθισμένους στον καφέ σαν εμένα – ο πρώτος πρωινός καφές είναι μια από τις αγαπημένες μου ώρες της ημέρας – αυτή είναι μια κρίσιμη ερώτηση, ειδικά αν ο καφές με γάλα μπορεί να καταναλωθεί νωρίς το πρωί. Όπως μου εξηγεί η Cervera, ο καφές δεν διακόπτει τα οφέλη της νηστείας -δηλαδή μπορεί να πιείς και αμέσως μετά το ξύπνημα, τις ώρες της νηστείας- αλλά πρέπει να καταναλώνεται σκέτος.

«Ο καφές δεν σε βγάζει από τη μεταβολική κατάσταση της νηστείας, αλλά θα πρέπει να είναι αμερικανικού τύπου (αραιωμένος με νερό), χωρίς γάλα, φυτικά ποτά ή γλυκαντικά». Ομοίως, εκτός των οκτώ ωρών που μπορείτε να φάτε, επιτρέπεται να πίνετε αφεψήματα από βότανα, ζωμούς λαχανικών, νερό και νερό με κάποια φυσική γεύση. Μάλιστα, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που κάνουμε διαλειμματική νηστεία θα πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό και να φροντίζουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι».

Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία-4
©Unsplash

Ποιο μενού να επιλέξετε;

Νηστεία δεν σημαίνει να τρως λιγότερο, αλλά να τρως σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προφανώς, όταν ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία προσπαθείτε επίσης να αλλάξετε τη συναισθηματική σας σχέση με το φαγητό, και αυτό σημαίνει να υιοθετήσετε νέες συνήθειες, όπως να δίνετε προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφών όπως υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά έναντι άλλων τροφών όπως επεξεργασμένα ή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Υπάρχουν για παράδειγμα, περιλαμβάνει πολλά υγιεινά (και νόστιμα) πιάτα όπως κρέμα λάχανου, λαζάνια με λαχανικά και μανιτάρια, κεφτεδάκια λαχανικών ή κανελόνια με μανιτάρια.

Πόσα κιλά χάνονται με τη 16ωρη διαλειμματική νηστεία;

Το να προχωρήσουμε στο δείπνο και να αναβάλλουμε το πρωινό σε μια επόμενη ώρα, θα βοηθήσουν τελικά στον έλεγχο του βάρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η απώλεια βάρους δεν πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος. «Η προώθηση της απώλειας βάρους είναι ένα από τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας.

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η απλή κατάποση τροφής σε διάστημα 8-10 ωρών προκαλεί ήδη σημαντική απώλεια βάρους που διατηρείται με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί η ειδικός του Flax & Kale. «Ωστόσο, αυτό το σχήμα δεν ακολουθείται για καιρό και δεν συνιστάται σε περιπτώσεις που προτείνεται απώλεια βάρους από ειδικό.

Η σύσταση είναι να μην θεωρείτε τη νηστεία ως ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά στην πραγματικότητα κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί, να εργάζεστε καλύτερα και να σχετίζεστε με το φαγητό πιο φυσικά. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία σας».

Διαβάστε επίσης | Λούσιμο: Ο κανόνας 60/180 για λαμπερά μαλλιά 

MHT