είχα-πρησμένη-κοιλιά-μετά-το-φαγητό-μέ-330265
©Unsplash

Τσάι ιβίσκου, η (απλή) λύση για τη φουσκωμένη κοιλιά

Το φούσκωμα στην κοιλιά, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο μετά τα γεύματα για πολλούς: το βάρος, η φουσκωμένη κοιλιά και η αίσθηση του πρηξίματος είναι συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται σε αρκετούς χωρίς να έχουν απολαύσει ένα καλό γεύμα. Ήμουν σε αυτή τη δεύτερη ομάδα μέχρι που ο έμπιστος διατροφολόγος μου συνέστησε να δοκιμάσω ένα ρόφημα λουλουδιού ιβίσκου — που χρησιμοποιείται σε άλλα μέρη του κόσμου για τη μείωση της φλεγμονής, αλλά ακόμα άγνωστο στον κόσμο.

Μια συμβουλή που ακολουθώ από τότε μετά τα γεύματα, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη μείωση της κοιλιακής φλεγμονής. «Αυτό το κόκκινο λουλούδι με τις φαρμακευτικές ιδιότητες είναι γνωστό ως τριαντάφυλλο ιβίσκου ή ιβίσκου sabdriffa. Προέρχεται από την Αφρική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός αφεψήματος που ονομάζεται τσάι ιβίσκου. Αυτό το τσάι πίνεται συνήθως ζεστό και κρύο και είναι γνωστό από πολλούς πολιτισμούς ως θεραπεία για νευρικές διαταραχές, αϋπνία, μέτρια καρδιακά προβλήματα, μείωση φλεγμονής, επιτάχυνση του μεταβολισμού και μείωση της αρτηριακής πίεσης», εξηγεί η ειδικός και συγγραφέας του βιβλίου. “Τι μας ωθεί να τρώμε έτσι;”, Laura Parada.

Είχα πρησμένη κοιλιά μετά το φαγητό μέχρι που ένας διατροφολόγος μου πρότεινε αυτό το ρόφημα-1

Γιατί βοηθά στη μείωση της φλεγμονής της κοιλιάς;

«Επειδή τα οξέα φρούτων που υπάρχουν σε αυτό το λουλούδι μπορούν να λειτουργήσουν ως καθαρτικό και επειδή, εκτός από το πεπτικό, βοηθούν στην καταπολέμηση της καούρας, των σπασμών στο στομάχι, της γαστρεντερίτιδας και των αερίων», απαντά η διατροφολόγος. Έτσι, συχνά συνιστάται η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η μείωση του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού λίπους και η βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών αλλά και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες που αποδίδονται λόγω, σύμφωνα με την Parada, «της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες». Συμπέρασμα: αυτό το φυτό με διουρητικές ιδιότητες έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να γίνει ο πιστός μας σύντροφος μετά τα γεύματα. «Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του άνθους ιβίσκου προστατεύουν από την επιθετικότητα των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που οφείλονται στην προαναφερθείσα περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες – φυτικές ενώσεις που αναγνωρίζονται στην πρόληψη πολλών ασθενειών με αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες -, καθιστώντας το πολύ πλήρες και κατάλληλο για διαφορετικές συνθήκες».

Είχα πρησμένη κοιλιά μετά το φαγητό μέχρι που ένας διατροφολόγος μου πρότεινε αυτό το ρόφημα-2
©Unsplash

Πώς (και πότε) μπορούμε να καταναλώνουμε ιβίσκο;

«Είναι τέλειο να το καταναλώνετε ως ρόφημα, είτε ζεστό είτε κρύο, ιδανικά μετά τα γεύματα για να επωφεληθείτε από την πεπτική του δράση», συμβουλεύει η ειδικός. Ο τρόπος λειτουργίας; Είναι πολύ απλό. Αν ακολουθήσουμε την παραδοσιακή συνταγή για το «hibiscus water», θα έχουμε μόνο να βράσουμε νερό και όταν βράσει, να σβήσουμε τη φωτιά και να προσθέσουμε τα αποξηραμένα άνθη του ιβίσκου. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το δοχείο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, και είναι έτοιμο. Όσον αφορά τις ποσότητες, συνιστάται η χρήση 1/2 φλιτζανιού για κάθε 2 λίτρα νερού, αν και αυτό θα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα μας. Και, ως tip, αν το συνδυάσουμε και με τζίντζερ και λίγο λεμόνι θα έχουμε το τέλειο αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ.

Φυσικά, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος, «δεν συνιστάται η υπέρβαση των δύο φλιτζανιών την ημέρα και παρόλο που είναι φυτό που θεωρείται ασφαλές σε κοινές ποσότητες που καταναλώνονται σε μορφή τσαγιού, δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού στα παιδιά ή πριν και μετά την επέμβαση».

Διαβάστε επίσης | Κοντό bob: Είναι το κούρεμα που θα αντιγράψουμε το φθινόπωρο

MHT