Όταν ο τσουχτερός καιρός της Νέας Υόρκης επιστρέφει, το ανοσοποιητικό μου σύστημα με εγκαταλείπει, όμως υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο στρέφομαι και φαίνεται να με βοηθά πραγματικά: ένα σφηνάκι κουρκουμά. Προς υπεράσπισή μου, η επιστήμη είναι με το μέρος μου εδώ. Ο κουρκουμάς, πυλώνας της Νότιας Ασιατικής μαγειρικής, είναι μια ισχυρή ρίζα που θα κάνει τα γεύματά σας μαγικά και την υγεία σας ακόμα καλύτερη. Είναι επίσης ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη προϊόντα της φύσης και είναι γεμάτο με ενώσεις που μπορούν να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία;
Το συστατικό και τα οφέλη του για την υγεία έχουν μελετηθεί εδώ και δεκαετίες και υπόσχονται πολλά για την πρόληψη και τη θεραπεία μιας τεράστιας σειράς παθήσεων, από το Αλτσχάιμερ έως το έκζεμα. Μεγάλο μέρος της δύναμης του κουρκουμά προέρχεται από τη δραστική του ένωση την κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία που προσφέρει ο κουρκουμάς.
Μειώνει τη φλεγμονή
Ίσως η πιο διάσημη ικανότητα του κουρκουμά; Ανακούφιση της φλεγμονής. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα θετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης στη φλεγμονή, και αυτή η επίδραση φαίνεται σε όλο το σώμα.
«Ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση», λέει ο Zhaoping Li, M.D., Ph.D., επικεφαλής του τμήματος κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, του οποίου η εργασία ως γιατρός και στο εργαστήριο επικεντρώνεται στην επέκταση των ετών ζωής χωρίς ασθένειες . Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή -η ανταπόκριση του σώματος κάτω από το ραντάρ σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς στρεσογόνους παράγοντες – «θέτει το σκηνικό για σχεδόν όλα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθώς μεγαλώνουμε», εξηγεί για την επιθυμία της να μελετήσει ενώσεις όπως η κουρκουμίνη, η βασική πολυφαινόλη στον κουρκουμά.
Η δουλειά της περιελάμβανε μια έρευνα για τη σχέση της κουρκουμίνης με το μικροβίωμα, καθώς και μια συνεργασία με το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου για να εξετάσει τις επιπτώσεις της στη γνωστική λειτουργία.

Νευρολογική υγεία
Μιλώντας για γνωστική λειτουργία: Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κουρκουμίνη εμφανίζει νευροπροστατευτικές δραστηριότητες. Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η κουρκουμίνη και τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες.
Πιο υγιές δέρμα
Ο κουρκουμάς δεν είναι μόνο ωφέλιμος για το δέρμα όταν εγχυθεί σε τονωτικά και κρέμες. Ο χυμός κουρκουμά και τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του δέρματος από μέσα προς τα έξω.
«Δεδομένων των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών επιδράσεων του κουρκουμά, η ενσωμάτωσή του σε μια διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για τις περισσότερες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση», εξηγεί η Dr. Elyse Love, πιστοποιημένη δερματολόγος. στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τον Dr. Saami Khalifian, πιστοποιημένο από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο της SOM Aesthetics στο Encinitas της Καλιφόρνια, η αλληλεπίδραση του κουρκουμά με το έντερο μπορεί επίσης να μεταφραστεί σε πιο υγιές δέρμα. «Τα αντιοξειδωτικά του κουρκουμά, ειδικά η κουρκουμίνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τη βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία», λέει. «Προωθεί επίσης ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας έμμεσα τη διαύγεια του δέρματος και μειώνοντας την ερυθρότητα».
«Η άμεση δράση μιας και μόνο [ρίζας] κουρκουμά που περιέχει χυμό θα είναι μικρή σε σύγκριση με τη συνολική διατροφή και τον τρόπο ζωής», προσθέτει η Dr. Love. «Αλλά δεδομένης της επιλογής ανάμεσα σε ένα σφηνάκι κουρκουμά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έναντι ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού, το σφηνάκι κουρκουμά θα είναι η καλύτερη απόφαση για τη γενική υγεία και την υγεία του δέρματος».
Θεραπεία του καρκίνου
Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες και έχουν ερευνηθεί ως δυνητικά υποσχόμενες συμπληρωματικές θεραπείες για πολλαπλούς τύπους καρκίνου.
Τι γεύση έχει ο κουρκουμάς; Είτε είναι κονιοποιημένο ή με γάλα καρύδας είτε σε σφηνάκι σε υγρή μορφή, ο κουρκουμάς μπορεί να υπερηφανεύεται για γήινες, πικρές νότες με μια ελαφρώς πικάντικη γεύση παρόμοια με αυτή του μαύρου πιπεριού ή του τζίντζερ. Χάρη στη φωτεινότητά του, ταιριάζει με τα εσπεριδοειδή, τα γαλακτοκομικά και τα μη γαλακτοκομικά γάλατα, τα λαχανικά με ρίζα, τους ζωμούς και σχεδόν τα πάντα.

Πόσο κουρκουμά είναι ασφαλές να καταναλώνετε την ημέρα;
Αν και υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα ασφαλή όρια δόσεων για την λήψη κουρκουμά από το στόμα, εάν τον καταναλώνετε μόνο μέσω των γευμάτων σας, είναι πολύ πιθανό να είστε σε ασφαλή όρια. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δόσεις 500 έως 2.000 mg κουρκουμίνης την ημέρα είναι γενικά καλά ανεκτές. Μια μικρή μελέτη κλιμάκωσης δόσης διαπίστωσε ότι μια δόση κουρκουμά από το στόμα έως 12 γραμμάρια ήταν ασφαλής, αλλά ορισμένες δυσμενείς πεπτικές επιπτώσεις περιελάμβαναν ναυτία, έμετο και στομαχικές διαταραχές. Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών.
«Οι υψηλές δόσεις κουρκουμά μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τα αποτελέσματα ορισμένων φαρμάκων, να αυξήσουν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και να προκαλέσουν ηπατική βλάβη—μεταξύ άλλων πιθανών παρενεργειών», λέει η Dr. Love. Προσθέτει ότι τα συμπληρώματα πρέπει πάντα να εξετάζονται με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο πλαίσιο άλλων φαρμάκων, συμπληρωμάτων και κινδύνων για την υγεία.
Ποιος πρέπει να αποφεύγει τον κουρκουμά; Ο κουρκουμάς, αν και είναι ωφέλιμος για πολλά συστήματα στο σώμα, δεν είναι κατάλληλος σε υψηλές δόσεις για όλους. Σύμφωνα με την πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγο Dr. Sophia Akhiyat, με έδρα τη La Jolla της Καλιφόρνια, εάν έχετε διαταραχή πήξης του αίματος ή παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, ενδέχεται να υπάρχουν κίνδυνοι.
«Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε αντιπηκτικό αίματος (π.χ. ασπιρίνη, βαρφαρίνη, apixaban), καθώς ο κουρκουμάς μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας», εξηγεί. Σημειώνει επίσης ότι η λήψη κουρκουμά με άλλα συμπληρώματα διατροφής που έχουν επίσης αποτελέσματα αραίωσης του αίματος, όπως το τζίντζερ και η βιταμίνη Ε, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο αιμορραγίας και τους μώλωπες. Επιπλέον, επισημαίνει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει ανησυχίες που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη.
«Για όσους πάσχουν από νόσο της χοληδόχου κύστης, πέτρες στη χολή ή απόφραξη του χοληδόχου πόρου, αυτό το συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση της χολής, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτές τις καταστάσεις», συμβουλεύει.
Ποια φάρμακα δεν μπορούν να ληφθούν με κουρκουμά; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που αραιώνουν το αίμα μπορούν ενδεχομένως να αλληλεπιδράσουν με τον κουρκουμά. Όσον αφορά τα ειδικά για τα φάρμακα για το δέρμα, ο Dr. Khalifian σημειώνει ότι, επειδή ο κουρκουμάς έχει κάποιες ιδιότητες αραίωσης του αίματος, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τις επιδράσεις της ισοτρετινοΐνης ή άλλων φαρμάκων που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος, οδηγώντας σε ηλιακά εγκαύματα και ευθραυστότητα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μώλωπες ή καθυστερήσεις στην επούλωση πληγών.
«Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του κουρκουμά θα μπορούσαν θεωρητικά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα θεραπειών όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή τα ρετινοειδή, που βασίζονται στην ελεγχόμενη φλεγμονή για τη δράση τους», εξηγεί. «Αν και αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν είναι επικίνδυνες, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό για να αντισταθμίσουν τυχόν πιθανή φωτοευαισθησία και να συζητήσουν νέα συμπληρώματα με τον δερματολόγο τους για να εξασφαλίσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα».
Είναι ο κουρκουμάς ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση κουρκουμά στα τρόφιμα θεωρείται γενικά ασφαλής, ορισμένοι γιατροί προτείνουν οι έγκυες ή οι θηλάζουσες να αποφεύγουν τα συμπληρώματα κουρκουμά και κουρκουμίνης. Όπως προτείνουν οι ειδικοί μας, μιλήστε με το γιατρό σας πριν βάλετε χυμό κουρκουμά ή συμπληρώματα στη ρουτίνα σας.
Πότε πρέπει να πάρω κουρκουμά; Ο κουρκουμάς είναι βασικό στοιχείο στις δίαιτες σε όλο τον κόσμο και μπορεί να καταναλωθεί όλη την ημέρα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Dr. Akhiyat, έχει να κάνει πραγματικά με το τι καταναλώνετε μαζί.
«Ως μόνο συμπλήρωμα, μπορεί να καταναλωθεί ως σφηνάκι, χυμός, smoothie ή διαιτητικό δισκίο», εξηγεί. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ακατέργαστη κουρκουμίνη έχει σχετικά κακή βιοδιαθεσιμότητα όταν καταναλώνεται μέσω της κατάποσης. Με άλλα λόγια, όταν λαμβάνεται από το στόμα μόνο του, δεν απορροφάται πολύ από το πεπτικό σύστημα. Η προσθήκη μαύρου πιπεριού (πιπερίνη) ή λίπους (έλαια, αβοκάντο, ξηροί καρποί) στον κουρκουμά μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό απορρόφησης της κουρκουμίνης».
Πώς να φτιάξετε σφηνάκια κουρκουμά Ιστορικά, η ρίζα του κουρκουμά έχει χρησιμοποιηθεί σε ελιξίρια για συνολική ζωτικότητα και ομορφιά. Μπορείτε απλά να προσθέσετε τη ρίζα σε έναν αποχυμωτή και να ρίξετε το δυνατό, χρυσαφένιο υγρό κατευθείαν —ή να προσθέσετε λίγο τζίντζερ και χυμό λεμονιού στο μείγμα — αλλά όταν προετοιμαστεί ως τονωτικό, το υλικό κάνει μια πιο αναζωογονητική μεσημεριανή συλλογή. Παρακάτω, θα βρείτε μια τονωτική συνταγή στο επάνω ράφι από το αγαπημένο και πλέον κλειστό χορτοφαγικό καφέ της Νέας Υόρκης, το El Rey. Συμβουλή ειδικών: Είναι σύνηθες να προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας ή γκι (διαυγασμένο βούτυρο, πλούσιο σε ωμέγα-3) για να βοηθήσετε στην ενεργοποίηση των φυσικών ενώσεων στο τονωτικό και να βοηθήσετε την απορρόφηση στον οργανισμό. Η ποσότητα του κουρκουμά που θα χρησιμοποιήσετε σε αυτή τη συνταγή εξαρτάται από τη δύναμη του τονωτικού που επιθυμείτε, αλλά εμείς συμβουλεύουμε: όσο πιο δυνατός, τόσο το καλύτερο!
Συστατικά:
2 Τ τριμμένος φρέσκος κουρκουμάς
1 Τ τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 λοβό κάρδαμο
2 φλιτζάνια νερό
1/4 φλιτζάνι ωμό μέλι
1 Τ αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού
1 λεμόνι
Ανθρακούχο νερό ή νερό καρύδας
Οδηγίες: 1. Ξεφλουδίστε τον κουρκουμά και το τζίντζερ με έναν αποφλοιωτή λαχανικών (φορέστε γάντια – λεκέδες από ρίζα κουρκουμά) και μετά τρίψτε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Θρυμματίστε το λοβό του κάρδαμου για να χαλαρώσει το κέλυφος. αφαιρέστε τους σπόρους και προσθέστε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
2. Όσο σιγοβράζει το μείγμα του κουρκουμά, ανακατεύουμε τα άνθη χαμομηλιού και το μέλι σε μια άλλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε απαλά για να εμποτιστεί.
3. Στραγγίζουμε κάθε μείγμα με ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα ή τυρί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. (Και τα δύο μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία για έως και μια εβδομάδα).
4. Για να φτιάξετε μία μερίδα, συνδυάστε 1/3 φλιτζάνι ελιξίριο κουρκουμά-τζίντζερ, 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι χαμομηλιού, το χυμό μισού λεμονιού και είτε αφρώδες νερό είτε νερό καρύδας για εξαιρετική ενυδάτωση.
Προμήθεια: Μπορείτε να βρείτε ρίζα κουρκουμά στο τοπικό κινεζικό παντοπωλείο ή στο εξειδικευμένο παντοπωλείο σας. Τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού, το γκι και το λάδι καρύδας είναι εύκολα διαθέσιμα σε τοπικές αγορές υγείας ή ειδικών προϊόντων.
Διαβάστε επίσης | Party dresses: 6 must-have φορέματα για τα γιορτινά καλέσματα