γιατί-δεν-πρέπει-ποτέ-να-αφήνουμε-τα-μα-305541
©Instagram/Matilda Djerf

Εδώ και αρκετό καιρό οι experts μας προτείνουν να μην αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά, ενώ για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να οφελήσει την τρίχα. «Αν αφήσουμε τα μαλλιά να στεγνώσουν φυσικά, συσσωρεύεται υπερβολική υγρασία που παραμένει μέσα στην ίνα. Αυτό κάνει τον φλοιό πιο εκτεθειμένο και διευκολύνει τα μαλλιά να σπάσουν, να καταστραφούν και να φριζάρουν», σύμφωνα με την φαρμακοποιό, και hair expert, Clara Fernández.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχαμε μια πιθανή λύση για όλους εκείνους τους ανθρώπους που αγαπούν να αφήνουν τα μαλλιά τους να στεγνώνουν φυσικά (οι Γαλλίδες για παράδειγμα, η Caroline de Maigret το έχει πει πολλές φορές) ή που απλά δεν χρησιμοποιούν πιστολάκι μαλλιών από καθαρή τεμπελιά, όμως υπάρχει λύση.  Αυτό επιβεβαιώνεται από τον hair stylist Moncho Moreno, ο οποίος γνωρίζει όλες τις μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το στέγνωμα των μαλλιών σε μέγιστη θερμοκρασία 160 βαθμών είναι καλύτερο από το φυσικό στέγνωμα και προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι ταξιδίου με χαμηλότερη ισχύ από αυτό των κανονικών για να κάνετε το στέγνωμα πιο φυσικό.

Γιατί να το δοκιμάσετε;

«Είναι αποδεδειγμένο ότι αν στεγνώνετε τα μαλλιά σας φυσικά, σπάνε περισσότερο γιατί συγκρατούν περισσότερη υγρασία, οι άκρες καταστρέφονται και τα μαλλιά μπορεί να σταματήσουν να αναπτύσσονται. Επομένως, μια καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι ταξιδίου μέσης ισχύος 1200 W, το οποίο είναι τέλειο για να μην ταλαιπωρηθούν τα μαλλιά, κρατώντας το πάντα σε κατάλληλη απόσταση 10-15 εκατοστών. Με αυτόν τον τρόπο, η υγρασία εμποδίζεται και δεν βλάπτει τα μαλλιά», εξηγεί ο ειδικός.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά;-1
©Unsplash

Γιατί να στεγνώνετε τις ρίζες

Εκτός από τη σύσταση να χρησιμοποιείτε πιστολάκι ταξιδίου αντί για το παραδοσιακό, ο Moreno γενικά επιμένει στη σημασία του στεγνώματος της ρίζας. Στην πραγματικότητα, αν δεν θέλετε να στεγνώσετε εντελώς τα μαλλιά σας, η αφαίρεση της υγρασίας μόνο από τις ρίζες μπορεί να είναι μια ενδιάμεση εναλλακτική λύση: «Οι ρίζες πρέπει να είναι πάντα στεγνές». Όσο πιο στεγνές, τόσο το καλύτερο. Το τριχωτό της κεφαλής έχει έλαια που παράγει από μόνο του και που μπορεί να απομακρυνθούν με τη χρήση ακατάλληλων σαμπουάν και υπερβολικά ζεστού νερού. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την υγρασία σε αυτήν την περιοχή για να αποφύγετε διάφορα προβλήματα: από τη μικροχλωρίδα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι τα προβλήματα ψωρίασης που εμφανίζονται ή τα μαλλιά να μην αποκτούν όγκο». Επιπλέον, ο ειδικός συνιστά όταν βγαίνετε από το ντους να αφαιρείτε πρώτα την υπερβολική υγρασία με ένα χαρτομάντιλο ή ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας, επιμένοντας στις ρίζες. «Με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί λιγότερη θερμότητα και το styling είναι πιο εύκολο», επισημαίνει.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τα μαλλιά μας να στεγνώνουν φυσικά;-2
©Unsplash

Η ευκολία χρήσης diffuser

Το diffuser δεν είναι αποκλειστικό εργαλείο για σγουρά μαλλιά.Ο Moreno το συνιστά ανεπιφύλακτα για όλους τους τύπους μαλλιών που θέλουν φυσικό και υγιές αποτέλεσμα. «Το diffuser κάνει τη θερμότητα να εξαπλώνεται ομοιόμορφα και διατηρεί το φυσικό σχήμα των μαλλιών. Πάντα λέω ότι ένα καλό πιστολάκι πρέπει να χρησιμοποιείται σε χαμηλή θερμοκρασία», εξηγεί. Και για όσες προτιμούν να στεγνώνουν τα μαλλιά τους χωρίς να χρησιμοποιούν ακροφύσιο γιατί στεγνώνουν τα μαλλιά πιο γρήγορα, επισημαίνει: «Αν το κάνετε έτσι κάνει τον αέρα να κινείται ανεξέλεγκτα και να πηγαίνει άσκοπα. Μπορεί να στεγνώνει πιο γρήγορα, αλλά τα μαλλιά μένουν ακατάστατα και μπερδεμένα. Αντίθετα, το ακροφύσιο κατευθύνει τον αέρα και το ίδιο κάνει και το diffuser», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης | Αντίο messy hair, αυτή τη σεζόν τα μαλλιά είναι sleek και λαμπερά