Αλλά πώς ξέρετε αν βρίσκεστε επίσης στη ζώνη 2 όταν περπατάτε; Καθώς σπάνια ή ποτέ δεν έχετε μαζί σας ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, η Mensching έχει μια απλή συμβουλή: «Εάν μπορείτε να συνεχίσετε να συζητάτε ενώ περπατάτε ή κάνετε τζόκινγκ, αλλά είναι ελαφρώς άβολο, τότε βρίσκεστε σε αυτή τη ζώνη». Ωστόσο, η γιατρός προσθέτει ότι αν θέλετε πραγματικά να δημιουργήσετε μια μακρά, υγιή ζωή, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε τζόκινγκ ανάμεσα στο περπάτημα ή -ακόμη καλύτερα- να κάνετε τακτικά τζόκινγκ για περίπου 45 λεπτά. Αυτό αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και οξυγονώνει περαιτέρω το αίμα.
Όταν η γιατρός ρωτάει τους γυμνασμένους, ηλικιωμένους ασθενείς της (αυτούς που είναι γύρω στα 100 χρόνια) για τα μυστικά της μακροζωίας τους, παίρνει σχεδόν πάντα τις ίδιες απαντήσεις: Εκτός από την κοινωνική συναναστροφή, την υγιεινή διατροφή και την αποκοπή της νικοτίνης και του αλκοόλ, πάντα αναφέρεται η πτυχή της κίνησης, είτε πρόκειται για περιπάτους είτε για κηπουρική. «Η άσκηση στους ηλικιωμένους ανθρώπους, τους δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι εκείνων που έχουν κάνει ελάχιστη ή καθόλου άσκηση στη ζωή τους. Συνήθως είναι πιο γυμνασμένοι τόσο σωματικά όσο και πνευματικά», εξηγεί η Mensching.
Το πού περπατάτε παίζει επίσης ρόλο
Περπατώντας από καφετέρια σε καφετέρια, κάνοντας μεγάλα ψώνια… Έχουν αυτές οι δραστηριότητες την ίδια επίδραση στην υγεία και παρόμοια οφέλη για τη μακροζωία με το γρήγορο περπάτημα στον καθαρό αέρα του δάσους; «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το περπάτημα στο δάσος είναι πολύ καλύτερο, ειδικά για τη διάθεσή σας», λέει η Mensching. Ο φρέσκος αέρας και η φύση σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ακόμη καλύτερα για εμάς από το απλό περπάτημα στην πόλη. «Η φύση είναι ο τόπος από τον οποίο προερχόμαστε, μειώνει το στρες, λέει η γιατρός.
Όταν τρέχετε ή περπατάτε, αναπνέετε διαφορετικά – άλλοτε πιο δυνατά, άλλοτε πιο ήπια. Αλλά όπως και να έχει, τα καυσαέρια της πόλης είναι μειονέκτημα σε σύγκριση με τον καθαρό αέρα του δάσους. Σύμφωνα με την Mensching, το έδαφος του δάσους παίζει επίσης έναν (κυριολεκτικά) υποστηρικτικό ρόλο: είναι πολύ πιο εύκολο για τις αρθρώσεις από την άκαμπτη άσφαλτο.
Το περπάτημα προάγει την αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζεται επίσης από το περπάτημα. «Το να γνωρίζετε ότι αφιερώνετε χρόνο και βάζετε ως προτεραιότητα να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο, ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας», λέει η γιατρός.
Παρ’ όλες τις θετικές επιδράσεις του περπατήματος και του τρεξίματος, ωστόσο, η Mensching προειδοποιεί επίσης για την αυτοδημιούργητη πίεση που μπορεί να εμφανιστεί με «εύκολα εφαρμόσιμα είδη άσκησης». Το περπάτημα είναι υγιεινό – αλλά μόνο εφόσον δεν αγχώνεστε για να το κάνετε: «Γίνεται επικίνδυνο όταν το μέτρημα των βημάτων γίνεται εθιστικό ή όταν αρχίζετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους φίλους σας», λέει. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι; Ο αρνητικός αντίκτυπος στην προσωπική σας ζωή, όταν άλλα θέματα μπαίνουν ξαφνικά σε δεύτερη μοίρα επειδή η συλλογή βημάτων είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Εξάλλου, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μακροζωία είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής που αποτελείται από διάφορους πυλώνες: άσκηση, διατροφή, ύπνος και ψυχισμός. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε περαιτέρω, περιττό, άγχος.
Με αυτό κατά νου, η γιατρός κάνει επίσης έκκληση για προσοχή όταν περπατάτε. «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σωστά: να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής, να γυμναζόμαστε και να κοιμόμαστε αρκετά. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αξίζει αν δεν προσέχουμε τον εαυτό μας και το επόμενο κόκκινο φανάρι». Πηγαίνετε λοιπόν βόλτες – και θυμηθείτε να κοιτάτε και προς τις δύο κατευθύνσεις πριν διασχίσετε το δρόμο.