καθιστική-ζωή-τι-προκαλεί-στην-υγεία-κ-273347
©Getty Images

Το 2023 οι ρυθμοί της ζωής μας αναγκάζουν πολλές φορές να καθόμαστε αρκετή ώρα πάνω από ένα γραφείο ή στον υπολογιστή, ένα μέσο παραγωγής και επικοινωνίας για πολλές χρήσεις. Η καθιστική ζωή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ γράφουμε, διαβάζουμε, μιλάμε στο τηλέφωνο, ακόμα κι αν κάνουμε και άλλες δραστηριότητες. «Μπορεί να είστε πολύ δραστήριοι, αλλά αυτό δεν σας προστατεύει πλήρως από τον καθιστικό τρόπο ζωής», λέει στην Guardian η καθηγήτρια σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Swansea Kelly Mackintosh, καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι μια ώρα κίνησης την ημέρα, είναι αρκετή για να παραμείνουμε υγιείς. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε κάλλιστα να παραλείψουμε το τρέξιμο στο πάρκο γιατί έτσι κι αλλιώς αρκεί; Η αλήθεια είναι πως όχι, γι’ αυτό και η Vogue συγκέντρωσε τις συμβουλές των ειδικών για το πώς να αντιστρέψετε τη διαδικασία.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι «αν ο συνολικός ημερήσιος χρόνος που περνάει κανείς καθιστός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είναι όρθιος, καθώς αυτό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας». Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013, το να καθόμαστε συνεχώς 8 ώρες την ημέρα είναι επιβλαβές για την υγεία, τόσο στη στάση του σώματος όσο και στην καρδιομεταβολική λειτουργία. Και αν η μελέτη χρονολογείται μόλις πριν από 10 χρόνια, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ήδη από τη δεκαετία του 1950 γίνονταν μελέτες για τον καθιστικό τρόπο ζωής στον οποίο υποβιβάζονταν κάποιες θέσεις εργασίας. Το να καθόμαστε για πολλές ώρες στην πραγματικότητα «σβήνει» τους μύς του σώματος, θέτοντας τους συνδέσμους και την κυκλοφορία του αίματος σε αδιέξοδο που επιβραδύνει τον μεταβολισμό και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα χειρισμού της γλυκόζης. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και σε κίνδυνο διαβήτη μακροπρόθεσμα.

Καθιστική ζωή: Τι προκαλεί στην υγεία και το σώμα μας;-1
©Unsplash

Ποιες είναι οι λύσεις ;

Για να αποτρέψετε αυτές τις αρνητικές συνέπειες, υπάρχουν ορισμένες καλές συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του σώματος, μια θεμελιώδης λύση για την αναστροφή της επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Η συμβουλή είναι να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε 15′, 30′ ή 60′. Θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί μια στρατηγική για την αξιοποίηση του χρόνου και των πόρων, αν σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να κάνετε όρθιοι και ποιες πρέπει απαραίτητα να τις κάνετε καθιστοί για να δημιουργηθεί ένας αρμονικός κύκλος κίνησης και καθιστικής ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και να αποφύγετε να έχετε τους μύς σε αναμονή.

Προσοχή επίσης στη στάση του σώματος

Η στάση του σώματος είναι επίσης πολύ σημαντική, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε αυτή για ώρα. Το πιο συνηθισμένο είναι: τα πόδια σταυρωμένα και ο λαιμός ανάμεσα στους ώμους. Για να αποφύγετε τον πόνο, θα πρέπει να εργάζεστε με την οθόνη στο ύψος των ματιών, κρατώντας τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και τοποθετώντας και τα δύο πέλματα των ποδιών σας στο έδαφος.

Διαβάστε επίσης | Τα best of αντηλιακά με χρώμα για να πείτε αντίο στο make-up

MHT