τα-9-tips-μιας-coach-μάνατζερ-για-να-αντιμετωπίσ-272138
©Unsplash

Η δύσκολη συζήτηση είναι συχνά η πιο σημαντική, αλλά δεν μπορούμε πάντα την αντιμετωπίσουμε λόγω ευαλωτότητας. «Συνήθως μας ενοχλεί να κάνουμε μια συζήτηση που μπορεί να αποκαλύψει τις ανασφάλειες μας, την έλλειψη ικανότητας επικοινωνίας και ακόμη και το ότι η κοινωνική εικόνα που δημιουργούμε όλοι μας μπορεί να “πέσει”, αποκαλύπτοντας την αληθινή μας ύπαρξη», εξηγεί η Inma Brea, ειδική coach στην ανθρώπινη συμπεριφορά και μέντορας για στελέχη και ηγέτες. Ωστόσο, με το να μην αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα διατρέχουμε τον “κίνδυνο ότι κάτι σχετικό δεν θα λυθεί και θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα. Αλλά επισημαίνει επίσης τη συνήθεια της αποφυγής. Εάν συνηθίζετε να αποφεύγετε δύσκολες συζητήσεις, μπορεί να γίνει η κατάσταση «τοξική», προσθέτει η ειδικός.

Με τη βοήθεια της Inma Brea, ετοιμάσαμε έναν δεκάλογο για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια δύσκολη συζήτηση: από το χωρισμό με τον σύντροφο σας μέχρι να ζητήσετε αύξηση ή να θέσετε τα απαραίτητα όρια.

Κάνε αυτή τη συζήτηση με τον εαυτό σας

«Πρώτον, πρέπει να κάνετε αυτή τη συζήτηση με τον εαυτό σας. Ξεκαθαρίστε τις ιδέες σας και εμβαθύνετε σε αυτές”. Το να είστε σαφείς σχετικά με την κατάσταση από την οποία ξεκινάτε, ποια θέματα θέλετε να αντιμετωπίσετε, πώς και γιατί, αποτελεί το σημαντικότερο σημείο έναρξης.

Τα 9 tips μιας coach μάνατζερ για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη συζήτηση-1
©Unsplash

Κάντε στον εαυτό σας 3 ερωτήσεις

«Κάντε επίσης στον εαυτό σας ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, όπως «τι θέλω», «τι ευθύνη έχω σε αυτήν την κατάσταση». και «ποια είναι η θέση μου»». Θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τη θέση σας και να αναπτύξετε ισχυρά επιχειρήματα σχετικά με αυτήν.

Σημειώστε τα όρια

“Ρωτήστε τον εαυτό σας επίσης τι είστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψετε και τι δεν είστε. Εάν είστε ξεκάθαροι σχετικά με αυτό, θα είναι πιο εύκολο.” Η δημιουργία μιας λίστας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη από αυτή την άποψη.

Ακούστε τον άλλον

“Ξεκινήστε τη συζήτηση με μια ευέλικτη στάση, φυσικά. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τον άλλον ακόμα κι αν δεν μας αρέσει αυτό που έχει να πει ή δεν συμφωνούμε. Με άλλα λόγια, είμαι εδώ για να ακούσω και να καταλάβω, αλλά και να κάνω τον εαυτό μου να ακούσει και να καταλάβει. Η προσέγγιση μιας δύσκολης συζήτησης από την άποψη της νίκης ή της ήττας δεν βοηθά ποτέ”.

Nα είστε αντικειμενικοί

“Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί, ακόμα κι αν η συζήτηση έχει έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο. Το να παρασυρόμαστε από συναισθήματα μπορεί να θολώσει τη λογική μας και να κάνει τα πράγματα χειρότερα ή να μας αποτρέψει από το να καταλήξουμε σε μια λύση της σύγκρουσης.”

Τα 9 tips μιας coach μάνατζερ για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη συζήτηση-2
©Unsplash

Διαλέξτε καλά τις λέξεις

«Οι λέξεις είναι δοχεία με πολύτιμες πληροφορίες και έχουν αντίκτυπο στους ανθρώπους, επομένως είναι σημαντικό να τις επιλέγετε σωστά, να είστε συγκεκριμένοι και να αποφεύγετε την ασάφεια».

Η φράση να μην απαξιώνεται

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου, αλλά τη στιγμή που προφέρουμε τη φράση «Είμαι εδώ για να σε καταλάβω», από ένα σημείο ηρεμίας, μπορούμε με κάποιο τρόπο να κάνουμε και τον άλλον να ηρεμήσει και να πάρει παρόμοια στάση. “.

Τι πρέπει να ζητήσετε

«Το να τους ζητήσουμε να είναι συγκεκριμένοι στα επιχειρήματα τους θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο, αποφεύγοντας αόριστες κατηγορίες».

Πώς να επαναφέρετε τη λέξη

«Αν σας διακόψουν, μείνετε ήσυχοι και κάντε οπτική επαφή. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι δεν έχετε τελειώσει. Δεν μιλάμε μόνο με λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές κατά καιρούς».

Διαβάστε επίσης | Half ponytail: Είναι το χτένισμα του καλοκαιριού