πίνω-μηλόξυδο-κάθε-πρωί-και-αυτά-είναι-283621
©Unsplash

Σε έναν κόσμο στον οποίο κάθε μέρα εμφανίζεται ένα νέο «θαυματουργό» healthy hack, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Το μηλόξυδο βρίσκεται ανάμεσα στα viral προϊόντα, με εκατομμύρια προβολές στο TikTok και τώρα μπήκε στο μικροσκόπιο. Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξιδιού που παρασκευάζεται μετά από μια διαδικασία ζύμωσης, το οποίο (με απλά λόγια) μετατρέπει τα θρυμματισμένα μήλα σε οξικό οξύ μέσω μαγιάς και ζάχαρης. Ενώ το οξικό οξύ θεωρείται ότι προσφέρει οφέλη για την υγεία, είναι το ακατέργαστο, αφιλτράριστο μηλόξυδο που περιέχει μια «μητέρα» (που αποτελείται από βακτήρια και μαγιά), η οποία λέγεται ότι περιέχει προβιοτικά που είναι εξαιρετικά για το έντερο.

Πίνω μηλόξυδο κάθε πρωί και αυτά είναι τα οφέλη-1
©Unsplash

Τα οφέλη του στην υγεία

«Το μηλόξυδο είναι ένα ισχυρό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και έχει πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου», εξηγεί η διατροφολόγος και ιδρύτρια του Rejuv, Simoné Laubscher, μια από τις πρώτες experts που μοιράζονται την αγάπη τους για το μηλόξυδο εδώ και αρκετά χρόνια. «Οι φόρμουλες  του μηλόξυδου είναι εξαιρετικές για την υγεία του εντέρου λόγω της προβιοτικής τους δύναμης. Βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υποστηρίζουν την πέψη και τη διαχείριση του βάρους, μειώνουν τη χοληστερόλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν ειπωθεί ότι βοηθούν και βελτιώνουν ακόμη και την εμφάνιση ακμής και ουλών».

Πίνω μηλόξυδο κάθε πρωί και αυτά είναι τα οφέλη-2
©Unsplash

Είναι πραγματικά λογικό ότι το μηλόξυδο επανεμφανίστηκε και πάλι ως δημοφιλές tip ευεξίας. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, kimchi, kombucha και ξινολάχανο), είχαν αυξημένη μικροβιακή ποικιλομορφία, χαμηλότερη φλεγμονή και βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση. Η συμβουλή των ειδικών στη συνέχεια ήταν να επιδιώξετε έξι μερίδες τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση καθώς είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η υγεία του εντέρου παίζει μεγάλο ρόλο για τη συνολική μας ευημερία και το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.

Πίνω μηλόξυδο κάθε πρωί και αυτά είναι τα οφέλη-3
©Unsplash

Το μηλόξυδο στη διατροφή μας

Η διατροφολόγος Rhian Stephenson ενσωματώνει πολύ το συστατικό στις θρεπτικές συνταγές της και πάντα με γευστικό αποτέλεσμα. Αν και το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στη διατροφή, η δύναμη που έχει το μηλόξυδο μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την πέψη (ακόμα και να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος) και στα επίπεδα πείνας.

Πίνω μηλόξυδο κάθε πρωί και αυτά είναι τα οφέλη-4
©Unsplash

Αν και δεν μπορεί σίγουρα να αναπληρώσει μια διατροφή, αυτό που έχει διαπιστωθεί με την ενσωμάτωση του μηλόξυδου στην καθημερινή ρουτίνα (ή σε νερό) ή κάθε πρωί είναι ότι βοηθάει στο να πεινάμε όταν πρέπει (στο μεσημεριανό γεύμα και μετά ξανά στο δείπνο), που αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερα σνακ. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στο φούσκωμα αλλά και στην πιο εύκολη πέψη καθώς και να δώσει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης | Cinnamon cookie butter: Είναι το καστανό χρώμα μαλλιών του φθινοπώρου

MHT