πόσο-αλάτι-πρέπει-να-καταναλώνουμε-τη-295429
©Instagram/Xenia Adonts

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή;

Είναι καλό ή κακό για την υγεία σας το να τρώτε αλάτι; Και ποια είναι η σωστή ποσότητα αλατιού για το μαγείρεμα στα φαγητά; Το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα και στο τραπέζι καθημερινά. Δίνει ώθηση ακόμα και στα πιο άγευστα φαγητά. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα και παραπληροφόρηση γύρω από το αλάτι.  Με λίγα λόγια, υπάρχουν εκείνοι που το λατρεύουν και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τεράστια ποσά για το πιο νόστιμο (το πιο ακριβό αλάτι στον κόσμο, το Korean Bamboo Salt κοστίζει 200 δολάρια το μισό κιλό) και εκείνοι που το αποφεύγουν πάση θυσία.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: το αλάτι είναι καλό ή κακό; Πόσο αλάτι είναι πολύ αλάτι; Και όλα τα είδη αλατιού είναι ίδια; Ρωτήσαμε μια ειδικό την Rose Ferguson, διατροφολόγο, γιατρό ολοκληρωμένης ιατρικής με τη δική της κλινική στην Harley Street στο Λονδίνο, αλλά όχι μόνο. Ήδη επιτυχημένο μοντέλο των 90s, ορίστηκε από τη βρετανική Vogue ως “το αυθεντικό κορίτσι Miu Miu”.

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για μια υγιεινή διατροφή;-1
©Instagram/Chloe Allain

Ποια είναι τα οφέλη του αλατιού για τη λειτουργία του οργανισμού μας;

«Το αλάτι δεν είναι απλώς ένα μαγειρικό συστατικό, αλλά μια βιολογική ανάγκη», μας λέει η Rose Ferguson. «Το αλάτι, ή το χλωριούχο νάτριο, παίζει ζωτικό ρόλο και ενορχηστρώνει μια λεπτή ισορροπία στο σώμα μας. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, διασφαλίζοντας ότι τα κύτταρα μας δεν είναι ούτε πολύ πρησμένα ούτε πολύ αφυδατωμένα. Διευκολύνει επίσης τα νευρικά ερεθίσματα και τις μυϊκές συσπάσεις, από τον καρδιακό παλμό έως τις κινήσεις των βλεφάρων. Το αλάτι βοηθά ακόμη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του στον οργανισμό μας είναι τόσο ευρύς όσο και ζωτικός».

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για μια υγιεινή διατροφή;-2
©Unsplash

Τι είδους αλάτι πρέπει να χρησιμοποιείτε για μια υγιεινή διατροφή;

«Η επιλογή του σωστού αλατιού είναι ζήτημα αγνότητας και μετάλλων», λέει η διατροφολόγος. «Αν και το αλάτι υπάρχει σε όλα τα τραπέζια, δεν είναι όλα τα άλατα ίδια. Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, συχνά βαριά επεξεργασμένο, είναι πολύ διαφορετικό από το θαλασσινό αλάτι και το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, διάσημα για τη φυσική τους εκχύλιση και τον πλούτο των ορυκτών. Αυτά τα μη επεξεργασμένα άλατα φέρνουν ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο στο τραπέζι και δεν περιέχουν πρόσθετες χημικές ουσίες. Η επιλογή, λοιπόν, πρέπει να είναι προσανατολισμένη στις ποικιλίες αλατιού που επεξεργάζονται στο ελάχιστο, όπου διατηρείται όλη η αφθονία που παρέχει η φύση».

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για μια υγιεινή διατροφή;-3
©Unsplash

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα;

«Η πλοήγηση στον κόσμο της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να είναι περίπλοκη», λέει η Rose Ferguson. «Η οδηγία, για έναν υγιή ενήλικα, δεν είναι περισσότερα από 6 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή η ένδειξη μοιάζει με φάρο που μπορεί να μας βοηθήσει να προσανατολιστούμε σε αυτό το περίπλοκο πανόραμα. Αυτή η ποσότητα αλατιού περιλαμβάνει όλες τις πηγές, από την πρέζα αλατιού που προσθέτουμε στα ζυμαρικά, μέχρι τους κρυστάλλους αλατιού που κρύβονται σε βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας δεν είναι μόνο μια γαστρονομική πρόκληση αλλά και ανάγκη για την υγεία».

Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα για μια υγιεινή διατροφή;-4
©Instagram/Matilda Djerf

Τι θα συμβεί αν τρώμε πολύ αλάτι;

«Η υπερβολική δόση αλατιού έχει αντίκτυπό στην υγεία», λέει η διατροφολόγος. «Είναι κεντρικό στοιχείο στην ανάπτυξη της υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καρδιακές και κυκλοφορικές διαταραχές. Το υπερβολικό αλάτι μπορεί επίσης να καταπονήσει τα νεφρά και να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου στα οστά. Στην καθημερινή ζωή, το υπερβολικό αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών, πρήξιμο και κακουχία, τα οποία είναι μικρά σημάδια μιας ευρύτερης διατροφικής ανισορροπίας».

Η βλάβη στην υγεία από τη διατροφή χωρίς αλάτι

«Η πτώση κάτω από τα επίπεδα αλατιού που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο οι επιπτώσεις της είναι σημαντικές», καταλήγει η Rose Ferguson. “Η υπονατριαιμία, μια κατάσταση στην οποία τα επίπεδα νατρίου πέφτουν κατακόρυφα, μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα που κυμαίνονται από πονοκεφάλους έως σοβαρές νευρολογικές βλάβες”.

Διαβάστε επίσης | 7 τρόποι να βρείτε την ευτυχία σύμφωνα με το Harvard

MHT