Τι συμβαίνει όταν τρώμε πολύ αλάτι;
Αν μπορούσα να επιλέξω μια τροφή χωρίς την οποία δεν θα μπορούσα να ζήσω, το αλάτι θα ήταν στην κορυφή της λίστας μου. Αυτό το ορυκτό έχει την ιδιότητα να δίνει γεύση ακόμα και στο πιο άγευστο πιάτο. Φυσικά το αλάτι δεν χαρίζει μόνο γεύση, αλλά είναι απαραίτητο και για την υγεία μας, συγκεκριμένα για μια σειρά από βασικές φυσιολογικές διεργασίες που κυμαίνονται από την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα, τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και τις μυϊκές συσπάσεις. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ωστόσο, όπως μπορεί εύκολα να συμβεί χωρίς να το καταλάβουμε, δεδομένης της αφθονίας νατρίου ακόμη και σε ανυποψίαστα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αλλά πόσο αλάτι είναι τελικά πολύ αλάτι;
Η συνιστώμενη ποσότητα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ποσότητα που περιλαμβάνει 2 γραμμάρια νάτριο, άρα ίση με μια κουταλιά του γλυκού. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Istituto Superiore di Sanità, στον ενήλικο ιταλικό πληθυσμό η μέση κατανάλωση αλατιού την ημέρα είναι 10,9 γραμμάρια για τους άνδρες και 8,6 γραμμάρια για τις γυναίκες. Το πρόβλημα της υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου είναι παγκόσμιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 90% των ανδρών και το 77% των γυναικών καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, τη δόση που συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές. Και παγκοσμίως, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού στον ενήλικο πληθυσμό είναι 10,8 γραμμάρια ημερησίως, υπερδιπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο ΠΟΥ.