capsule-wardrobe-τι-είναι-και-με-ποια-κομμάτια-μπορε-175643
©@carodaur

“Capsule wardrobe”. Ένας όρος που σίγουρα θα έχετε συναντήσει αν διαβάζετε για τη μόδα στο διαδίκτυο, ακολουθείτε περιοδικά και ενημερώνεστε για τις νέες τάσεις. Πίσω στον 20ό αιώνα, η σχεδιάστρια Donna Karan είναι αυτή που ουσιαστικά εφηύρε την έννοια της capsule γκαρνταρόμπας με την πρώτη της συλλογή, η οποία τιτλοφορήθηκε Seven Easy Pieces και όπως υποδηλώνει το όνομά της, πρόκειται για επτά γυναικεία κομμάτια που προορίζονταν να καλύψουν βασικές ανάγκες ένδυσης χωρίς να γίνουν βαρετά. Το 2021, και με τα ζητήματα βιωσιμότητας και υπεύθυνης κατανάλωσης να είναι στο επίκεντρο, η τάση των capsule wardrobes είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και για αυτό την αποκωδικοποιούμε, προσφέροντάς τις σημαντικότερες πληροφορίες για να «χτίσετε» τη δική σας.

Τι είναι το capsule wardrobe;

Μια capsule γκαρνταρόμπα δίνει απλόχερα την απάντηση στην κλασική ερώτηση: τι φοράμε από μέρα σε μέρα; Ουσιαστικά, μιλάμε για μια σύνθεση βασικών κομματιών που συνολικά μπορούν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα σύνολα, τα οποία ποντάρουν στα σωστά κομμάτια και το έξυπνο styling, χωρίς να γίνονται φλύαρα ή αδιάφορα.

View this post on Instagram

A post shared by Viky Rader (@vikyandthekid)

Βασικοί πυλώνες της συγκεκριμένης γκαρνταρόμπας είναι το λευκό πουκάμισο και T-shirt, τα τζιν παντελόνια, το little black dress, μια καπαρντίνα και γενικά οποιοδήποτε κομμάτι είναι συνδεδεμένο με το κλασικό και διαχρονικό ντύσιμο.

Από πόσα κομμάτια αποτελείται;

Η Donna Karan έφτιαξε τη δικής της capsule ντουλάπα με μόνο 7 κομμάτια – έναν πολύ μικρό αριθμό αν αναλογιστούμε τις καθημερινές μας ανάγκες ένδυσης. Παρόλα αυτά, ο συνηθέστερος αριθμός είναι 30 με 40 κομμάτια, με εξαίρεση τα εσώρουχα και το sportswear, αλλά και τα ενδύματα ειδικών περιστάσεων όπως τα party dresses. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός πως τα κομμάτια που θα επιλέξετε πρέπει να εξυπηρετούν ολόκληρη τη σεζόν που διανύουμε, με έξτρα μπόνους αυτά που εξυπηρετούν χειμώνα και καλοκαίρι, όπως για παράδειγμα τα τζιν παντελόνια.

Ποιος είναι ο σκοπός μιας τέτοιας γκαρνταρόμπας;

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Daur (@carodaur)

Να ξεκαθαρίσετε τι χρειάζεστε και τι όχι. Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, τάσεις έρχονται και παρέρχονται με αποτέλεσμα να φυλάμε με δεκάδες κομμάτια όλων των στιλ και εποχών τα οποία κάποτε ήταν in αλλά τώρα είναι out. Και το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν θέλουμε να τα αποχωριστούμε γιατί αρχικά μας πηγαίνουν, αλλά δευτερευόντως έχουμε μια βαθύτερη ελπίδα ότι κάποτε θα επιστρέψουν στη μόδα και τότε θα τα αξιοποιήσουμε. Τελικά, καταλήγουμε να μη θυμόμαστε καν ότι τα έχουμε, στερώντας τους μια δεύτερη ζωή, είτε χαρίζοντας, είτε ανακυκλώνοντάς τα.

Και εδώ έγκειται το νόημα της capsule γκαρνταρόμπας. Να ανακυκλώνετε διαρκώς τα ρούχα σας φορώντας τα, και παντρεύοντάς σε ευφάνταστους συνδυασμούς μεταξύ τους για να μη μοιάζουν βαρετά. Οι διαχρονικοί σχεδιασμοί και οι κομψές γραμμές είναι το κλειδί για την επιτυχία της capsule γκαρνταρόμπας και με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθείτε σε μια προσωπική «στολή» που θα σφραγίσει το στιλ σας.

Πώς τη φτιάχνουμε;

View this post on Instagram

A post shared by Alex Rivière (@ariviere)

Ο τρόπος να χτίσετε τη δική σας capsule wardrobe είναι παρόμοιος με το παραδοσιακό ξεκαθάρισμα της ντουλάπας και βασίζεται στην οργάνωση και τον προγραμματισμό. Αρχικά, αφαιρείτε ό,τι έχετε στις ντουλάπες σας και αναλυτικά ένα προς ένα τα εξετάζετε για να δείτε τι σας ταιριάζει ακόμη.

Ανάλογα με τις σεζόν που φοριούνται ξεχωρίζετε τα ρούχα και τα διακρίνετε σε αυτά που πάνε με όλα, αυτά που είναι για συγκεκριμένες περιστάσεις και αυτά που προορίζονται για casual καθημερινή χρήση.

Ποια κομμάτια ξεχωρίζουμε;

Το λευκό Tshirt

Το τζιν παντελόνι

View this post on Instagram

A post shared by Alexa Chung (@alexachung)

Το μίντι φόρεμα

View this post on Instagram

A post shared by Jeanette (@_jeanettemadsen_)

Το κοστούμι

View this post on Instagram

A post shared by Ilenia Toma (@ileniatoma_)

Το λευκό πουκάμισο

View this post on Instagram

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Το ντένιμ

Τα διαχρονικά sneakers

Το μαύρο σακάκι

Το δερμάτινο blazer

Tη κλασική shoulder bag

Διαβάστε επίσης | 7 διαφορετικοί τρόποι να συνδυάσετε το λευκό T-shirt

MHT