ένα-fashion-open-studio-στην-αθήνα-174590
©Maison Faliakos

Πασαρέλα, προβολείς, μουσική. Μια επίδειξη μόδας είναι μια μόνο πλευρά μιας ιστορίας μόδας. Από την άλλη, μια επίσκεψη σε ένα ατελιέ, φωτίζει τη δημιουργική διαδικασία με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Το ατελιέ του Maison Faliakos ανοίγει τις πόρτες του στο ψηφιακό κοινό 20-22 Απριλίου, με ‘ηθικό’ σκοπό την πρώτη διεξαγωγή του Fashion Open Studio στην Ελλάδα.

Ένα Fashion Open Studio στην Αθήνα-1
©Maison Faliakos

Ο θεσμός του Fashion Open Studio γεννήθηκε μέσα από το διεθνές κίνημα Fashion Revolution, την παγκόσμια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί δυναμικά θέματα βιωσιμότητας και ηθικής στη βιομηχανία της μόδας. Το πρώτο Fashion Open Studio της Αθήνας διοργανώνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας του Fashion Revolution. Με οικοδεσπότες τους Χρήστο Πετρίδη και Βενέδικτο Αντύπα, το δημιουργικό τριήμερο βασίζεται στη ψηφιακή συμμετοχή και παρακολούθηση του κοινού. Στην ατζέντα του βρίσκονται workshops, συζητήσεις και συναντήσεις οι οποίες υπογραμμίζουν έννοιες όπως η κυκλική μόδα, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων και επισκευή δημιουργιών. Με ποιο τρόπο μπορεί ένα παλιό, αγαπημένο ρούχο να αποκτήσει νέα ζωή μέσα από τον ανασχεδιασμό;

Ένα Fashion Open Studio στην Αθήνα-2
©Maison Faliakos

«Αυτό είναι το μέλλον στη μόδα και έχει ορθάνοικτους δημιουργικούς αλλά και τεχνολογικούς ορίζοντες στη σύλληψη, την ιδέα, την τεχνική, την εκτέλεση και τον σκοπό που εξυπηρετεί», λέει στη Vogue Greece, ο Βενέδικτος Αντύπας, μιλώντας για το τριήμερο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στον όμορφο χώρο του Maison Faliakos στο Μετς. Η χειροποίητη, couture παράδοση που συνεχίζεται σήμερα στον οίκο ξεκίνησε από τον ιδρυτή του, Κώστα Φαλιάκο, το 1981. Και μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, οι ιστορίες των heritage ρούχων και των ιδιοκτητών τους είναι πολλές. Κάποιες από αυτές θα προβληθούν στο Fashion Open Studio. Όπως και η ιστορία ενός ράφτη από χώρα της Μέσης Ανατολής, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και σήμερα ανήκει στο δυναμικό του οίκου.

Έχουν περάσει 8 χρόνια από τις 24 Απριλίου του 2013, όταν το Rana Plaza, ένα κτίριο που φιλοξενούσε μονάδες παραγωγής γρήγορης μόδας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, κατεύρρευσε, σκοτώνοντας 1.138 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους. Η παγκόσμια αντίδραση δεν άργησε, και το κίνημα Fashion Revolution γεννήθηκε μέσα από αυτήν. Ανάμεσα στις ενέργειες του κινήματος είναι η καμπάνια-ερώτημα, Who Made My Clothes, αλλά και το Transparency Index, ένας δείκτης διαφάνειας της αλυσίδας παραγωγής εταιρειών μόδας.

Ένα Fashion Open Studio στην Αθήνα-3
©Maison Faliakos

Ο θεσμός του Fashion Open Studio ξεκίνησε το 2017 και έχει φιλοξενήσει δημιουργούς όπως η Vivienne Westwood και η Stella McCartney. Το 2020, το Fashion Open Studio φιλοξένησε 53 σχεδιαστές σε 14 χώρες, ανάμεσα τους η Ελβετία, η Γερμανία, το Ιράν και η Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το τριήμερο της Αθήνας φιλοδοξεί να αποτυπωθεί σε ένα art fashion film, το οποίο στο μέλλον θα ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ.

Ένα Fashion Open Studio στην Αθήνα-4
©Maison Faliakos

INFO | https://www.eventora.com/el/Events/fashion-open-studio-greece-2021

Διαβάστε επίσης | Filep’s Scrapbook: Ρούχα για όλες τις αισθήσεις από τον Johannes Warnke