to-ss22-film-του-john-galliano-για-τον-maison-margiela-είναι-μια-δέσμευση-194782

Για ακόμα μια φορά ο John Galliano παρουσίασε την συλλογή του για τον οίκο Maison Margiela μέσω ενός φιλμ. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Olivier Dahan, ζωγράφισαν το πορτρέτο μιας ουτοπικής νιότης, ελπίζοντας στην περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Ο ίδιος αποκαλύπτει στη Vogue γιατί τα films παραμένουν ο πιο δυνατός τρόπος για να αφηγηθεί την ιστορία του.

“Revellers of the night” ψιθυρίζει ο John Galliano υπό τους διαπεραστικούς ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας στο soundtrack του film, καθώς η δελεαστική κινηματογραφική εικόνα ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Βρισκόμαστε στην βάση του Maison Margiela (άλλοτε nightclub), στην οδό Saint-Maur του Παρισιού, καθισμένοι σε δυο λευκές πολυθρόνες για την προβολή του ready-to-wear film. Το νέο όραμα του John Galliano είναι μια γοητευτικά παραπλανητική συνέχεια του Haute Couture film A Folk Horror, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Olivier Dahan, γνωστός για ταινίες όπως το La Vie en rose με τη Marion Cotillard ή το Grace of Monaco με τη Nicole Kidman.

Αυτή τη φορά η rock ‘n’ roll έκρηξη που συνοδεύει αυτή την εμπειρία, έρχεται σε αντίθεση με τη μαγευτική ποίηση του τελευταίου φιλμ. Εξεγερτικό και γοητευτικό,  αυτό το έργο σε βγάζει έξω από το σύμπαν που δημιούργησε ο Galliano το καλοκαίρι και σε οδηγεί σε έναν άλλο κόσμο, πιο ανάστατο. Κυριολεκτικά η κάμερα δραπετεύει από τα πλαίσια του φαντασιακού, αποκαλύπτοντας το σετ και τη διακόσμηση. Αν το haute couture film ήταν μια ψευδαίσθηση, αυτό το φιλμ περνά στο παρασκήνιο και εμφυσά το σενάριο με φανταστικά στοιχεία, μια meta αίσθηση όπως την αποκαλούμε.

To SS22 film του John Galliano για τον Maison Margiela είναι μια δέσμευση για το περιβάλλον-1
©Maison Margiela
1/4
Native Share

Ο Galliano το εξηγεί πιο σωστά: “Το film Artisanal γυρίστηκε σε ένα στούντιο με 360 LED οθόνη. Τώρα στο Co-Ed film σκεφτήκαμε πως θα είναι αρκετά διασκεδαστικό να αποκαλύψουμε backstage στοιχεία, ώστε να υπάρχει μια αυθεντικότητα. Θέλαμε να σταματήσουμε να προσποιούμαστε, με λίγα λόγια”. Το Artisanal είναι ο όρος του Maison Margiela για την Υψηλή Ραπτική, ενώ το Co-Ed σηματοδοτεί τη ready to wear συλλογή. Σε αυτή την πυραμίδα που περιγράφει τη δημιουργική διαδικασία του Galliano, ο ίδιος εφευρίσκει τεχνικές για την Haute Couture και τις μεταφέρει στη ready-to-wear, αυτές οι λεπτές διαφορές είναι το κλειδί. Είναι η ιδέα που ενισχύει το διάλογο ανάμεσα στο προηγούμενο και το νέο φιλμ.

Αν η υψηλή ραπτική αντιπροσωπεύει το χειροποίητο, την ουσιώδη καθαρότητα της ραπτικής, με όλη τη μαγεία, το ready-to-wear είναι η εκβιομηχάνηση. Στην ουσία αυτή η κολεξιόν σκιαγραφεί τους κώδικες της haute couture collection του Ιουλίου και τους μεταφράζει σε κομμάτια που μπορείς να αγοράσεις. “Στο SS22 film το νερό δεν είναι νερό, αλλά βιοδιασπώμενο σελοφάν με το οποίο παίζουμε για να προκαλέσουμε την ιδέα πως πρόκειται για μια σχεδία στο νερό”, εξηγεί ο Galliano αναφερόμενος στη σκηνή όπου το fisherman μοτίβο του πρώτου φιλμ, επανερμηνεύεται και βιομηχανοποιείται. “Παρεμπιπτόντως, η σχεδία είναι κομμάτια που ανακυκλώθηκαν από το πρώτο φιλμ. Μια backstage προσέγγιση όπου αποκαλύπτουμε τα τρικ του θεάτρου και του κινηματογράφου”, προσθέτει.

To SS22 film του John Galliano για τον Maison Margiela είναι μια δέσμευση για το περιβάλλον-2
©Maison Margiela
2/4
Native Share

Όσα διαδραματίζονται στο φιλμ συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία του Galliano, αφήνοντας στον θεατή τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσει όσα παρακολουθεί. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η επιλογή του να παράγει επικά φιλμ αντανακλά και τις προκλήσεις της εποχής μας εκείνη την περίοδο, από την πλευρά της επικοινωνίας, τη δίψα για πληροφορία και διαφάνεια που όλοι αισθανθήκαμε την περίοδο της κρίσης και την αλληλεξάρτηση που ήταν τόσο ουσιώδης για την συλλογική εμπειρία. Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, το νέο φιλμ του John Galliano είναι μια έκφραση ενότητας. Αυτοί οι post pandemic γλεντζέδες της νύχτας όπως αποκαλεί τους πρωταγωνιστές, για ακόμα μια φορά συγκεντρώνονται μετά την περίοδο της απομόνωσης, τώρα όμως έχουν και μια αιτία.

To SS22 film του John Galliano για τον Maison Margiela είναι μια δέσμευση για το περιβάλλον-3
©Maison Margiela
3/4
Native Share

Κατά τη διάρκεια του φιλμ παρακολουθούμε μια σειρά από backdrops γύρω από την εξοχή αλλά και πιο καθηλωτικές εικόνες όπως τοπία θρυμματισμένα από σεισμό, με τα μοντέλα να κάνουν τη δική τους διαμαρτυρία μέσα στο σκηνικό. “Είναι προορισμένοι για να προκαλούν ερωτήματα. Έχουμε διαμαρτυρηθεί για πολλά, υπάρχουν όμως τόσα ακόμα”, εξηγεί ο John Galliano. Η θεματική γύρω από τη φύση, τα μοτίβα ζώων και όσα ο Galliano αποκαλεί ουτοπική νεότητα, θυμίζουν το πορτρέτο μια post-pandemic νιότης, με περισσότερες ευαισθησίες για το περιβάλλον και την κοινότητα. Ο Galliano συμφωνεί πως πρόκειται για μια γενιά που βλέπει την πανδημία σαν ένα μάθημα, μια προειδοποίηση από τον πλανήτη Γη. Δεν έχουν ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν, ανυπομονώντας για την όποια κανονικότητα. Τα χάρτινα στέμματα, τα ασημένια δαχτυλίδια σαν πανοπλίες, αναδεικνύουν έναν άνευ όρων ηρωισμό για την κοινότητα.

To SS22 film του John Galliano για τον Maison Margiela είναι μια δέσμευση για το περιβάλλον-4
©Maison Margiela
4/4
Native Share

Το film πάνω απ’ όλα εκφράζει την ελπίδα. “Είναι κάτι στο οποίο πάντα πιστεύουμε. Η κοινότητα είναι μέρος της δημιουργικής μας διαδικασίας και ένας τρόπος να αισθανθούμε πως ανήκουμε σε κάπου, σε ένα brand με αξίες και ηθική, που μοιράζονται προς τα έξω”.

Originally published on Vogue UK

Ανακαλύψτε τη Maison Margiela SS22 collection στο Vogue Runway.

Διαβάστε επίσης | Givenchy SS22: Όλες οι λεπτομέρειες για το πρώτο live show του Matthew Williams