vogue-αφιέρωμα-διαστημικές-σειρές-που-άφη-102049
©Westworld | Brynner

Το μεγάλο άγνωστο γοήτευε ανέκαθεν τον άνθρωπο. Μπορεί φέτος να γιορτάζουμε την 50η επέτειο από την προσσελήνωση, ωστόσο πολύ πριν ο κινηματογράφος και η τηλεόραση είχαν στείλει τους δικούς τους αστροναύτες μέχρι το φεγγάρι και ακόμα παραπέρα. Μας το θυμίζουν σειρές με περιπέτειες στο διάστημα ή με παρουσία εξωγήινων στον πλανήτη μας, κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες, άλλες απλά ψυχαγωγικές, όλες ωστόσο εξαιρετικά επιτυχημένες:

Buck Rogers & Flash Gordon

Πολύ πριν την κατάκτηση του διαστήματος από τον άνθρωπο στις ΗΠΑ ήκμασε το κινηματογραφικό σίριαλ, με ένα από τα πιο επιτυχημένα το Flash Gordon, βασισμένο στο ομώνυμο κόμικ του Alex Raymond. Κάθε επεισόδιο προβαλλόταν μαζί με κάποια άλλη ταινία, συντηρώντας το ενδιαφέρον του θεατή που έσπευδε να δει τη συνέχεια. Θεματολογία του, οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα στο διάστημα και η αιώνια διαμάχη του με τον Μινγκ, ηγεμόνα του υποθετικού πλανήτη Μόνγκο. Εκτός από τις κινηματογραφικές σειρές που γυρίστηκαν μεταξύ 1934 και 1940 υπήρξαν πολλές ακόμα μεταφορές του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Πριν από τον Flash Gordon ωστόσο θριάμβευε στον ίδιο τομέα ο Buck Rogers, δημιούργημα του Philip Francis Nowlan το 1928, που κατέκτησε το κοινό μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες αρχικά και κατόπιν από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ο ήρωας δρούσε σε έναν κόσμο ξένο και μακρινό, εισάγοντας το κοινό στη γοητευτική θεματολογία του σύμπαντος.

The Twilight Zone

Μεταξύ 1959 και 1964 προβαλλόταν μια από τις σπουδαιότερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης, η ασπρόμαυρη Ζώνη του Λυκόφωτος με την υπογραφή του Rod Serling. Στο επίκεντρό της είχε μυστήριο, ανεξήγητα φαινόμενα και επιστημονική φαντασία, όλα ερμηνευμένα μέσα από προσεγμένα σενάρια που εξήπταν το νου και ενίσχυαν το αίσθημα του τρόμου. Πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ και άλλα τόσα ανερχόμενα παρήλασαν από τα ημίωρα επεισόδιά της. Η σειρά επανήλθε στους δέκτες με νέους τηλεοπτικούς όρους μεταξύ 1985-1989 και 2002-2003.

Vogue Αφιέρωμα: <br/>Διαστημικές σειρές που άφησαν εποχή-1
©the twilight zone

The Outer Limits

To 1963 η σειρά The Outer Limits κινήθηκε στα χνάρια του The Twilight Zone, δημιουργώντας τη δική της μυθολογία και αποκτώντας φανατικό κοινό. Προβαλλόταν μέχρι το 1965, ενώ αναβίωσε μεταξύ 1995-2002.

Doctor Who

Η Βρετανία -και όχι οι ΗΠΑ όπως θα περίμενε κανείς- κατέχει το ρεκόρ της μακροβιότερης σειράς επιστημονικής φαντασίας. Το Doctor Who του BBC από το 1963 κρατά τηλεοπτική συντροφιά σε ανθρώπους διαφορετικών γενεών. Ο πρωταγωνιστής της, ένας εξωγήινος με ανθρώπινη μορφή που ταξιδεύει με τη χρονομηχανή του TARDIS (Time And Relative Dimension In Space) και μάχεται την αδικία, έχει ερμηνευτεί από 12 άνδρες ηθοποιούς, με τη 13η να είναι γυναίκα (Jodie Whittaker). Μεταξύ 1989 και 2005 διακόπηκε, ενώ η προσπάθεια να αναβιώσει με μια τηλεταινία το 1996 απέτυχε. Σήμερα τυγχάνει και πάλι μεγάλης θεαματικότητας.

Star Trek Original

Μια εποποιία στο διάστημα με χρονολογία έναρξης το 1966, που δημιούργησε στρατιές οπαδών και οδήγησε στην πολλαπλή αναπαραγωγή της τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Καμία ωστόσο δεν έχει τη γοητεία της αρχικής, όπου το Enterpise ταξιδεύει στο διάστημα υπό την καθοδήγηση του θρυλικού πληρώματός του: του κάπτεν Κερκ (William Shatner), του πρώτου αξιωματικού Σποκ (Leonard Nimoy), του γιατρού ΜακΚόι (DeForest Kelley), του πλοηγού Πάβελ Τσέκοφ (Walter Koenig), του πηδαλιούχου Χικάρου Σούλου (George Takei), της αξιωματικού επικοινωνιών Ουχούρα (Nichelle Nichols) και του μηχανικού Σκότι (James Doohan). Η σειρά προβλήθηκε μέχρι το 1969. Υπήρξαν τέσσερις συνέχειές της και 11 ταινίες.

Space 1999

Άλλη μια επιτυχημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας από τη Βρετανία, παραγωγή του ITV, που παίχτηκε από το 1975 έως το 1978. Στο επίκεντρό της η περιπλάνηση στο σύμπαν μιας ομάδας ανθρώπων μετά από πυρηνική έκρηξη στην -κατοικημένη- Σελήνη, που αποχωρίζεται από την τροχιά της Γης, και η προσπάθειά τους να επιστρέψουν στον πλανήτη. Στον κεντρικό ρόλο του διοικητή Κένινγκ, o Martin Landau.

Battlestar Galactica

Η σειρά προβαλλόταν την περίοδο 1978-1979 και είχε θέμα το διαστημικό ταξίδι των επιζησάντων από 12 ανθρώπινες αποικίες μετά από πόλεμο με τα ρομπότ Cylons. Στόχος τους να ανακαλύψουν τη χαμένη 13η αποικία, που θρυλείτο ότι βρισκόταν στη Γη. Το 2003 η σειρά -που ενσωματώνει πολλά στοιχεία από την ελληνική μυθολογία- ξαναγυρίστηκε σε τέσσερις κύκλους και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Υπήρξαν επίσης μίνι σειρές και ταινίες με το ίδιο θέμα.

The X-Files

Με μότο «Η αλήθεια είναι εκεί έξω» και τους απόλυτους ήρωες, τους ειδικούς πράκτορες του FBI Φοξ Μόλντερ (David Duchovny) και Ντέινα Σκάλι (Gillian Anderson), τα XFiles έχουν αφήσει εποχή. Με εννέα κύκλους από το 1993 μέχρι το 2002, δύο κινηματογραφικές ταινίες και δύο νέους κύκλους το 2016 και το 2018, η σειρά απέκτησε φανατικό κοινό. Με αυτοτελή επεισόδια που καλύπτουν πλήθος μεταφυσικών θεμάτων και παραφυσικών φαινομένων, στο επίκεντρό της βρίσκονται η ύπαρξη εξωγήινων και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την παρουσία και τους σκοπούς τους στη Γη, θέμα στο οποίο επανέρχεται διαρκώς.

Vogue Αφιέρωμα: <br/>Διαστημικές σειρές που άφησαν εποχή-2
©the x-files

Babylon 5

Σε μελλοντικό χρόνο, σε έναν διαστημικό σταθμό γήινοι και εξωγήινοι πρωταγωνιστούν σε ένα διπλωματικό bras de fer, μέσα σε έναν κυκεώνα διαμάχης διαφόρων φυλών. Πολύπλοκη και με μεγάλη δόση κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού, η σειρά παίχτηκε από το 1994 μέχρι το 1998.

Stargate SG-1

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με διαστημόπλοια, αλλά με μια αστροπύλη που ανοίγει στο σύμπαν επιτρέποντας σε μια στρατιωτική μονάδα να κυνηγήσει εξωγήινους με απειλητικές διαθέσεις απέναντι στην ανθρωπότητα. Προβλήθηκε από το 1997 μέχρι το 2007 και είχε δύο συνέχειες (Stargate Atlantis και Stargate Universe).

Farscape

Η σειρά προβλήθηκε από το 1999 ως το 2003 και θέμα της είναι το κατά λάθος ταξίδι ενός αστροναύτη στην άλλη άκρη του γαλαξία μέσα από μια σκουλικότρυπα, όπου συναντά δραπέτες που τον βοηθούν και κάνει επικίνδυνους εχθρούς, ενώ προσπαθεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής.

Firefly

Γήινοι άποικοι στο σύμπαν με όλα όσα περιμένει κανείς από την ανθρώπινη φυλή: συμμαχίες, εμφύλιες διαμάχες, επαναστάσεις, αλλά και παραβατικότητα με καλό σκοπό. Προβλήθηκε μεταξύ 2002 και 2003.

Falling Skies

Εδώ έχουμε να κάνουμε με εξωγήινους εισβολείς με απειλητικές διαθέσεις, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους εφήβους για να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους, ενώ μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής έναν απόστρατο αξιωματικό και έναν καθηγητή πανεπιστημίου προσπαθούν να αντισταθούν. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 2011 και διήρκεσε μέχρι το 2015.

Westworld

Σειρά αξιώσεων με καταβολές στην ομώνυμη ταινία του 1973 με πρωταγωνιστή τον Yul Brynner και στο Futureworld του 1976. Πρόκειται για ένα μελλοντικό γουέστερν με ανθρωποειδή σε ρόλους των κλασικών ηρώων της Άγριας Δύσης, που αναβιώνουν την ατμόσφαιρά της σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τις φαντασιώσεις τους. Στα ατού της τα μεγάλα ονόματα, όπως του Antony Hopkins, του Ed Harris, της Evan Rachal Wood και άλλων. Ξεκίνησε να προβάλλεται το 2016.

Διαβάστε επίσης | Mόδα στο διάστημα: Οι 14 καλύτερες εμπνεύσεις από το σύμπαν

MHT