η-ευγένεια-του-απέριττου-ένα-αφιέρωμα-181142
©Χριστόφορος Δουλγέρης | Chris Doulgeris

Μια μακροχρόνια και συγκινητική ιστορία συνδέει τον Γιώργο Ρόρρη με το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εδώ και πάνω από 35 χρόνια. Ο Βασίλης Γουλανδρής, με τη συμβολή του Παναγιώτη Τέτση και του Δημήτρη Παπαστάμου, διέκρινε ήδη από το 1986, ενώ ο Ρόρρης ήταν μόλις 23 ετών, το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου. Του έδωσε την ευκαιρία να εκθέσει για πρώτη φορά, εκείνη τη χρονιά, στη Νέα Πτέρυγα του μουσείου της Άνδρου. Υπήρξε από τους πρώτους συλλέκτες έργων του, αγοράζοντας εμβληματικές δημιουργίες όπως ο Καισαρίων και η Μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του καδμίου. Ο βαθύς δεσμός που συνέδεε τον Ρόρρη με το ζεύγος Γουλανδρή συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του Βασίλη, το 1994, και της Ελίζας, το 2000.

Η ευγένεια του απέριττου: Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ρόρρη από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή-1
©Χριστόφορος Δουλγέρης | Chris Doulgeris

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Γιώργος Ρόρρης διακρίνεται ως ένας από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της γενιάς του. Το έργο του τιμάται από τον χώρο του πολιτισμού εδώ και τρεις δεκαετίες και αυτό το καλοκαίρι επιστρέφει στην Άνδρο για μια έκθεση αφιερωμένη στην πορεία του, την οποία με χαρά διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Παράλληλα, συλλέκτες και πολιτιστικοί οργανισμοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τα πιο σημαντικά έργα του ζωγράφου, από τα πρώτα του βήματα έως σήμερα, και έτσι η έκθεση με τίτλο Γιώργος Ρόρρης – Η ευγένεια του απέριττου ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη.

Η ευγένεια του απέριττου: Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ρόρρη από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή-2
©Χριστόφορος Δουλγέρης | Chris Doulgeris

Περιλαμβάνοντας σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναλύει τη σχέση του ζωγράφου με το ατελιέ του, τον χώρο που του χρησιμεύει ως εργαστήριο, διέξοδο και καβούκι. Η δεύτερη αναφέρεται στις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και στον διάλογο που άνοιξε μαζί τους μέσω της ζωγραφικής του, ενώ η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά».

Η ευγένεια του απέριττου: Ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ρόρρη από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή-3
©Χριστόφορος Δουλγέρης | Chris Doulgeris

Η συμβολή του Γιώργου Ρόρρη στην ετοιμασία της έκθεσης υπήρξε καθοριστική. Η βοήθειά του στην επιλογή των έργων, οι κατευθύνσεις του σχετικά με τη σκηνογραφία και το στήσιμο των πινάκων, οι συνεντεύξεις που παραχώρησε για τη σύνταξη του «Χρονολόγιου» της συνοδευτικής έκδοσης δίνουν την ευκαιρία στον θεατή να καταδυθεί ακόμη πιο απολαυστικά στη δουλειά του.

*Info:

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος, τηλ. 22820 22444 | Διάρκεια έκθεσης: 4 Ιουλίου-3 Οκτωβρίου 2021. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00

MHT