η-anna-wintour-γράφει-για-όλα-όσα-έμαθε-από-το-vogue-global-conversati-140386
©Vogue magazine

«Ό,τι κάνω, τα ρούχα που φτιάχνω και ο τρόπος που τα παρουσιάζουμε, μοιάζει ότι δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν», είπε ο Marc Jacobs. «Πρέπει να σταματήσουμε και να αναλογιστούμε τη σπατάλη. Η αύξηση είναι εκτός ελέγχου», τόνισε η Stella McCartney. «Είναι προφανές ότι δεν πουλάμε προϊόντα που ο κόσμος χρειάζεται, πουλάμε προϊόντα που ο κόσμος θέλει», δήλωσε ο PeteNordstrom.

Πόσο ενθαρρυντικό είναι να ακούμε αυτές τις σκέψεις από ανθρώπους όπως ο Virgil Abloh, η Natacha Ramsay-Levi, ο Cédric Charbit κ.α. Το Vogue Global Conversations, που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom, παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές online, με τους σχεδιαστές και τους ανθρώπους της μόδας να μιλούν μεταξύ τους με ειλικρίνεια για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Συζήτησαν για τη δημιουργικότητα, το μέλλον των σόου, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις υποδομές της βιομηχανίας. Όλοι οι συμμετέχοντες των πάνελ, που συντόνιζαν οι Vogue editors, μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το πώς μπορούμε ως βιομηχανία να αλλάξουμε αυτήν τη στιγμή.

Η Anna Wintour γράφει για όλα όσα έμαθε από το Vogue Global Conversations-1
©Photo courtesy Marc Jacobs

Αυτό που πήρα περισσότερο σοβαρά είναι ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση είναι ο καταλύτης που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να ανατρέψουμε τις παλιές μας συνήθειες και να ξεκινήσουμε τη μόδα από την αρχή. Ναι, η ζημιά είναι μεγάλη. Οι μικρές επιχειρήσεις αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Ο τεράστιος αριθμός συμμετοχών στην πρωτοβουλία μας με το CFDA, A Common Thread, αποδεικνύει πόσοι σχεδιαστές χρειάζονται υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, τα εμπορικά καταστήματα σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται. Και το ημερολόγιο της μόδας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά: τα καλοκαιρινά σόου που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο και τον Απρίλιο ακυρώθηκαν, το ίδιο και οι ανδρικές κολεξιόν του Ιουνίου.

Είμαστε σε αναστολή, αλλά η δουλειά συνεχίζεται. Όπως είπε τόσο σωστά ο Virgil Abloh πριν λίγες ημέρες «ούτε για μια στιγμή δεν θα σταματήσω ή θα ακυρώσω την ατζέντα μου». Τα λόγια του είναι ένδειξη ότι πρέπει να αναλογιστούμε πού απευθύνεται η μόδα και τι περιμένει ο κόσμος – κυρίως τα νέα παιδιά – από εμάς. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και ευέλικτοι στις σκέψεις μας. Να, τα σόου μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακές εμπειρίες που δημιουργούν συναισθήματα και προσελκύουν εκατομμύρια θεατές. Ναι, τα καταστήματα έχουν μέλλον, ως τόποι ενότητας, όχι μόνο ως εμπόριο. Ναι, πρέπει να παράγουμε λιγότερα, αλλά ό,τι παράγουμε πρέπει να έχει αξία για αυτούς που θα το αγοράσουν.

Στη Vogue βρήκαμε νέους τρόπους να δουλεύουμε. Το επόμενο τεύχος μας, που τώρα ολοκληρώνουμε δουλεύοντας όλοι από το σπίτι, είναι κάτι απρόσμενο για εμάς: μία καταγραφή της δημιουργικότητας που απευθύνεται στον κόσμο. Είναι μία γιορτή της δημιουργικότητας και είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα το δείτε.

Σας παροτρύνω να δείτε τις συζητήσεις του Vogue Global Conversations, αν δεν τις είδατε live. Προγραμματίζουμε κάτι ακόμα για τις αρχές Μαΐου, καθώς πρέπει να κρατάμε τον διάλογο ανοιχτό. Αυτές οι συζητήσεις αντιπροσωπεύουν τη σημασία των καλών νέων – το μέλλον της μόδας αλλάζει μπροστά στα μάτια μας – σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από κακά.

Η Anna Wintour γράφει για όλα όσα έμαθε από το Vogue Global Conversations-2
©Toni Frissell, Vogue, 1967

Τελειώνοντας αυτή την επιστολή, ενημερώθηκα για τον θάνατο του φωτογράφου Peter Beard, 82, που έλειπε από το σπίτι του στο Montauk για αρκετές μέρες. Τον γνώρισα πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη, όταν ακόμη ήμουν καινούρια editor από το Λονδίνο, και εκείνος δεν θα μπορούσε να είναι ευγενέστερος και πιο επεξηγηματικός για το πώς να περιπλανηθώ στο Μανχάταν. Μου έμοιαζε βγαλμένος από άλλον αιώνα, ένας περιπετειώδης gentleman που αγαπούσε τον κίνδυνο και ζούσε με αυτόν. Ήταν μία ρομαντική φιγούρα που κινούνταν διαρκώς: ζωγράφιζε, μιλούσε, φωτογράφιζε και κρατούσε ημερολόγια. Λάτρευε την Αφρική και εκεί τράβηξε μερικές από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του, βρήκε ένα κομμάτι του εαυτού του σε αυτόν τον άγριο τόπο. Ο Peter ήταν πραγματικά γενναιόδωρος φίλος και εύχομαι να είχαμε κρατήσει καλύτερη επαφή μέσα στα χρόνια.

Read more at Vogue.com.