earth-day-2021-ο-οδηγός-με-όσα-πρέπει-να-γνωρίζετε-175540
©Unsplash

Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη, κάθε χρόνο η Ημέρα της Γης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, ως ένας ετήσιος θεσμός που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με στόχο την υποστήριξη του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση για την προστασία του.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν πως αυτή τη στιγμή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, επέστρεψαν στα προ-πανδημίας επίπεδα, παρά τις συζητήσεις για την ανάγκη της φύσης για επούλωση που άνοιξε όταν όλες οι χώρες βρέθηκαν σε lockdown. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030, για να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C, το μέγεθος της πρόκλησης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ξεκάθαρο.

«Τη φετινή Earth Day, έχουμε τη σημαντική ευκαιρία να προκαλέσουμε τους ηγέτες να δεσμευτούν πως θα αναλάβουν δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί η Kathleen Rogers, Πρόεδρος EarthDay.org, στη Vogue. «Στεκόμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, αν δεν δράσουμε άμεσα για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δεν υπάρχει επιστροφή».

Θέλετε να μάθετε πως θα συμμετάσχετε στη φετινή Earth Day; Ακολουθεί ο οδηγός της Vogue.

Πότε γιορτάζεται η Earth Day 2021;

Η Ημέρα Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, κάθε χρόνο από το 1970. Φέτος οι διοργανωτές καλούν για τριήμερες εκδηλώσεις, από τις 20 έως τις 22 Απριλίου, γενικότερα όμως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα, ορίζοντας την Earth Week ως μια αφορμή να τοποθετηθεί το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Τι αφορά η Earth Day;

Η Ημέρα Γης είναι ένα ετήσιο event με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, το οποίο ρίχνει φως στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική κρίση, μέχρι την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αποψίλωση των δασών. Για τη φετινή Earth Day 2021, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κάλεσε 40 παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν μέρος σε μια virtual Σύνοδο Κορυφής, στις 22 και 23 Απριλίου, για να τονίσουν την επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράση. Η σύνοδος θα μεταδοθεί μέσω live streaming λόγω της πανδημίας.

Πότε γιορτάστηκε η πρώτη Earth Day;

Η Earth Day ορίστηκε το 1970 από τον Αμερικανό γερουσιαστή και περιβαλλοντολόγο Gaylord Nelson, για να τονιστεί η σημασία του καθαρού αέρα και του καθαρού νερού, μετά την οικολογική καταστροφή της Santa Barbara στην Καλιφόρνια το 1969 από την πετρελαιοκηλίδα. Το event τότε συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, περίπου δηλαδή το 10% του πληθυσμού εκείνη την περίοδο.

Η Earth Day έγινε μια διεθνής καμπάνια το 1990, όταν οι περιβαλλοντολόγοι ακτιβιστές ζήτησαν από τους πρώτους διοργανωτές να βοηθήσουν στη δημιουργία αυτού του θεσμού για να ρίξουν φως στις οικολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ποιο είναι το θέμα της φετινής Earth Day;

Φέτος το θέμα της Ημέρας Γης έχει οριστεί ως “Restore Our Earth”, εστιάζοντας όχι μόνο στην ανάγκη να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα καθώς αναρρώνουμε από τις επιπτώσεις του Covid-19, αλλά επίσης να αναλάβουμε ένα ρόλο για να επιδιορθώσουμε την καταστροφή που έχουμε προκαλέσει. «Πρέπει να στραφούμε προς φυσικές διεργασίες, πράσινες τεχνολογίες, καινοτόμες ιδέες, που μπορούν να έχουν μια μεταμορφωτική και μακροχρόνια επίδραση για την επαναφορά του πλανήτη μας», εξηγεί η Rogers.

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην Ημέρα της Γης;

Υπάρχουν χιλιάδες events που λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά ή και με φυσική παρουσία, ανάλογα με τους περιορισμούς του Covid-19 σε κάθε χώρα. Μελετήστε αυτό το χάρτη και δείτε σε ποια δράση μπορείτε να συμμετάσχετε. Οι διοργανωτές μας προτείνουν επίσης να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όπως να μεταδώσουμε και στους γύρω μας την ανάγκη για την προστασία του πλανήτη, να διοργανώσουμε ένα καθαρισμό πάρκου ή παραλίας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχουν επιφέρει οι μάσκες μιας χρήσης και τα πλαστικά γάντια την περίοδο της πανδημίας.

Μπορείτε να συντονιστείτε επίσης στο Earth Day Live 2021 για ένα live-streamed event με εργαστήρια, πάνελ με συζητήσεις και μια σειρά από guest καλεσμένους (πέρυσι είχαν εμφανιστεί οι Jane Fonda και Joaquin Phoenix.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για την προστασία του πλανήτη;

Στη Vogue πιστεύουμε πως κάθε μέρα, είναι Ημέρα της Γης, οπότε είναι ουσιώδες να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε τη ζωή μας πιο sustainable, αλλάζοντας καταναλωτικές συνήθειες, μορφές ενέργειες, ταξιδεύοντας λιγότερο με αεροπλάνο, τρώγοντας λιγότερο κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλη μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης ενισχύοντας το έργο τους, όπως οι Greenpeace, 350.org or WWF.

Διαβάστε επίσης | 15 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τη βιώσιμη μόδα

MHT