the-vibe-ένα-στέμμα-για-όλους-μας-154311
©Konstantinos Fidanis

Η εβδομάδα που διανύουμε ανήκει, δικαιωματικά, στο βρετανικό Στέμμα. Αλλά και σε όλες και όλους εκείνους που παρακολουθούν αυτές τις μέρες την πορεία του από τα τέλη του ‘70 μέχρι το 1990, μέσα από την οπτικά πληθωρικότατη ματιά μιας σειράς που ενώνει εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο – πολλούς εν μέσω κάποιου είδους lockdown, όπου το μεγάλο ερώτημα που θέτουν είναι αν θα την παρακολουθήσουν σε μορφή binge-watching ή λίγο πιο χαλαρά.

Προσωπικά, λόγω χαρακτήρα, διάλεξα μια μέση οδό. Ένα είδος γλυκού καταναγκασμού, με μια αίσθηση υγιούς ισορροπίας ανάμεσα στις απαιτήσεις της επαγγελματικής μου ιδιότητας και την ιδέα μιας φυσιολογικής δραστηριότητας στο τέλος της ημέρας. Κάποια βράδια βρέθηκα με ένα μικρό ποτήρι πόρτο στο χέρι, αποφεύγοντας την κατά τη γνώμη μου πιο επικίνδυνη επιλογή ενός τζιν με τόνικ σε κάποιο πολύ μεγαλύτερο, κρυστάλλινο σκαλιστό.

Η νέα σεζόν του The Crown έφερε μνήμες. Θυμήθηκα μια χαρούμενη τουριστική επίσκεψη στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ – το stuffy, κάπως αποπνικτικό Ballroom και τους κήπους, μεταξύ άλλων – αλλά και το τρελό πιτζάμα πάρτι στο οποίο βρισκόμουν στο Παρίσι, πολύ κοντά στο Pont de l’Alma, τη στιγμή που η πριγκίπισσα Diana έμπαινε στο τούνελ στις 31 Αυγούστου του 1997. Στο μυαλό επανέρχεται και η εικόνα του πρίγκιπα Κάρολου, την ημέρα που τον είδα από πολύ κοντά να μυείται στα μυστικά της μινωικής κουζίνας σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην Κνωσό το 2018 – την ίδια ώρα, η Καμίλα επισκεπτόταν ένα τοπικό οινοποιείο.

Οι ιστορίες της τέταρτης σεζόν της βρετανικής σειράς που προβάλλει το Netflix ανήκουν σε όλους μας. Σε εκείνους που παθιάζονται με την καταδικασμένη σχέση ενός νεαρού πριγκιπικού ζεύγους, με τη συνύπαρξη δύο γυναικών στο τιμόνι της Βρετανίας και τον απόμακρο χαρακτήρα των μελών της βασιλικής οικογένειας. Σε εκείνους που πιστεύουν στην παράδοση και στο πρωτόκολλο χιλιετιών και σε εκείνους που πιστεύουν ότι έχει έρθει ο καιρός για την απόσυρση της μοναρχίας. Σε εκείνους που μεγάλωσαν με κίτρινους και μη τίτλους σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα περιοδικών. Σε εκείνους που θυμούνται τη Diana στον φακό του Mario Testino, αλλά και στην αγκαλιά ενός παιδιού που έπασχε από AIDS.

Το The Crown, βέβαια, δεν είναι ντοκιμαντέρ, αλλά ιστορική δραματική σειρά. Γι’ αυτό και προκαλεί αυτήν την εβδομάδα παγκόσμιο κύμα συζητήσεων, χωρίζοντας τους ειδικούς σε αυτούς που υποστηρίζουν την πένα του σεναριογράφου Peter Morgan και αυτούς που βλέπουν μια διαστρέβλωση της αλήθειας.

Όμως, αν υπάρχει έστω και μια σιγουριά, αυτή είναι ότι το βρετανικό Στέμμα έχει αναπτύξει ένα μοναδικό, στα χρονικά, είδος branding. Δεν είναι το γηραιότερο – ο τίτλος αυτος ανήκει στην αυτοκρατορική αυλή της Ιαπωνίας – ενώ δεν έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας με το σουηδικό ή το μαροκινό. Δεν βιώσε ένα δραματικό τέλος όπως εκείνο των Τσάρων, ενώ τα τελευταία χρόνια υστερεί λίγο σε επίπεδο σκανδάλων σε σχέση με συγγενικές αυλές όπως εκείνης της Ισπανίας, όπου ο εμπλεκόμενος σε οικονομικές ατασθαλίες πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος, έθεσε πρόσφατα τον εαυτό του σε αυτό-εξορία.

Σαν μια γερά δομημένη επιχείρηση – αναφέρεται συχνά και ως The Firm – το βρετανικό Στέμμα παραμένει το άπιαστο όνειρο κάθε μεγάλο-οικογένειας τύπου Trump, η οποία έχει όλα τα συστατικά μιας αξιοπρεπούς, πραγματικής σαπουνόπερας, όμως της λείπει λίγο βασιλικό pedigree. Το The Crown ανανεώνει την αύρα των Windsor για το επόμενο διάστημα και ανεβάζει τις πωλήσεις των βαθύ μπλε ζαφειριών που θυμίζουν χρωματικά – αν όχι σε μέγεθος – το 12 καρατίων ζαφείρι Κεϋλάνης με τα 14 διαμάντια του οίκου Garrard που κατέληξε στο χέρι της Diana ως δαχτυλίδι αρραβώνων. Αλλά και τις πωλήσεις των αδιάβροχων Barbour, σύμβολα της μεγαλοαστικής καθημερινότητας στη βρετανική εξοχή, που δεν πρέπει ποτέ να έχουν την όψη του καινούργιου.

Εγγυάται επίσης την όρεξη πολλών, οι οποίοι πανδημίας επιτρέποντος, θα οργανώσουν μια επίσκεψη στο Highgrove, την εξοχική κατοικία που σήμερα ο Κάρολος μοιράζεται με τη Δούκισσα της Κορνουάλης, όπου για περίπου 80 λίρες στερλίνες θα επισκεφθούν τους βασιλικούς κήπους με ένα ποτήρι σαμπάνια, συνοδευόμενοι από έναν φλεγματικό Βρετανό ξεναγό – όλα τα έσοδα από τις επισκέψεις και το πωλητήριο προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πολλά είναι εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να εκτοξεύσουν μια δραματική σειρά. Στην περίπτωση του The Crown, αυτό περιλαμβάνει ακόμα και δημοσκοπήσεις. Σε πρόσφατη έρευνα της YouGov στη Βρετανία, το 67 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η βρετανική συνταγή της συνταγματικής μοναρχίας πρέπει να συνεχίσει. Ραντεβού, λοιπόν, στην πέμπτη σεζόν.

Διαβάστε επίσης | The Vibe: Θα τα ξαναπούμε, Bernard