ακολουθώ-τον-κανόνα-των-4-και-τα-μαλλ-314547
©MONICA CIMA/INSTAGRAM

Οι 4 συμβουλές (και τα προϊόντα) που με βοήθησαν να αποκτήσω μακριά και υγιή μαλλιά

Αποφάσισα να ονομάσω αυτόν τον αλάνθαστο συνδυασμό περιποίησης μαλλιών «ο κανόνας των 4». Ένα ίσως κάπως προσχηματικό όνομα, αλλά πιστό σε αυτό που υπόσχεται: 4 συμβουλές, μια ουσιαστική αλλαγή στην εμφάνιση των μαλλιών σας και χωρίς περίπλοκες τεχνικές ή κάτι που να απαιτεί πολύ χρόνο. Ο «κανόνας των 4» βασίζεται σε μικρές χειρονομίες που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε στη ρουτίνα σας και με τις οποίες θα κάνετε τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο υγιή, λαμπερά και μεταξένια.

Η σωστή χτένα

«Η χρήση μιας καλής χτένας, κατάλληλης για τον τύπο των μαλλιών μας, είναι απαραίτητη», σχολίασε ο κομμωτής Gabriel Llano κατά την πρώτη έκδοση του «5 Days of Beauty» της Vogue Spain στην οποία βασίζομαι σήμερα, σχετικά με τις αμφιβολίες και τους μύθους που επαναλαμβάνονται περισσότερο για τη φροντίδα των μαλλιών.«Η χτένα που χρειαζόμαστε για ίσια μαλλιά δεν είναι η ίδια σαν να έχουμε σγουρά μαλλιά. Όπως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια αν έχουμε λεπτά και εύθραυστα μαλλιά σαν να είναι πιο πυκνά. Η χρήση των κατάλληλων εργαλείων για τις ανάγκες μας είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε το σπάσιμο, καθώς και τον τρόπο που χτενίζουμε τα μαλλιά μας – πάντα με προσοχή και ξεκινώντας από τη μέση μέχρι τις άκρες», σχολίασε στην παρουσίασή του.

Και η φροντίδα αυτής της λεπτομέρειας δεν είναι ασήμαντη. Μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία των μαλλιών μας. Από τότε που απέσυρα τη συνηθισμένη μου χτένα και πήρα μια που ταιριάζει στις ανάγκες μου (έχω πυκνά, ίσια μαλλιά, χωρίς πολύ όγκο), παρατήρησα μια ουσιαστική αλλαγή στα μαλλιά μου. Είναι πιο λαμπερά, με λιγότερο φριζάρισμα και το πιο σημαντικό: σπάνε πολύ λιγότερο. Να σημειώσουμε πως έχω σταματήσει να χτενίζω τα μαλλιά μου όταν είναι βρεγμένα, καθώς σε αυτή την κατάσταση είναι πιο εύθραυστα και σπάνε. Επίσης έχω προσθέσει μια βούρτσα μασάζ από σιλικόνη στο ντους μου, που καθαρίζει και κάνει μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ βοηθάει στην εξάλειψη της πιτυρίδας και στη μείωση της τριχόπτωσης και του ξεφλουδίσματος.

View this post on Instagram

A post shared by MONICA CIMA (@cimamonica)

Το λούσιμο με μάσκες

«Με το λούσιμο με μάσκα διασφαλίζουμε ότι τα μαλλιά δεν σπάνε, ότι δεν αφυδατώνονται, ότι τρέφονται, ότι έχουν λάμψη. Είναι πολύ σημαντικό», διαβεβαίωσε ο Llano.”Το πώς λειτουργεί εξαρτάται από τον τύπο της τρίχας και την υφή. Στα λεπτά μαλλιά, αν μπορούσαμε να κάνουμε μπάνιο με μάσκα πριν τα λούσουμε, θα ήταν φανταστικό και μετά απλά θα κάναμε την περιποίησή μας. Αλλά, αν έχετε πιο πυκνά μαλλιά, το ιδανικό είναι να τα λούσετε πρώτα, να αφαιρέσετε την υγρασία πολύ καλά και να αφήνετε πάντα τη μάσκα για τουλάχιστον 15 λεπτά, θα είναι σαν να μην έχετε κάνει τίποτα», προειδοποιεί ο hair expert.

Δεκαπέντε λεπτά, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο. Μόνο το ντους μου γνωρίζει τον αριθμό με τις μάσκες που έχω δοκιμάσει και υποτιμήσει, απλά επειδή δεν τις χρησιμοποίησα σωστά για όσο χρόνο έπρεπε, και αυτό το συνιστά και ο Gabriel. Έτσι, κρατήστε αυτό το τέταρτο της ώρας για την αυτο-περιποίηση των μαλλιών σας μεταξύ δύο και τριών ημερών την εβδομάδα και τα μαλλιά σας θα είναι πιο υγιή, ενυδατωμένα και λαμπερά — πράγμα που σημαίνει επίσης ότι η επιδερμίδα θα φαίνεται καλύτερη και δεν θα είναι απαραίτητο να καταφεύγετε στο ψαλίδι τόσο συχνά. Χρειάζονται μόνο 15 λεπτά από τον χρόνο σας.

Ακολουθώ τον “κανόνα των 4” και τα μαλλιά μου είναι πιο υγιή και λαμπερά από ποτέ-1
©MONICA CIMA/INSTAGRAM

Αντηλιακό μαλλιών

Όλοι γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι ταλαιπωρεί τα μαλλιά μας και συχνά μετά τις διακοπές αναγκαζόμαστε να τα κουρεύουμε καλά. Ευτυχώς υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της προστασίας τους, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. «Υπάρχουν όλο και περισσότερα αντηλιακά για τα μαλλιά και περισσότερες θεραπείες για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο». Εκτός από προστατευτικά —με ιδιαίτερη έμφαση στις ρίζες μας— πρέπει να χρησιμοποιούμε μαντήλια, καπέλα, σκουφάκια, ο,τιδήποτε μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών μας από τις ακτίνες UVA, ειδικά αν τα έχουμε βάψει ή έχουν υποστεί χημική επεξεργασία”συνεχίζει ο Gabriel.

Συχνό κούρεμα

Όταν πρόκειται να κόψουμε τα μαλλιά μας, ο χρυσός κανόνας είναι να μην αφήσουμε ποτέ να περάσουν περισσότεροι από τρεις μήνες. «Δεν είμαι από εκείνες που λένε ότι πρέπει να κόβετε τα μαλλιά σας κάθε μήνα, εκτός κι αν είναι πολύ ταλαιπωρημένα, ή κάνετε μεγάλη κατάχρηση των εργαλείων θερμότητας. Εξαρτάται λίγο από τη θεραπεία που θα κάνετε, αλλά και από την ποιότητα των μαλλιών που έχετε. Υπάρχουν άτομα με λεπτά μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο της τρίχας και το αντίστροφο. Αλλά, τονίζω, ποτέ, ανεξάρτητα από το πώς είναι τα μαλλιά σας, μην αφήσετε να περάσουν περισσότεροι από τρεις μήνες», σύμφωνα με τον Gabriel. Είναι λογικό, και το θέμα είναι ότι αν θέλουμε να μακρύνουμε τα μαλλιά μας πρέπει να τα κόβουμε ένα εκατοστό το μήνα -όσο περίπου μακραίνουν σε όλες μας γενικά.

Διαβάστε επίσης | Τα ωραιότερα και πιο chic μανικιούρ για κοντά νύχια

MHT