δεν-χρησιμοποιούσα-το-σωστό-σαμπουάν-316439
©PHOTOGRAPHY BY LIZ SUNSHINE

Ο τρόπος που λούζουμε τα μαλλιά μας φαίνεται προφανής, μια ρουτίνα που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει λάθος: μπαίνουμε στο ντους, βρέχουμε ολόκληρα τα μαλλιά μας, απλώνουμε καλά το σαμπουάν σε όλα τα μαλλιά μας και προχωράμε στο ξέπλυμα. Έπειτα, κοντίσιονερ, μάσκα ή ό,τι άλλο είναι κατάλληλο εκείνη την ημέρα. Tι θα συνέβαινε όμως αν μας έλεγαν ότι αυτός δεν είναι  ο σωστός τρόπος για να λούσουμε τα μαλλιά μας και ότι, επιπλέον, μάλλον δεν χρησιμοποιούμε το σωστό σαμπουάν;

Μας εξηγεί η Lena de Pons, φαρμακοποιός, ειδικός στη δερμοφαρμακευτική και beauty promoter στα social media, η οποία προειδοποιεί για τη σημασία του να γνωρίζουμε πώς και με τι να λούζουμε τα μαλλιά μας, αν θέλουμε να είναι υγιή και λαμπερά. Πιο συγκεκριμένα, μας αποκαλύπτει το μυστικό της «λάμψης των μαλλιών»: χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν με όξινο pH.

Δεν χρησιμοποιούσα το σωστό σαμπουάν μέχρι που ένας ειδικός μου είπε αυτό-1
©@Matilda Djerf

Γιατί η χρήση ενός σαμπουάν με όξινο pH θα βοηθήσει στο κλείσιμο της επιδερμίδας της τρίχας;

«Η επιδερμίδα της τρίχας αποτελείται κυρίως από κερατίνη. Είναι το πιο εξωτερικό στρώμα της τρίχας, και επομένως αυτό που προστατεύει τις εσωτερικές δομές της τρίχας -τον φλοιό και το μυελό- από φυσικές και χημικές βλάβες. Αν το δούμε κάτω από το μικροσκόπιο θα δούμε ότι αποτελείται από ένα σύνολο από flat cells που, λόγω της διάταξης τους, θυμίζουν πολύ τα κεραμίδια σε μια στέγη»,λέει η de Pons. «Το pH του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε μπορεί να τροποποιήσει πλήρως τη δομή των μαλλιών μας, εάν τοποθετηθούμε σε μια κλίση pH από όξινο σε αλκαλικό, θα δούμε ότι σε ένα εντελώς αλκαλικό pH, το αντίθετο του όξινου – η επιδερμίδα των μαλλιών είναι εντελώς ανοιχτή», παρατηρεί η ειδικός.

«Η αμμωνία αναφέρεται πάντα στην κομμωτική για να ανοίξει η επιδερμίδα και έτσι να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον φλοιό με προϊόντα για να τον λευκάνει χημικά και να τροποποιήσει το χρώμα. Αν, από την άλλη, τα μαλλιά βρίσκονται σε όξινο περιβάλλον, είτε λόγω της εφαρμογής σαμπουάν, conditioner, μασκών και άλλων θεραπειών, τα «λέπια» της επιδερμίδας συστέλλονται. Έτσι, αυτό που επιτυγχάνουμε είναι ότι τα πλακίδια να είναι πολύ στοιβαγμένα μεταξύ τους. τόσο που γίνονται σχεδόν ανεπαίσθητα και τότε είναι που θα κάνουμε τα μαλλιά μας να λάμπουν . Τελικά, όπως και με το δέρμα, τα λαμπερά μαλλιά είναι αυτά που αντανακλούν το φως.” Αυτό, σύμφωνα με τη Lena, είναι το μυστικό της λάμψης.

Δεν χρησιμοποιούσα το σωστό σαμπουάν μέχρι που ένας ειδικός μου είπε αυτό-2
©PHOTOGRAPHY BY LIZ SUNSHINE

Ο σωστός (και ασυνήθιστος) τρόπος εφαρμογής του σαμπουάν

«Όταν ένας παρασκευαστής σχεδιάζει ένα σαμπουάν, το κάνει σκεπτόμενος τη σωστή εφαρμογή του. Όμως εσείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο όπως έχει προβλεφθεί, όπως έχει σχεδιαστεί και όπως προορίζεται να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, το σαμπουάν έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει το τριχωτό της κεφαλής και επομένως πρέπει να εφαρμόζεται σε αυτό, και σε τίποτα άλλο. “Φυσιολογικά, η ρίζα της τρίχας δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη. Το pH είναι διαφορετικό στη μία πλευρά από την άλλη, και η ποσότητα του σμήγματος είναι επίσης εντελώς διαφορετική, επομένως, ο σωστός τρόπος λειτουργίας θα ήταν να φροντίσετε ώστε τα μαλλιά να είναι τελείως βρεγμένα πριν την εφαρμογή του σαμπουάν και από εκεί να χρησιμοποιήσετε μια όχι υπερβολική ποσότητα προϊόντος, κατά προτίμηση γαλακτωματοποιώντας τα πριν την εφαρμογή. Δηλαδή, τρίψτε τα με νερό για να δημιουργήσετε αφρό – και μετά κάντε μασάζ με τις άκρες των δακτύλων σας και καθαρίστε το τριχωτό της κεφαλής για όσο χρόνο χρειάζεται. Τα υπόλοιπα μαλλιά, όταν ξεπλύνετε το σαμπουάν από μόνο του, θα γλιστράνε φυσικά, καθαρίζοντας τις ίνες της τρίχας”, καταλήγει.

Το κατάλληλο σαμπουάν

Υπάρχει μια απάντηση τόσο απλή και λογική όσο θα περίμενε κανείς. «Αυτή είναι η ίδια ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας όταν διαμορφώνουμε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας και για την οποία πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις ανάγκες και τους στόχους μας. Έτσι, θα επιλέξουμε το σαμπουάν ανάλογα με τις ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής και θα επιλέξουμε το conditioner και τη μάσκα ανάλογα με τις ανάγκες της ίνας της τρίχας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συμπληρώνετε το σαμπουάν με θεραπείες, είτε με εβδομαδιαία απολεπιστικά είτε με λάδια πριν το λούσιμο», συμβουλεύει η φαρμακοποιός.

Δεν χρησιμοποιούσα το σωστό σαμπουάν μέχρι που ένας ειδικός μου είπε αυτό-3
©PHOTOGRAPHY BY LIZ SUNSHINE

Και για τα σαμπουάν με parabens και σιλικόνες, ποιος είναι ο λόγος της κακής φήμης τους;

Είναι πραγματικά επιβλαβή για τα μαλλιά μας τα γνωστά parabens; Η ειδικός είναι ξεκάθαρη. ” Με τίποτα. Βασικά, τα parabens (σε επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις) είναι πιθανώς το ασφαλέστερο συστατικό που παρασκευάζεται στην Ευρώπη. Υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Διεπιστημονική Επιστημονική Επιτροπή (SCCS) που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στη διερεύνηση των ανησυχιών των καταναλωτών καλλυντικών στην Ευρώπη. Και ποιο είναι το κύριο μέλημα αυτού του καταναλωτή εδώ και χρόνια; Αυτή η επιτροπή βγάζει γνωμοδοτήσεις χρόνο με τον χρόνο, κάνουν δοκιμές, μελέτες. Και ακόμα δεν έχουν βρει κάτι λάθος. Γι’ αυτό σήμερα, στην Ευρώπη, είναι ένας από τους πιο αυστηρούς κανονισμούς που υπάρχουν για τη σύνθεση και την κυκλοφορία ξένων καλλυντικών στην αγορά. Οπότε όχι, δεν είναι καθόλου κακά, είναι μόνιμα δοκιμασμένα και μελετημένα».

Η απορία λύθηκε, αλλά μένει να δούμε αν συμβαίνει το ίδιο και με τις σιλικόνες. «Η σιλικόνη είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Η τάση της δαιμονοποίησης των σιλικονών ξεκίνησε, νομίζω, με τη μέθοδο curly. Η χρήση δεν συνιστάται σε αυτή τη μέθοδο, επομένως ορισμένα εργαστήρια θεώρησαν σκόπιμο, για να πουλήσουν περισσότερο στο κοινό με σγουρά μαλλιά, όχι μόνο να μην συνθέτουν με σιλικόνες αλλά και να το τονίζουν ιδιαίτερα στη συσκευασία. «Αυτή η τάση της αγοράς κατέληξε να δημιουργήσει μια προκατάληψη στον πληθυσμό, όπου κατέληξε να πιστεύει ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή».

Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν με τις σιλικόνες; «Λοιπόν, πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν δύο τύποι: οι πτητικές και η μη πτητικές. Οι πτητικές σιλικόνες, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, εξατμίζονται γρήγορα μετά την εφαρμογή. Εξαφανίζονται, δεν μένουν στα μαλλιά. Αφήνουν όμως μια αίσθηση ενυδάτωσης και μάλιστα φρεσκάδας, ελαφρότητας. Από την άλλη, οι μη πτητικές σιλικόνες είναι αυτές που μένουν, και αυτές που αποφεύγουν τα κορίτσια με σγουρά μαλλιά. Ο λόγος είναι επειδή δίνουν βάρος στην μπούκλα, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητά της και να ισιώνει. Μια πολύ καλή περίπτωση σιλικόνης θα ήταν, για παράδειγμα, ένα κορίτσι με ίσια μαλλιά, γιατί θα προσθέσει βάρος στα μαλλιά της και θα τα διατηρήσει λεία και λαμπερά.

Φυσικά, η Lena προειδοποιεί ότι έχουν ένα μειονέκτημα, αν και είναι εύκολο να λυθεί. «Είναι δύσκολο να φύγουν τελείως. Υπάρχει το περίφημο build up effect , το οποίο αναφέρεται στο σημείο στο οποίο, λόγω της συσσώρευσης σιλικόνης, τα μαλλιά φαίνονται βρώμικα. Άρα είναι κακό πράγμα; «Όχι, απλά πρέπει να τα αφαιρούμε σχολαστικά κάθε εβδομάδα με απολέπιση μαλλιών, αφού ξεπλένοντας το απολεπιστικό από το τριχωτό της κεφαλής και περνώντας το μέσα από τις ίνες των μαλλιών, θα αφαιρέσετε όλη την περίσσεια. Δεν είναι κακά και έχουν ξεκάθαρα αισθητικά οφέλη, αλλά αυτό το βήμα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα», αναφέρει η ειδικός. Πληροφορίες που στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταφράζονται σε αξιοζήλευτα μαλλιά.

Διαβάστε επίσης | Οι 5 πιο αποτελεσματικές κρέμες ματιών κάτων των 30 ευρώ που ανακαλύψαμε στα φαρμακεία

MHT