detox-για-ένα-μήνα-ο-ασφαλής-οδηγός-διατροφ-171114
©unsplash

Έχουμε συνδέσει την αποτοξίνωση με πολύ γρήγορες δίαιτες που διαρκούν από 3 έως 7 ημέρες. Ωστόσο μπορούμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή αποτοξίνωσης για 30 ημέρες, ώστε να αποβάλλουμε σταδιακά τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και να επιταχύνουμε το μεταβολισμό. Φυσικά μια detox δίαιτα των 30 ημερών δεν μπορεί να είναι εξαντλητική, ούτε να στερεί από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στηρίζεται σε κανόνες διατροφής και σε ομάδες τροφών που καθαρίζουν το συκώτι.

Οι διατροφολόγοι μας προτείνουν τι να προσθέσουμε στη διατροφή μας και τι να αφαιρέσουμε, για μια ασφαλή αποτοξίνωση.

Νερό

Ακούγεται κλισέ όμως το νερό βοηθά το συκώτι να φιλτράρει όλες τις βλαβερές ουσίες και να τις αποβάλλει, ενώ είναι απαραίτητο και για την καλύτερη υγεία μας. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι σε άδειο στομάχι και φροντίστε να πίνετε 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Ροφήματα με βότανα

Τα ροφήματα όμως τσάι dandelion, τσουκνίδα σε σκόνη, ρίζα κολλιτσίδας, βοηθούν στην αποτοξίνωση, καθαρίζουν το αίματα, μειώνουν τη χοληστερόλη και ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό.

Detox για ένα μήνα: Ο ασφαλής οδηγός διατροφής-1
©unsplash

Η υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτοξίνωσης περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα, μη επεξεργασμένες τροφές ή συσκευασμένες όπως και τροφές χωρίς συντηρητικά. Αυτό σημαίνει πως η καθημερινότητά σας θα πρέπει να περιλαμβάνει αντιοξειδωτικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, τα καρότα, το αβοκάντο, η κολοκύθα. Το μαύρο ρύζι επιτρέπεται, όπως επίσης τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, το λευκό κρέας και το ψάρι (μπακαλιάρος), τα αυγά, το κατσικίσιο γάλα.

Αντί για αλάτι

Για να αποφύγετε τη χρήση αλατιού, οι διατροφολόγοι προτείνουν να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με μπαχαρικά και μυρωδικά, που δίνουν έξτρα γεύση στο φαγητό.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, κράκερ, πίτσα από λευκό αλεύρι, τηγανητές τροφές, λακτόζη, επεξεργασμένη ζάχαρη, σοκολάτα, γλυκά, ροφήματα με ζάχαρη και αναψυκτικά.

Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, για μια υγιεινή διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Διαβάστε επίσης | Απώλεια βάρους με περπάτημα: Πώς θα το πετύχετε