γιατί-σταμάτησα-να-πίνω-τον-καφέ-μου-απ-313976
©@Alison Toby

Το χαρτόνι δεν είναι αδιάβροχο υλικό. Για να γίνει διαπερατό, προστίθεται μια πλαστική επίστρωση. Αυτό αφορά τα χάρτινα ποτήρια που βρίσκουμε στα περισσότερα καφέ και στα γραφεία, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία μας.

Τα μικροπλαστικά περνούν στο ρόφημα

Με τα ζεστά ροφήματα, τα πλαστικά σωματίδια που επικαλύπτουν το εσωτερικό του χάρτινου ποτηριού έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαλυθούν στο υγρό που καταναλώνουμε στη συνέχεια. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο με τον καφέ, του οποίου η οξύτητα τείνει να απορροφά χημικούς παράγοντες. Τι ακριβώς είναι; Η ακριβής σύνθεση των καταναλωτικών πλαστικών παραμένει ασαφής. Μη αναγνωρισμένες χημικές ουσίες, των οποίων η αξιολόγηση της τοξικότητας από τους ερευνητές είναι επομένως πολύ περίπλοκη, έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα και με πρόσθετα με αποδεδειγμένη τοξικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μέρος αυτών των ενώσεων αντικαθίσταται από βιοπλαστικά όπως το πολυγαλακτικό οξύ (υλικό που προέρχεται από καλαμπόκι), αλλά μόνο ένα μέρος. Η κατανάλωση του αγαπημένου σας ροφήματος από ένα χάρτινο ποτήρι αυξάνει την απορρόφηση μικροπλαστικών (που σήμερα ισοδυναμούν με μία πιστωτική κάρτα την εβδομάδα, ή 5 γραμμάρια, καθώς το πλαστικό υπάρχει παντού) και μαζί του τα προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με αυτό (καρκίνοι, υπογονιμότητα κ.λπ.).

Η ίδια ιστορία για τα χάρτινα καλαμάκια, ολοένα και πιο δημοφιλή μετά την απαγόρευση των πλαστικών τον Ιανουάριο του 2021, τα οποία αραιώνουν τις χημικές τους ουσίες στο υγρό. Μεταξύ αυτών: τα πολυφθοροαλκύλια (PFAS), που ονομάζονται επίσης «αιώνιοι ρύποι». Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό περιοδικό Food Additives & Contaminants, τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν αυτές τις εξαιρετικά ανθεκτικές ουσίες που τραβούν την προσοχή αυτή τη στιγμή, καθώς είναι τόσο επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Βρίσκονται σήμερα μαζικά στον αέρα, το έδαφος και το νερό, αλλά και στους ανθρώπινους οργανισμούς με σοβαρές συνέπειες: «αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καρκίνοι, επιπτώσεις στη γονιμότητα και την ανάπτυξη του εμβρύου, στο συκώτι, στα νεφρά κ.λπ. όπως επίσης ενοχοποιούνται για παρεμβολή στο ενδοκρινικό (θυρεοειδής) και το ανοσοποιητικό σύστημα», σύμφωνα με την ANSES, την Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Υγείας στην Εργασία.

Γιατί σταμάτησα να πίνω τον καφέ μου από χάρτινα ποτήρια;-1
©Unsplash

Θα μπορούσαμε χωρίς;

Θα έχετε καταλάβει: τα χάρτινα ποτήρια συμβάλλουν στην πλαστική ρύπανση. Μια μελέτη έδειξε μάλιστα ότι ήταν εξίσου ρυπογόνα για το περιβάλλον με τα πλαστικά αντίστοιχά τους αν κατέληγαν στη φύση. Ο αντίκτυπος του άνθρακα είναι βαρύς για αυτά τα δοχεία, τα οποία συχνά αδειάζονται αμέσως και πετιούνται. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 20 έως 100 φορές για να περιοριστεί η επίδρασή τους σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Wired. Η ανακύκλωση αυτών των συσκευασιών μιας χρήσης παραμένει ελάχιστη (περίπου 3 έως 4%), εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας των ουσιών που τις συνθέτουν.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές;

Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγουμε τα χάρτινα, περιορίζω τη χρήση τους όποτε μπορώ. Έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπουκάλι ή το κεραμικό μου φλιτζάνι κάθε φορά που χρησιμοποιώ την καφετιέρα. Αντικαθιστώ τους αναδευτήρες με ένα κλασικό κουτάλι. Για το καλαμάκι, ένα από ανοξείδωτο ατσάλι θα κάνει τη δουλειά τέλεια. Δεν υπάρχουν μικρές χειρονομίες όταν πρόκειται για την υγεία μας ή την προστασία του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης | Τα ωραιότερα και πιο chic μανικιούρ για κοντά νύχια

MHT