η-γλώσσα-των-συναισθημάτων-tι-λέει-το-σ-325188

Η Flora Davis, ψυχολόγος και ειδικός στη γλώσσα των συναισθημάτων, ισχυρίζεται πως η μη λεκτική επικοινωνία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύστημα συναισθηματικών σημάτων που τίθεται σε λειτουργία όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο. Εξηγεί πως όταν επικοινωνούμε, το κάνουμε ταυτόχρονα σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας για να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και να καταλάβουμε τον συνομιλητή μας πέρα από τις λέξεις.

«Πρόκειται για το μέσο επικοινωνίας του σώματος στη μετάδοση συναισθηματικών και νοητικών καταστάσεων χωρίς τη χρήση λέξεων. Αποτελείται από χειρονομίες, τη στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο και το ύψος της φωνής, ακόμη και την ταχύτητα με την οποία μιλάει κανείς», λέει η Vanessa Guerra, συγγραφέας του βιβλίου «Η γλώσσα των συναισθημάτων». Η Guerra τονίζει πως το σώμα φιλτράρει συχνά πολλές εσωτερικές εμπειρίες για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση, μετατρέποντάς τες σε σημαντικές πληροφορίες για το τι μας συμβαίνει.

Η γλώσσα των συναισθημάτων: Tι λέει το σώμα χωρίς λέξεις;-1
©unsplash

Συγκεκριμένα, αυτό που αναλύει είναι πώς τα σωματικά σήματα που λαμβάνουμε από τον συνομιλητή μας καθοδηγούν και τα δικά μας. «Για παράδειγμα, αν συναντήσουμε μια φίλη που δείχνει θλίψη ή απάθεια, θα υιοθετήσουμε γρήγορα μια στάση κοντά στη συναισθηματική της κατάσταση προκειμένου να συντονιστούμε μαζί της. Με άλλα λόγια, θα συναισθανθούμε, οπότε θα αρχίσουμε να εκπέμπουμε πολύ παρόμοια σήματα του σώματος, συγχρονίζοντας τις στάσεις, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και τον τρόπο ομιλίας μας. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει ασυνείδητα και είναι γνωστό ως δέσιμο», λέει.

Όσο ενδιαφέρον και να έχει αυτό όμως, η ειδικός στρέφει την προσοχή της στον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γλώσσα των συναισθημάτων για να καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και να ρυθμίσουμε τον ψυχισμό μας.

Τα συναισθήματα που εκφράζει το σώμα

Γνωρίζουμε πως τα συναισθήματα είναι ενέργεια που μας ωθεί να δράσουμε μπροστά σε μια κατάσταση. Όταν αγνοούμε την παρόρμηση που προκαλούν και τα καταπιέζουμε, η ενέργεια που προέκυψε δεν μετατρέπεται σε δράση και παραμένει παγιδευμένη στο σώμα. Τότε έρχεται η σωματοθεραπεία (για παράδειγμα, η άσκηση) και γίνεται ο τρόπος διοχέτευσης των συναισθημάτων. «Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν δομική αλλαγή στο σώμα τους, αφού απελευθερώσουν την ένταση που συστέλλει τους μύες και τη σωματική τους δομή», λέει η Guerra.

Η οργή

Ο θυμός εμφανίζεται όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε ή κάτι μας εμποδίζει να πετύχουμε έναν στόχο. Αν και πρόκειται για πολύ σύνθετο συναίσθημα γιατί είναι αρκετά ενεργητικό, με σωστή διαχείριση είναι το κουμπί δράσης που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε στη ζωή και να να θέσουμε όρια. Η δυσκολία είναι να μάθουμε να το ελέγχουμε έτσι ώστε να μην μας κυριαρχεί. Σε σωματικό επίπεδο, το συναίσθημα του θυμού εκδηλώνεται με πολλή ένταση, ειδικά στο πάνω μέρος του σώματος (ώμοι, χέρια και έκφραση προσώπου) και είναι από αυτά που δημιουργούν τη μεγαλύτερη ανάγκη για κίνηση.

Η γλώσσα των συναισθημάτων: Tι λέει το σώμα χωρίς λέξεις;-2
©unsplash

Ο φόβος

Ο φόβος είναι ένα ενστικτώδες και απαραίτητο συναίσθημα. Όταν ζούμε όμως στον φόβο, βλέπουμε μόνο τη δυσκολία, την αδυναμία, το παράπονο και την απαισιοδοξία. Η Guerra προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα τείνουν να αισθάνονται πιο εύκολα και συχνά τέτοιου είδους συναισθήματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα λειτουργικό μοτίβο αναπνοής για να αποφεύγουμε αντιπαραγωγικές ή επιβλαβείς καταστάσεις για την ευημερία μας. Σε σωματικό επίπεδο, όταν φοβόμαστε νιώθουμε εγρήγορση, νευρικότητα και την ανάγκη να υπερφορτώσουμε τον εαυτό μας με δουλειά ή υποχρεώσεις.

Η λύπη

Αυτό το συναίσθημα έχει πολύ χαμηλή ενέργεια. Όταν το βιώνουμε, ο ρυθμός μας επιβραδύνεται και το σώμα μας ζητά να σταματήσουμε για να παρακολουθήσουμε αυτό που μας πονάει. Το καταλαβαίνουμε σωματικά γιατί αποσυρόμαστε, οι ώμοι μας πέφτουν μπροστά και το βλέμμα μας χαμηλώνει. Μερικές φορές η λύπη συγχέεται με την πλήξη, και έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε πίσω από την απάθεια κρύβεται θλίψη.

Η χαρά

Η ειδικός συνδέει τη χαρά με τη συμπόνια και την ευγνωμοσύνη. Τα σήματα του σώματος όταν χαιρόμαστε είναι σαφή – το πρόσωπο είναι χαλαρό, υπάρχει λίγη ένταση στους ώμους και την πλάτη, καθώς και κοιλιακή αναπνοή.

Διαβάστε επίσης | 7 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό, σύμφωνα με τους ειδικούς

MHT