Η Flora Davis, ψυχολόγος και ειδικός στη γλώσσα των συναισθημάτων, ισχυρίζεται πως η μη λεκτική επικοινωνία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σύστημα συναισθηματικών σημάτων που τίθεται σε λειτουργία όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο. Εξηγεί πως όταν επικοινωνούμε, το κάνουμε ταυτόχρονα σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις μας για να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και να καταλάβουμε τον συνομιλητή μας πέρα από τις λέξεις.
«Πρόκειται για το μέσο επικοινωνίας του σώματος στη μετάδοση συναισθηματικών και νοητικών καταστάσεων χωρίς τη χρήση λέξεων. Αποτελείται από χειρονομίες, τη στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, τον τόνο και το ύψος της φωνής, ακόμη και την ταχύτητα με την οποία μιλάει κανείς», λέει η Vanessa Guerra, συγγραφέας του βιβλίου «Η γλώσσα των συναισθημάτων». Η Guerra τονίζει πως το σώμα φιλτράρει συχνά πολλές εσωτερικές εμπειρίες για τις οποίες δεν έχουμε επίγνωση, μετατρέποντάς τες σε σημαντικές πληροφορίες για το τι μας συμβαίνει.
Συγκεκριμένα, αυτό που αναλύει είναι πώς τα σωματικά σήματα που λαμβάνουμε από τον συνομιλητή μας καθοδηγούν και τα δικά μας. «Για παράδειγμα, αν συναντήσουμε μια φίλη που δείχνει θλίψη ή απάθεια, θα υιοθετήσουμε γρήγορα μια στάση κοντά στη συναισθηματική της κατάσταση προκειμένου να συντονιστούμε μαζί της. Με άλλα λόγια, θα συναισθανθούμε, οπότε θα αρχίσουμε να εκπέμπουμε πολύ παρόμοια σήματα του σώματος, συγχρονίζοντας τις στάσεις, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και τον τρόπο ομιλίας μας. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει ασυνείδητα και είναι γνωστό ως δέσιμο», λέει.