καλύτερη-πέψη-η-υγιεινή-διατροφή-δεν-α-182547
©unsplash

Εάν αναλογιστούμε πως 1 στους 4 πάσχει από πεπτική δυσφορία, ένας από τους συχνότερους λόγους που οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η καλή πέψη τόσο για την υγεία, όσο και για την γενικότερη ευημερία μας. Χωρίς αμφιβολία, η ισορροπημένη διατροφή είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της πέψης του οργανισμού, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που κατέχουν σημαντικότατο ρόλο στην ομαλή λειτουργία της συγκεκριμένης διεργασίας.

Αρχικά, ας διευκρινίσουμε τι σημαίνει καλή πέψη: το πεπτικό σύστημα κάνει τη δουλειά του (χωνεύει τα τρόφιμα και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά), αλλά χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα καύσου, φουσκώματος στην κοιλιά, υπνηλία ή γενική δυσφορία. Όταν παρατηρούμε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή αποτυχία σε όλη τη διαδικασία. Μπορεί να είναι απλώς ότι δεν τρώτε σωστά ή μπορεί να υποδηλώνει μια παθολογία που πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Φυσικά, είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πέψης να παράγονται αέρια (τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα με το τι τρώμε), αλλά αυτό δεν έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινή μας ζωή, παρόλα αυτά οτιδήποτε άλλο μας κάνει να αισθανόμαστε ενόχληση, πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Καλύτερη πέψη: Η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί για να τη βελτιώσετε-1
©unsplash

Οι ειδικοί μας βοηθούν να ανακαλύψουμε τους λόγους που το πεπτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει και μας προτρέπουν να αλλάξουμε συνήθειες για να δούμε αποτελέσματα.

Το ότι τρώμε υγιεινά δεν σημαίνει ότι χωνεύουμε σωστά

Η τροφική δυσανεξία είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν τον άνθρωπο στην κακή πέψη. Οι τροφές που καταναλώνετε μπορεί να είναι υγιεινές και όχι επεξεργασμένες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το σώμα σας τις μεταβολίζει όπως θα έπρεπε (πολλοί έχουν αντίστοιχο πρόβλημα με τη γλουτένη, τη λακτόζη κτλ). Για αυτό και είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα και να αλλάζετε αμέσως κάτι που παρατηρείτε ότι σας πειράζει.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν δουλεύει σωστά

Βασικά χρησιμοποιώντας την κοινή λογική. Αν τρώτε κάτι και αμέσως εμφανίζονται συμπτώματα όπως βάρος, κάψιμο, έντονα αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά … κάτι δεν πάει καλά. Πολλές φορές, ο παράγοντας που τα προκαλεί αυτά είναι δύσκολο να βρεθεί και οι ιατρικές εξετάσεις για μια σωστή διάγνωση σχετικά με την αιτία αυτών των δυσφοριών είναι απαραίτητη.

Καλύτερη πέψη: Η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί για να τη βελτιώσετε-2
©unsplash

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού δεν βοηθάνε

Είναι ένα αρκετά κοινό λάθος να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερη ποσότητα υγιεινού προϊόντος καταναλώνουμε (νερό, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο …) τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία μας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι τρώνε πολλά φρούτα μέσα στην ημέρα, ένα τρόφιμο που είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά η πέψη του είναι πολύ «ακριβή» για το σώμα μας, καθώς απαιτεί περισσότερο χρόνο και παράγει περισσότερα αέρια. Οι πολλές ίνες στον οργανισμό μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες κινήσεις στο έντερο και με αυτό μπορεί να εμφανιστεί περισσότερη δυσφορία. Το ίδιο συμβαίνει και με τρόφιμα όπως ζυμαρικά, καστανό ρύζι ή όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και επομένως πιο δύσκολα στη χώνεψη. Όλα χρειάζονται ισορροπία.

Μη τρώτε γρήγορα

Εάν είστε ένας από αυτούς που τρώνε στο «πόδι», ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινές είναι οι τροφές που καταναλώνετε είναι πιθανότερο θα αισθανθείτε δυσφορία. Η γρήγορη κατανάλωση είναι ένας από τους παράγοντες που μποϊκοτάρουν την καλή πέψη, ενώ ο τρόπος που τρώτε είναι καθοριστικός. Το φαγητό μέσα σε πέντε λεπτά, μπροστά στην οθόνη και με κακό μάσημα, είναι περισσότερο από αρκετό για να αισθανθείτε άσχημα κατά την πέψη και όσο μπορείτε πρέπει να το αποφεύγετε.

Καλύτερη πέψη: Η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί για να τη βελτιώσετε-3
©unsplash

Το στρες παίζει ρόλο;

Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να μη βρίσκονται στο πιάτο μας αλλά επηρεάζουν την κακή πέψη. Το άγχος είναι σίγουρα ένας από αυτούς καθώς οι φυσικές αλλαγές που παράγει μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε όργανο. Το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος και είναι εξίσου υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας. Εξ’ου και η σχέση που δημιουργείται μεταξύ άγχους και κακής πέψης.

Το κάπνισμα είναι επίσης προβληματικό, καθώς το στομάχι γεμίζει με τοξίνες, ενώ το να κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό δεν ενδείκνυται λόγω της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που μπορεί να προκληθεί.

Διαβάστε επίσης | 12 low-fat γεύματα για επίπεδη κοιλιά και απώλεια βάρους

MHT