Μέλι Manuka: Ένα αληθινό superfood
Τα οφέλη του μελιού είναι γνωστά, από την ικανότητά του να διεγείρει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, μέχρι την ανακούφιση από το στρες, τη δράση του στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου ή τις φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, που το καθιστούν θεραπεία κατά του βήχα και του πονόλαιμου. Υπάρχει όμως μια ποικιλία μελιού, συγκεκριμένα, που προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη (και περισσότερα) σε υψηλότερο επίπεδο: πρόκειται για το μέλι manuka. Παρακάτω είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το superfood που ονομάζεται «χρυσός της Νέας Ζηλανδίας».
![Μια κουταλιά μέλι την ημέρα έχει αυτά τα οφέλη για τον οργανισμό-1](https://vogue.gr/wp-content/uploads/2024/06/danika-perkinson-ZhA9vZQPTeE-unsplash-scaled.jpg)
Τι είναι το μέλι manuka
Σπάνιο και πολύτιμο, το μέλι manuka είναι μια λεγόμενη ποικιλία «monoflora», δηλαδή που παράγεται από μέλισσες που συλλέγουν νέκταρ από ένα μόνο βοτανικό είδος. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τα λουλούδια manuka, έναν θάμνο που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας. Για αιώνες, οι Maori το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς, μεταδίδοντας αργότερα αυτή την πρακτική στους Βρετανούς αποίκους.