μπορεί-ένα-κομμάτι-βούτυρο-να-αποτελε-335764
©Unsplash

Μπορεί κάποτε το βούτυρο να θεωρούνταν μια ανθυγιεινή απόλαυση, πρόσφατα όμως μετονομάστηκε ως απαραίτητη υπερτροφή. Τουλάχιστον στα social media. Από “butter boards” έως “butter coffee”, φαίνεται ότι δύσκολα κανείς μπορεί να αποσύρει από τη διατροφή του αυτό το πολύ βασικό γαλακτοκομικό προϊόν. Πρόσφατα, influencers που ασχολούνται με την «carnivore diet» ξεκίνησαν να προωθούν ολόκληρα κομμάτια βουτύρου ως το τέλειο σνακ και μας δημιούργησαν ερωτήματα. Eίναι τελικά ένα κομμάτι βούτυρο ένα απαραίτητο καθημερινό σνακ; «Είναι πολύ καλό για εσάς», δηλώνει ένας video creator με χιλιάδες προβολές του trend στο Tik Tok.

Φυσικά, το βούτυρο είναι από καιρό το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων – και, είτε το αλείφουμε σε ψωμί είτε για να το λιώσουμε σε σάλτσες, η δημοφιλία του δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά. Αληθεύουν όμως οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι το βούτυρο είναι μια υγιεινή τροφή που καταναλώνεται καλύτερα σε μεγάλες ποσότητες;

Παρακάτω βρίσκονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορεί ένα κομμάτι βούτυρο να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ; Τι πρέπει να γνωρίζετε;-1
©Unsplash

Είναι ένα κομμάτι βούτυρο ένα υγιεινό σνακ;

«Βασικά, μπορούμε να πούμε ότι το βούτυρο δεν είναι τόσο κακό όσο η φήμη του», εξηγεί η health coach και διατροφής Tanja Maxeiner. Ωστόσο, τονίζει ότι ενώ το βούτυρο μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα υγιεινό σνακ, δεν πρέπει να είναι ολόκληρο το σνακ. «Δεν συνιστάται να τρώτε περισσότερες από μία έως δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο την ημέρα», λέει, σημειώνοντας ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι καλύτερα να καταναλώνετε μέτριες ποσότητες ελαιόλαδου.

Όσον αφορά το trend με τους χουρμάδες και το βούτυρο, η Maxeiner λέει ότι το λίπος στο βούτυρο θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πιθανής αύξησης του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση ενός γλυκού φρούτου, αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές σνακ.

«Ένας χουρμάς με με βούτυρο, από διατροφική άποψη δεν είναι κατάλληλο ως κανονικό σνακ», λέει, προσθέτοντας ότι ένα υγιεινό σνακ πρέπει να περιέχει λιγότερα λιπαρά και περισσότερες πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. (Σκεφτείτε: χούμους για παράδειγμα, ή ακόμα και έναν χουρμά με αμύγδαλο).

Μπορεί ένα κομμάτι βούτυρο να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ; Τι πρέπει να γνωρίζετε;-2
©Unsplash

Βούτυρο, λίπος και χοληστερόλη

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βούτυρο θεωρούνταν ανθυγιεινό κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, που μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τελικά σε καρδιακές παθήσεις. Και μαντέψτε τι; Αυτό είναι ακόμα αλήθεια. Και παρόλο που έχουν γίνει κάποιες πρόσφατες μελέτες που υποδηλώνουν ότι το βούτυρο μπορεί να μην συμβάλλει στην καρδιακή νόσο,  οι περισσότεροι ειδικοί (συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας) συμφωνούν ότι οι άνθρωποι που έχουν θέμα με τη χοληστερόλη τους θα πρέπει γενικά να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βουτύρου και άλλων τροφών που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, οι σχέσεις μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και LDL «εξαρτώνται από την πηγή τροφής»—τα κορεσμένα λίπη από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι ή το τυρί αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ τα κορεσμένα λίπη όχι. «Το βούτυρο και το κόκκινο κρέας αποδείχθηκε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο», αναφέρει η Healthline.

Μπορεί ένα κομμάτι βούτυρο να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ; Τι πρέπει να γνωρίζετε;-3
©Unsplash

Έχοντας αυτό κατά νου, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα φυτικά λίπη εξακολουθούν να είναι πιο υγιεινά από τα ζωικά λίπη. «Η μετάβαση από μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα ζωικά λίπη σε μια πλούσια σε ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης επηρεάζει τη σύνθεση λίπους στο αίμα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ασθενειών», γράφει το Science Daily στην περίληψη της μελέτης του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

«Τα ζωικά λίπη εξακολουθούν να ενέχουν τον κίνδυνο να σκληρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία», επιβεβαιώνει η Maxeiner. «Τα φυτικά λίπη, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται τροφή για τον εγκέφαλο».

Μπορεί ένα κομμάτι βούτυρο να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ; Τι πρέπει να γνωρίζετε;-4
©Unsplash

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Οπότε το να καταναλώσετε ένα ολόκληρο κομμάτι βούτυρο μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Αξίζει όμως να ανταλλάξουμε το βούτυρο με τη μαργαρίνη; Άλλωστε, οι εναλλακτικές επιλογές βουτύρου για vegan δεν περιέχουν ζωικά λίπη, σωστά; “Αν τρώτε μια μικρή ποσότητα, είναι πραγματικά καλύτερο να κολλήσετε με το βούτυρο”, λέει η Maxeiner. «Παρά τα ζωικά λίπη, εξακολουθεί να είναι ένα φυσικό προϊόν, ενώ η μαργαρίνη είναι συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένη και περιέχει πρόσθετα».

H Maxeiner σημειώνει ότι η μετάβαση στη μαργαρίνη θα μπορούσε να είναι επωφελής όταν χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες – όπως, για παράδειγμα, κατά το ψήσιμο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η εναλλακτική λύση βουτύρου είναι ένα βιολογικό προϊόν που παρασκευάζεται με υγιεινά έλαια όπως ελιά ή αβοκάντο και προσέξτε τα τεχνητά πρόσθετα και τα υδρογονωμένα έλαια.

Μπορεί ένα κομμάτι βούτυρο να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ; Τι πρέπει να γνωρίζετε;-5
©Unsplash

Τα οφέλη του βουτύρου για την υγεία

Δεν υπάρχουν πραγματικά μειονεκτήματα στην κατανάλωση βουτύρου στις συνιστώμενες ποσότητες μιας έως δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα – ειδικά εάν ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που δεν περιέχει πολλά άλλα κορεσμένα λίπη.

Έχει όμως το βούτυρο κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία; «Οι ερευνητές συζητούν εάν το βουτυρικό οξύ που περιέχει μπορεί να έχει θετική επίδραση σε χρόνιες ασθένειες, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί με σαφήνεια και μόνο οι αρχικές μελέτες είναι διαθέσιμες επί του παρόντος», σημειώνει η Maxeiner. “Εκτός από αυτό, το βούτυρο περιέχει διάφορες βιταμίνες όπως D και A, καθώς και μαγνήσιο και ασβέστιο – αλλά για να είμαι ειλικρινής, αυτό δεν είναι σχεδόν σχετικό με τη συνιστώμενη πρόσληψη”, σημειώνει.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να λάβετε πολλές βιταμίνες και μέταλλα τρώγοντας μόνο μια ή δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και επειδή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων βουτύρου δεν είναι εξαιρετικά υγιεινή, είναι καλύτερα να βασίζεστε στα λαχανικά, πρωτεΐνες, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη για την πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών σας.

Όταν και αν τρώτε βούτυρο, προτιμήστε το ακατέργαστο βούτυρο αγελάδων ελευθέρας βοσκής. «Το γρασίδι έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του γάλακτος που καταναλώνουν οι αγελάδες – και, ως εκ τούτου, και στο βούτυρο», λέει η Maxeiner, σημειώνοντας ότι είναι ελαφρώς υψηλότερο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Τι άλλο να ξέρετε για την κατανάλωση βουτύρου;

«Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το βούτυρο μπορεί να καεί γρήγορα κατά το τηγάνισμα. Επομένως είναι λιγότερο κατάλληλο για μαγείρεμα», εξηγεί η Maxeiner. «Χρησιμοποιείται καλύτερα ως άλειμμα ή ως προσθήκη μετά το μαγείρεμα, για παράδειγμα για πουρέ πατάτας ή λαχανικά».

Για το τηγάνισμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα λάδι με υψηλό σημείο καπνού όπως το αβοκάντο ή το έλαιο καρθάμου. Ωστόσο, εάν θέλετε να αφεθείτε στη γεύση του βουτύρου, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ghee, που είναι επίσης κατάλληλα για υψηλά επίπεδα θερμότητας.

Η ουσία στο βούτυρο

Αν και ένα υψηλής ποιότητας βούτυρο δεν είναι ανθυγιεινό όταν τρώγεται σε μικρές ποσότητες, η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά, η έλλειψη φυτικών ινών και ο υψηλός αριθμός θερμίδων είναι πολύ υψηλά για να κάνουν το βούτυρο ένα υγιεινό σνακ. Επομένως, μείνετε στο να τρώτε το βούτυρο σας στο τοστ και καταναλώστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς και ένα κομμάτι φρούτο αντί για ένα ολόκληρο κομμάτι βούτυρο. Και να θυμάστε: μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στα social media.

Διαβάστε επίσης | Το πράσινο λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο για να μην νιώθετε μονίμως κουρασμένες

MHT