πώς-το-καθημερινό-βούρτσισμα-των-μαλλ-294308
©@matildadjerf

Aν το καλοσκεφτούμε δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας ξεκινάμε από τα μαλλιά μας. Όπως και όταν θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε κάτι έχουμε την τάση να βάζουμε τα μαλλιά πίσω από τα αυτιά ή ακόμη συχνότερα να τα πιάνουμε ψηλά. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα νεύρα που ρυθμίζουν τη διάθεση είναι συγκεντρωμένα γύρω από τους θύλακες στη βάση της τρίχας, όπως και η ορμόνη της σεροτονίνης, η ορμόνη της ευτυχίας, και η ισταμίνη, που είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις του οργανισμού στις φλεγμονές.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances μιλάει αναλυτικά για την απόκριση των τριχοθυλακίων στα ερεθίσματα. «Όταν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας αισθάνεστε όμορφα επειδή οι αισθητήριοι νευρώνες διεγείρονται άμεσα», εξήγησε ο δρ Χίγκινς, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, λέγοντας πώς με κάθε ερέθισμα στα μαλλιά ενεργοποιούνται αισθητήριοι νευρώνες οι οποίοι λένε στον εγκέφαλο πώς να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση, με ευχαρίστηση ή με ενόχληση.

View this post on Instagram

A post shared by MATT REZ (@colorbymattrez)

Ο μηχανισμός αυτός είναι έμφυτος και αποτελεί μέρος του ανθρώπινου συστήματος αυτοσυντήρησης, που συνοψίζεται από τον Walter Bradford Cannon ως η «αντίδραση μάχης ή φυγής», για να προστατευθεί κανείς από μια απειλή και να επιβιώσει από τυχόν κινδύνους. Το ίδιο συμβαίνει και στο τριχωτό της κεφαλής: είτε πρόκειται για ένα χάδι, ένα τράβηγμα της βούρτσας ή την τοποθέτηση μιας μυτερής φουρκέτας, τα μηνύματα και οι αντιδράσεις σε αυτά τα ερεθίσματα ποικίλλουν με βάση τα κύτταρα που διεγείρονται κάθε φορά από το λεπτό περίβλημα που περιβάλλει την τρίχα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να έχουν επίδραση και στη διάθεση ρυθμίζοντας τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή με την πολύπλοκη λειτουργία που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, της νόησης, της ανταμοιβής, της μάθησης, της μνήμης και πολλών άλλων διεργασιών όπως ο εμετός.

Το βούρτσισμα των μαλλιών

Γνωρίζοντας τον τρόπο που σχετίζονται τα μαλλιά με τις ορμόνες και τη διάθεση, είναι σημαντικό να δίνουμε και την απαραίτητη βάση στον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε. Τέρμα οι επιθετικές θεραπείες, τα μέτριας ποιότητας προϊόντα και οι κακές συνήθειες, όπως η συνεχής χρήση ισιωτικού. Η αντικατάστασή τους με εργαλεία μαλλιών που δεν τραυματίζουν την τρίχα, αλλά κάνουν μασάζ στο τριχωτό, δεν τραβάνε τους βολβούς και κυρίως δεν θέτουν τους θύλακες σε ένταση, είναι απαραίτητη για τα μηνύματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος.

Η έρευνα για τους θύλακες των τριχών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και όπως πιστεύει ο δρ Χίγκινς σύντομα θα υπάρξουν νέες εξελίξεις. Μέχρι τότε ωστόσο, ας κινήθουμε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και ας κάνουμε το καθημερινό βούρτισμα των μαλλιών μια κίνηση αυτο-φροντίδας και ευεξίας που μπορεί να μας αλλάξει όλη την ημέρα.

Διαβάστε επίσης | Silent walk: Τα πλεονεκτήματα μιας βόλτας 30 λεπτών με τον εαυτό μας

MHT