πώς-το-πρωινό-περπάτημα-με-βοήθησε-να-κ-300619
©Instagram/Kendall Jenner

Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι το περπάτημα έχει πολλά οφέλη, ειδικά όμως αν το ακολουθήσετε τις πρώτες τρεις ώρες της ημέρας. Πρώτα απ ‘όλα, γιατί αυτό βοηθά στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών. «Η λέξη κιρκάδιος προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει περίπου μια μέρα», λέει η Tamara Pazos στο βιβλίο της από το Editorial Planeta: Αυτό το βιβλίο θα σας κάνει να ζήσετε περισσότερο (ή τουλάχιστον καλύτερα). Όπως γνωρίζουμε, ο πλανήτης μας χρειάζεται 24 ώρες για να περιστραφεί γύρω από τον εαυτό του. «Η περιστροφική κίνηση της Γης, η οποία μας παρέχει μια σειρά ωρών φωτός που ακολουθούνται από μια σειρά ωρών σκότους, ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των κυττάρων των ζωντανών όντων». Από την αρχή της γης, τα έμβια όντα ήταν πολύ περιορισμένα στην τροποποίηση του περιβάλλοντός τους, αλλά υπήρχε τουλάχιστον μια ακόμη προβλέψιμη συνθήκη: το φως.

Ζούμε περικυκλωμένοι από αυτό και άλλα φυσικά σήματα που κυριαρχούν στα εσωτερικά βιολογικά μας ρολόγια. «Για να συμβούν σωστά οι βιολογικές διεργασίες, τα εσωτερικά μας ρολόγια πρέπει να συγχρονίζονται με εξωτερικά σήματα και να τα προβλέπουν», λέει η Pazos. Κάτι που γίνεται περίπλοκο με την υπερδιέγερση που δεχόμαστε καθημερινά με τα τεχνητά φώτα και την αναντιστοιχία ωραρίου που έχουμε τα Σαββατοκύριακα. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα μας για ποιοτικό ύπνο. Έτσι, ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε το βιολογικό μας ρολόι είναι οι βόλτες σε εξωτερικούς χώρους ή, όπως τους αποκαλεί η συγγραφέας, βόλτες στο φως. «Εκτός από τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα, το φυσικό φως ενεργοποιεί τη σύνθεση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτό το μόριο, αν και γενικά συνδέεται με την ευχαρίστηση, είναι πραγματικά ένα μόριο κινήτρου για ευχάριστες δραστηριότητες», εξηγεί η συγγραφέας Tamara Pazos στη Vogue.

Πώς το πρωινό περπάτημα με βοήθησε να κοιμάμαι καλύτερα;-1
©Chloe Allain

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της βόλτας τις πρώτες ώρες της ημέρας, αξίζει επίσης να τονιστεί ότι: «Βοηθά τα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, καθώς και ντοπαμίνης και επινεφρίνης. Αυτό βοηθάει την κορτιζόλη να πέφτει τη νύχτα και να εκκρίνεται αρκετή μελατονίνη για να έχετε έναν ξεκούραστο και βαθύ ύπνο», εξηγεί η διατροφολόγος Fernanda Quiroga. “Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείτε επίσης την κυκλοφορία σας, βελτιώνετε τη διάθεσή σας και αυξάνετε τη φυσική σας δραστηριότητα για την ημέρα”.

Μόλις 20 ή 40 λεπτά την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να παράγετε βιταμίνη D, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος και την απορρόφηση του ασβεστίου. «Λοιπόν, όταν λείπει, παρατηρούμε αμέσως κούραση, απάθεια και αλλαγές στη διάθεση», λέει η Tamara Pazos στο βιβλίο της. «Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης έκθεσης στον ήλιο να μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να βοηθήσετε το σώμα να παράγει βιταμίνη D», προσθέτει η διατροφολόγος Quiroga. «Λοιπόν, οι ακτίνες του ήλιου τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας δεν προκαλούν βλάβες όπως αυτές τις άλλες ώρες της ημέρας. Φυσικά, προσέξτε να μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο και να εκτίθεστε μόνο στο φυσικό φως του ήλιου, χωρίς παράθυρα».

Τώρα, τι γίνεται αν έχετε μια απαιτητική δουλειά ή δεν έχετε την ευκαιρία να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους τις πρώτες πρωινές ώρες; Μην ανησυχείτε η Pazos συνιστά:«Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε το βραδινό φως, το οποίο θα πει στον εγκέφαλο ότι βραδιάζει και ότι είναι ώρα να παράγει μελατονίνη».

Διαβάστε επίσης | Η detox σούπα που οι διατροφολόγοι τρώνε κάθε βράδυ μετά τις διακοπές

MHT