τελειομανία-πώς-συνδέεται-με-το-άγχος-322556
©@anjawk

Η τελειομανία είναι το αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που μας αναγκάζει να αποδίδουμε συνεχώς και καλύτερα. Στο πλαίσιο της παθολογικής τελειομανίας μάλιστα, τα λάθη είναι ανεπίτρεπτα και αποτελούν εμπόδιο για την προσωπική εξέλιξη. Κάπου εκεί, έρχεται η δυσαρέσκεια, η η απελπισία και πολλές φορές η δυστυχία. Όπως διευκρινίζει η Dr. Andrea Botti, ψυχολόγος: «Η υπερβολική τελειομανία φέρνει μαζί της μια βαθιά ανασφάλεια και ένα έντονο άγχος λόγω του φόβου να γίνουν λάθη ή να κριθούμε από τους άλλους. Αν και στην αρχή μπορεί να είναι επικερδής, μακροπρόθεσμα οδηγεί στην παράλυση της δράσης, τον φόβο και το στρες».

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά λιγότεροι στόχοι επιτυγχάνονται με το φόβο των λαθών παρά με τα ίδια τα λάθη. Όταν φοβόμαστε να αποτύχουμε ή να κριθούμε, πολλές φορές καταλήγουμε καθηλωμένοι στον εαυτό μας, ανήμποροι και μη ικανοί να κάνουμε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Σε μια σημαντική μελέτη του 1991, ο Dr. Paul L. Hewit προσδιόρισε τρεις τύπους τελειομανίας: αυτή που γεννάται από μέσα μας, αυτή που προβάλλεται στους άλλους και αυτή που «απορροφάται» από τους γύρω μας ως ένα είδος κοινωνικής διαταγής.

Σύμφωνα με τους Dr. Andrew Hill και Thomas Curran, η τελειομανία σαν φαινόμενο στους ανθρώπους άρχισε να αυξάνεται τη δεκαετία του ’80, όταν αναδύθηκε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και ατομικιστική κουλτούρα, στην οποία οι άνθρωποι άρχισαν να είναι όλο και πιο απαιτητικοί. Έτσι, η παθολογική όψη της τελειομανίας που έχει ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση από τους άλλους, ξεκίνησε να ευθύνεται για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών.

View this post on Instagram

A post shared by Sonya (@sofiabits)

Πώς σχετίζεται με το άγχος

Κάθε λάθος, ανεξαρτήτως μεγέθους, κάνει τους υπερβολικά τελειομανείς ανθρώπους να αισθάνονται βαθιά αποτυχημένοι. Αυτό, οδηγεί σε διαρκές στρες και αρνητισμό, συναισθήματα που όταν χρονίζουν ευθύνονται και για την κατάθλιψη. Οι διατροφικές διαταραχές, ειδικά στις γυναίκες, η τάση αλλοίωσης της πραγματικότητας, ο υπερβολικός φόβος της αποτυχίας και η υπερκόπωση είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα «συμπτώματα» της τελειομανίας και αυτά που βασανίζουν πιο συχνά τους ανθρώπους που κυνηγούν την τελειότητα.

Τέλειοι-ατελείς

Οι φιλόσοφοι Maura Gancitano και Andrea Colamedici το 2021 έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα, σχετικά με την τελειομανία, ανάρτηση στο Instagram. Έγραψαν: «Υπάρχει μια πολύ όμορφη ιδέα που δημιουργήθηκε από τον αστρολόγο της Internazionale Rob Brezsny και είναι η ατέλεια. Η ατέλεια προσδιορίζει τον τύπο των ανθρώπων που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κατακλύζεται από το άγχος της τελειότητας και απολαμβάνουν τις εκπλήξεις της ζωής χωρίς να διαλύονται συναισθηματικά. Οι Imperfectionists γνωρίζουν ότι μόνο μαζί με την αταξία η συμμετρία βρίσκει το νόημά της. Και ότι, επομένως, αν κάποιος θέλει πραγματικά να διασκεδάσει τη ζωή του πρέπει να μάθει να καλωσορίζει την ατέλεια. Προσοχή, οι ατελείς δεν αποκλείουν την τελειότητα από τη ζωή τους, απλώς σταματούν να την αναζητούν εμμονικά στις πράξεις και στους ανθρώπους. Δεν περιορίζουντον κόσμο μέσα σε πλαίσια, αποδέχονται όλες τις εκδοχές και συνάπτουν σχέσεις ανάμεσα στις άπειρες ατέλειες των ανθρώπων». Όπως έγραφε και ο Pascoli στο Il fanciullino: «Πόσο αναγκαία είναι η ατέλεια για να είναι κανείς τέλειος!».

Διαβάστε επίσης | Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένα φιλί; Τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την επιστήμη

MHT