τι-είναι-η-αντιφλεγμονώδης-διατροφή-6-τ-320988
©Elise Hoogerdijk/Instagram

Η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του σώματος στα μικρόβια, τις τοξίνες, τους τραυματισμούς, τη μόλυνση. Και ενώ είναι κάτι φυσιολογικό, σίγουρα δεν πρέπει να ζούμε με φλεγμονή. Τα φλεγμονώδη κύτταρα και οι κυτοκίνες αρχικά παράγονται από το σώμα για να προστατευτεί από τον πόνο, την ερυθρότητα, το πρήξιμο. Για κάποιους η χρόνια φλεγμονή παραμένει μετά την αρχική αντίδραση του σώματος και εντοπίζεται μέσα από σημάδια όπως η κούραση, ο πυρετός, η πρόσληψη βάρους. Υπάρχουν όμως αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή διατροφή σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή;

Με απλά λόγια η αντιφλεγμονώδης διατροφή εστιάζει σε τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα”, εξηγεί η διατροφολόγος Marisa Moore, τονίζοντας πως η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με παθήσεις όπως το Alzheimer, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορισμένες μορφές καρκίνου, οι καρδιολογικές παθήσεις.

Μια υγιεινή διατροφή που δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές και προωθεί τις φρέσκιες τροφές βοηθά στην ισορροπία. Για να καταπολεμήσετε όμως μια εσωτερική φλεγμονή, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια διατροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

“Πολλά προγράμματα όπως η μεσογειακή διατροφή, η DASH diet, η Dr. Weil’s anti-inflammatory diet, συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, δηλώνει η διατροφολόγος Kylie Sakaida. Θα διαπιστώσετε πως όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις διατροφές δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα καλά λιπαρά, την καθαρή πρωτεΐνη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, ενώ αποφεύγουν επιλογές όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αλλά και γενικά τις επεξεργασμένες τροφές”. Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν την φλεγμονή για ένα πιο ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον εκτός από τις σωστές τροφές μετρούν και οι σωστές ποσότητες. “Το να μειώνουμε τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, περιορίζει την λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε φλεγμονή”, εξηγεί η διατροφολόγος Jessica Wilson.

Τα συμπληρώματα βοηθούν;

Αν θέλετε να μειώσετε την φλεγμονή σε συνδυασμό πάντα με την κατάλληλη διατροφή, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα στη σωστή ποσότητα, καλής ποιότητας και προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, γι’ αυτό θα πρέπει να το συστήσει ένας ειδικός.

Το βασικό λοιπόν είναι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τις τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή.

Σολομός και σαρδέλες

“Τα Ω3 λιπαρά που βρίσκουμε σε ψάρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και το σκουμπρί, αλλά και σπόροι όπως τα chia και ο λιναρόσπορος, επίσης παρέχουν την ημερήσια δόση Ω3. Η τακτική κατανάλωση συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων”, εξηγεί η Kylie Sakaida.

Πράσινο τσάι

Το απογευματινό iced matcha ξαφνικά έγινε πιο ελκυστικό. Ο Dr. Andrew Weil προτείνει να καταναλώνουμε πράσινο τσάι για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, την υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες, τα φλαβονοειδή, τα οποία και καταπολεμούν την φλεγμονή. Αν είστε φαν του matcha, ακόμα καλύτερα.

Τα μούρα

Τα μούρα ισορροπούν το σώμα και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Τα raspberries, blackberries, blueberries, προλαμβάνουν τη φλεγμονή, ενώ είναι τόσο νόστιμα που μπορείτε να τα προσθέτετε σε snack, smoothies, σαλάτες.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Μειώνουν την φλεγμονή όπως και την χοληστερόλη και τη γλυκόζη. Πρόκειται για τροφές όπως η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που περιορίζουν τη φλεγμονή. Συνδέονται επίσης με παθήσεις όπως διαβήτης τύπου 2 και καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Κουρκουμάς

Η πολυφαινόλη κουρκουμίνη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτιώνει την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε τον κουρκουμά σε σαλάτες, αλλά και ροφήματα.

Ελαιόλαδο

Μια πηγή καλών λιπαρών που αποδεδειγμένα καταπολεμά την φλεγμονή, χάρη σε αντιοξειδωτικά όπως η ολεοκανθάλη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες παρόμοιες με την ιβουπροφαίνη.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως η διατροφή λειτουργεί ως φάρμακο, οπότε καταναλώστε υπεύθυνα!

Διαβάστε επίσης | Έλλειψη βιταμίνης C: Τα συμπτώματα στο σώμα και οι τρόποι αντιμετώπισης

MHT