Η φλεγμονή είναι η φυσική απόκριση του σώματος στα μικρόβια, τις τοξίνες, τους τραυματισμούς, τη μόλυνση. Και ενώ είναι κάτι φυσιολογικό, σίγουρα δεν πρέπει να ζούμε με φλεγμονή. Τα φλεγμονώδη κύτταρα και οι κυτοκίνες αρχικά παράγονται από το σώμα για να προστατευτεί από τον πόνο, την ερυθρότητα, το πρήξιμο. Για κάποιους η χρόνια φλεγμονή παραμένει μετά την αρχική αντίδραση του σώματος και εντοπίζεται μέσα από σημάδια όπως η κούραση, ο πυρετός, η πρόσληψη βάρους. Υπάρχουν όμως αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή διατροφή σας για να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή και να τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή;
Με απλά λόγια η αντιφλεγμονώδης διατροφή εστιάζει σε τροφές που βοηθούν στη ρύθμιση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα”, εξηγεί η διατροφολόγος Marisa Moore, τονίζοντας πως η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με παθήσεις όπως το Alzheimer, ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ορισμένες μορφές καρκίνου, οι καρδιολογικές παθήσεις.
Μια υγιεινή διατροφή που δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές και προωθεί τις φρέσκιες τροφές βοηθά στην ισορροπία. Για να καταπολεμήσετε όμως μια εσωτερική φλεγμονή, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια διατροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
“Πολλά προγράμματα όπως η μεσογειακή διατροφή, η DASH diet, η Dr. Weil’s anti-inflammatory diet, συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες”, δηλώνει η διατροφολόγος Kylie Sakaida. Θα διαπιστώσετε πως όλες αυτές οι αντιφλεγμονώδεις διατροφές δίνουν έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα καλά λιπαρά, την καθαρή πρωτεΐνη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, ενώ αποφεύγουν επιλογές όπως το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αλλά και γενικά τις επεξεργασμένες τροφές”. Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταπολεμούν την φλεγμονή για ένα πιο ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον εκτός από τις σωστές τροφές μετρούν και οι σωστές ποσότητες. “Το να μειώνουμε τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, την πρωτεΐνη, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, περιορίζει την λειτουργία του μεταβολισμού και οδηγεί σε φλεγμονή”, εξηγεί η διατροφολόγος Jessica Wilson.