Goji Berries, τα φρούτα που πρέπει να τρώμε για πρωινό ή σνακ (όπως κάνει η Gwyneth Paltrow)
Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα φρούτο, ή μάλλον ένα μούρο, που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα, όπως αποκάλυψε το BBC; Τα γκότζι μπέρι είναι το κατεξοχήν superfood: στη Δύση καταναλώνονται καθημερινά από διασημότητες που προσέχουν την υγεία τους, όπως η Μαντόνα, η Βικτόρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μιράντα Κερ. Στην Κίνα, και ακόμη περισσότερο στο Θιβέτ, θεωρούνται ελιξίριο μακροζωίας και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για περισσότερα από 6000 χρόνια ως τονωτικό για το ήπαρ και τα νεφρά, για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και ως πανάκεια για την όραση. Αυτά τα αντιγηραντικά μούρα, που προέρχονται αρχικά από τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων, είναι ένα συμπύκνωμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία: χαμηλά σε θερμίδες (μόνο 32 ανά μερίδα), με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες όπως C, Β2, Α και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος.
Τι είναι τα goji berries και σε τι χρησιμεύουν
Τα γκότζι μπέρι, επιστημονική ονομασία Lycium barbarum, είναι καρπός από την οικογένεια Solanaceae, όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες, οι μελιτζάνες και οι πατάτες. Αυτό το φυτό είναι εγγενές στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, τη Μογγολία και το Θιβέτ, όπου αναπτύσσεται σε αλκαλικά εδάφη πλούσια σε ορυκτές ουσίες. Σήμερα, όμως, αυτό το πολύτιμο «κόκκινο διαμάντι» καλλιεργείται και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπως η Basilicata, η Σικελία και η Καλαβρία. Σύμφωνα με το μύθο, πριν από 2000 χρόνια ένας γιατρός επισκέφτηκε ένα χωριό στην Κίνα όπου αφθονούσαν οι αιωνόβιοι. Όλοι είχαν πιει, φαίνεται, από ένα πηγάδι που περιτριγυρίστηκε από θάμνους γκότζι. Τα ώριμα μούρα έπεσαν στο πηγάδι, δημιουργώντας ένα φυσικό τσάι, το μυστικό της μακροζωίας των ντόπιων. Κάπως έτσι, φαίνεται, γεννήθηκε ο μύθος αυτών των μούρων μακροζωίας.
![Το φρούτο της μακροζωίας που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και περισσότερο σίδηρο από το κρέας-1](https://vogue.gr/wp-content/uploads/2024/07/melissa-finley-scala-wellness-lovely-OCpr6IIvmwY-unsplash-scaled.jpg)