fendi-couture-5-πράγματα-για-την-πρώτη-συλλογή-του-kim-161295
©Courtesy of Fendi

Η πρώτη couture κολεξιόν του Kim Jones για τον οίκο Fendi απέδωσε φόρο τιμής στις δυνατές και έξυπνες γυναίκες που ξέρουν πώς θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους «Στις γυναίκες πρωτοπόρους, όπως αυτές της κολεκτίβας του Bloomsbury», είπε ο σχεδιαστής στη βρετανική Vogue, αποκαλύπτοντας μια exclusive οπτική για τη συλλογή που παρουσιάστηκε χθες. Το πολυδιάστατο σκηνικό εμπνεύστηκε από τις γυναίκες-σύμβολα της λογοτεχνίας και του φεμινισμού, αλλά και από την παράδοση 4 γενεών γυναικών στον ιταλικό οίκο. Παρακάτω, 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Το καλλιτεχνικό κίνημα του Bloomsbury

Fendi Couture: 5 πράγματα για την πρώτη συλλογή του Kim Jones που αξίζει να μάθετε-1
©Courtesy of Fendi

«Λατρεύω το πώς αυτή η οικογένεια ανθρώπων – και ειδικά οι δύο αδελφές Vanessa Bell και Virginia Woolf – έδωσε νέο νόημα στο κλίμα της εποχής», εξήγησε ο Jones που η «μοιρασμένη» νεανική ηλικία του ανάμεσα σε Αγγλία και Αφρική δεν μπορούσε να μην επηρεάσει στο έπακρο την εξέλιξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής του ευαισθησίας. Η πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής βρίθει αναφορών και αυτό είναι εμφανές μέσα από το πάντρεμα της ρομαντικής αισθητικής του Bloomsbury (καλλιτεχνικού κινήματος με συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλόσοφους που δραστηριοποιήθηκε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα στην ομώνυμη περιοχή της Αγγλίας) και της κληρονομιάς του ιταλικού οίκου, τον οποίο πλέον εκπροσωπεί για το womenswear, μετά τον θάνατο του Karl Lagerfeld.

Ο ρόλος του βιβλίου στο σκηνικό

Fendi Couture: 5 πράγματα για την πρώτη συλλογή του Kim Jones που αξίζει να μάθετε-2
©Courtesy of Fendi

Μια μικρή έκθεση λογοτεχνικών βιβλίων ολοκλήρωσε το σκηνικό, το οποίο επιμελήθηκε η Sammy Jay του βιβλιοπωλείου Peter Harrington Rare Books στο Λονδίνο. Η επιλογή της ύπαρξης βιβλίων στον χώρο, αλλά και η ανάγνωση αποσπάσματος του Orlando της Woolf από την Vita Sackville-West, αποτέλεσαν μια ακόμη αναφορά στο Bloomsbury, συμβολίζοντας το ταξίδι στην αναζήτηση ταυτότητας και φύλου μέσα στα χρόνια και τη δύναμη της λογοτεχνίας στην ανθρωπότητα. «Ήθελα να εμπνευστώ από τις αναφορές του Karl, αλλά να τις αποδώσω με έναν δικό μου τρόπο, χωρίς να μοιάζουν νοσταλγικές», είπε ο σχεδιαστής.

Το λαμπερό cast

Fendi Couture: 5 πράγματα για την πρώτη συλλογή του Kim Jones που αξίζει να μάθετε-3
©Courtesy of Fendi

Ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καριέρα του Jones, η χθεσινή πασαρέλα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τις αγαπημένες του φίλες Bella Hadid, Cara Delevingne και Naomi Campbell. Ανάμεσα τους, είδαμε και την Demi Moore, την εκθαμβωτική Christy Turlington, αλλά και την Kate Moss με την κόρη της, Lila Grace, που έχει ξεκινήσει και επίσημα την καριέρα της στο μόντελινγκ.

Οι Fendi λαβύρινθοι

Fendi Couture: 5 πράγματα για την πρώτη συλλογή του Kim Jones που αξίζει να μάθετε-4
©Courtesy of Fendi

Οι αδελφές Aboah, μαμά και κόρη Moss και η Christy Turlington με τον ανιψιό της, James, περπάτησαν ανάμεσα σε γυάλινα πλέγματα γεμάτα φυτά που έμοιαζαν με λαβυρίνθους, μέχρι η πανοραμική λήψη του ατμοσφαιρικού σκηνικού να αποκαλύψει πως στην πραγματικότητα σχηματίζουν το γράμμα F, δύο φορές, αποτυπώνοντας το λότυπο του οίκου.

Η Kate Moss και ο ρόλος της στην επιλογή των αξεσουάρ

Fendi Couture: 5 πράγματα για την πρώτη συλλογή του Kim Jones που αξίζει να μάθετε-5
©Courtesy of Fendi

«Η Kate έχει υπέροχο γούστο – έχει δει τα πάντα και οι γνώσεις της στη μόδα είναι σημαντικές», δήλωσε ο Jones για την «λογική» απόφαση να διορίσει τη Moss σύμβουλο αξεσουάρ του οίκου. Από τις κοκκινωπές μεταξωτές κεντημένες στο χέρι μπότες, στα γυάλινα Murano σκουλαρίκια, τα λεπτομερώς επιλεγμένα αξεσουάρ πρόσθεσαν ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό στοιχείο στη συλλογή, που παρέμεινε ‘φορέσιμη’ και προσιτή. Όπως είπε και η ίδια η Kate: «Αυτό που κάνει ο Kim είναι πάντα πολύ φρέσκο και σύγχρονο. Ξέρει ακριβώς τι θέλουν να φορούν οι άνθρωποι».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρουσίαση εδώ:

Διαβάστε επίσης | Jewellery on Haute Couture: 35 iconic στιγμές από τις πασαρέλες των 90s