μοβ-οι-συμβολισμοί-πίσω-από-το-χρώμα-πο-160582

«Χωρίς ενότητα, δεν υπάρχει ειρήνη, μονάχα πικρία και μένος. Δεν υπάρχει πρόοδος, μόνο εξαντλητική οργή. Ούτε έθνος υφίσταται χωρίς ενότητα, μόνο ένα χαώδες κράτος», δήλωσε ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, στην τελετή ορκωμοσίας του – μια ιστορική στιγμή για την Αμερική, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, που παρακολούθησε με κατάπληξη την Kamala Harris να ορκίζεται Αντιπρόεδρος, ούσα η πρώτη αφροαμερικανικής και ινδικής καταγωγής γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση.

Αφήνοντας για λίγο πίσω το σήμα κατατεθέν της – τα ασπρόμαυρα Converse που φόρεσε και στη φωτογράφιση για το εξώφυλλο της αμερικανικής Vogue – η Harris ορκίστηκε μέσα σε ένα μοβ Christopher John Rogers σύνολο, αποτίοντας φόρο τιμής στον ανερχόμενο Αφροαμερικανό σχεδιαστή και ταυτόχρονα σηματοδοτώντας την ανάγκη να ακουστούν διαφορετικές φωνές, να περαστούν ηχηρά μηνύματα και να «ταρακουνηθεί» το “status quo” της μόδας με την ανάδειξη ολοένα και περισσότερων νέων ταλέντων.

Μοβ: Οι συμβολισμοί πίσω από το χρώμα που φόρεσαν οι γυναίκες στην ορκωμοσία Biden-1
©Getty Images
1/3
Native Share

Kαι ενώ δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από την εμβληματική απόχρωση της ενδυμασίας της, η αντίστοιχη χρωματική επιλογή της Πρώτης Κυρίας, Jill Biden, μία ημέρα πριν, αλλά και η παρουσία της Michelle Obama με δαμασκηνί outfit, μας έκανε να αναρωτηθούμε: «γιατί μοβ;». Πέρα από το προφανές, πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυναμικό χρώμα που μαγνητίζει σχεδόν ενστικτωδώς όλα τα βλέμματα που πέφτουν πάνω του, το συγκεκριμένο χρώμα φαίνεται να υποδεικνύει και κάτι ακόμη, ένα επιπλέον μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι ισχυρές γυναίκες της πολιτικής.

Μοβ: Οι συμβολισμοί πίσω από το χρώμα που φόρεσαν οι γυναίκες στην ορκωμοσία Biden-2
©Getty Images
2/3
Native Share

Για αρχή, η τόσο έντονη κυριαρχία του μοβ είναι πιθανό να αποτελεί αναφορά στις Σουφραζέτες, τις γυναίκες που με κινηματικές δράσεις μάχονταν για την εδραίωση του δικαιώματος ψήφου τους από τα τέλη του 19ου αιώνα, και συνήθιζαν να τοποθετούν μοβ στα σήματά τους, συμβολίζοντας την αξιοπρέπεια και την ενότητα. Παράλληλα, στο μοβ έχει δοθεί κατά καιρούς ο τίτλος του «χρώματος του δικομματισμού», καθώς ενσωματώνει μπλε και κόκκινο, τα χρώματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων αντίστοιχα. Η Hillary Clinton στην αυτοβιογραφία της, What Happened, ανέφερε πως όταν, το 2016, μίλησε έδωσε ομιλία μετά την ήττα της από τον Trump, φόρεσε μαύρο κουστούμι με χαρακτηριστικά μοβ πέτο, ως ωδή στον δικομματισμό. Ταυτόχρονα, στο μυαλό μας έρχονται εικόνες και από την ομιλία του Barack Obama προς τις ΗΠΑ το 2010,  όπου Michelle Obama και Nancy Pelosi χρησιμοποίησαν την ίδια παλέτα για τις εμφανίσεις τους, φυσικά με πρωταγωνιστή το μοβ.

Μοβ: Οι συμβολισμοί πίσω από το χρώμα που φόρεσαν οι γυναίκες στην ορκωμοσία Biden-3
©Getty Images
3/3
Native Share

Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, μετράμε την Kamala Harris με μοβ παλτό από τον Christopher John Rogers, την Πρώτη Κυρία με total purple look και λιλά γάντια από τον Αμερικανό σχεδιαστή Jonathan Cohen, την Hillary Clinton με μοβ Ralph Lauren κοστούμι και την Michelle Obama με δαμασκηνί ζιβάγκο και wide-leg παντελόνι από τον Αφροαμερικανό Sergio Hudson – αγαπημένο σχεδιαστή των Beyoncé και Rihanna. Το συμπέρασμα; H μόδα αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικότατο ορόσημο για την αλλαγή των καιρών, τη γυναικεία, και όχι μόνο, ενδυνάμωση, τη διατήρηση της ελπίδας, αλλά και την επίτευξη της πολυπόθητης ενότητας, που χτες απέδειξε πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Κοινώς, φαίνεται πως πια απέχουμε πολύ από το “I Don’t Really Care, Do U?” jacket της Melania.

Originally published on vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | Ορκωμοσία Biden-Harris: Μέρα ισχυρών συμβολισμών στο Καπιτώλιο

MHT