πώς-να-γίνω-μοντέλο-ο-απόλυτος-vogue-οδηγός-81282
©Jamie Stoker

Ποιος είναι ο νέος τύπος μοντέλου και τι χρειάζεται κανείς για μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της μόδας; Kaia Gerber, Bella Hadid, Gigi Hadid: Αν λατρεύετε τα supermodel του σήμερα και θέλετε να κυνηγήσετε μια καριέρα στο μόντελινγκ, η Vogue μίλησε με τους ειδικούς και σας παρουσιάζει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Στην εποχή της παντοδυναμίας των social media και των ριάλιτι για το «καλύτερο top model», το παιχνίδι του εντυπωσιασμού είναι μια μάχη με πολλές παγίδες. Οι καθημερινές απόπειρες για το τέλειο ντύσιμο, την άψογη πόζα και το συνακόλουθο κυνήγι των likes συχνά πέφτουν στο κενό. Αν δούμε τον εαυτό μας σαν διαφημιστικό προϊόν, τότε πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ακολουθούμε πιστά τις προσταγές του σύγχρονου μάρκετινγκ. Ποια είναι, άραγε, τα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν όσες και όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα μοντέλου;  

Τι κάνει σήμερα ένα μοντέλο επιτυχημένο; Τις προηγούμενες δεκαετίες αυτό το ερώτημα ήταν πιο εύκολο να απαντηθεί. Στα 90s, η γενιά των περίφημων “σούπερ” μοντέλων ήταν αναγνωρίσιμη για τα ατέλειωτα πόδια και την άκρατη αυτοπεποίθηση που εξέπεμπαν. Ακολούθησαν τα 00s με τις ευλύγιστες φιγούρες και τις σιωπηλές μούσες. Όσο τα όρια μεταξύ μοντέλου, influencer και ακτιβιστή παραμένουν για τους περισσότερους θολά, τι είναι αυτό που δομεί την ακριβή ταυτότητα ενός μοντέλου; 

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-1
©Jamie Stoker

Τα social media έχουν σίγουρα αλλάξει το τοπίο στο μόντελινγκ. H εποχή του κοινωνικού ακτιβισμού, του Instagram, του Twitter και του Snapchat έδωσε στα μοντέλα φωνή, έχτισε γύρω τους μια προσωπικότητα και σε πολλές περιπτώσεις, αρκετές αφορμές για να εκφράσουν τις κοινωνικές τους ανησυχίες.

Αρκεί να λάβει υπ’ όψιν κανείς τα hashtag που κατά καιρούς μας έχουν απασχολήσει, όπως το #MyJobShouldNotIncludeAbuse της Cameron Russell που μάχεται τη σεξουαλική κακοποίηση ή τον ιστότοπο Gurls Talk της Αdwoa Αboah, όπου νεαρά κορίτσια βρίσκουν έναν ασφαλή χώρο συζήτησης γύρω από θέματα πνευματικής υγείας και σεξουαλικότητας.

Η Vogue συνάντησε τη Hannah Jowitt, επικεφαλής του γυναικείου τμήματος του πρακτορείου Models 1, αλλά και το ανερχόμενο μοντέλο Alexina Graham, αναζητώντας απαντήσεις σχετικές με τους κανόνες του σύγχρονου μόντελινγκ, αλλά και πρακτικές λύσεις για όλες και όλους που επιθυμούν να υιοθετήσουν κάτι από τον σαγηνευτικό αέρα της πασαρέλας.

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-2
©Jamie Stoker

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κανείς αν θέλει να ακολουθήσει καριέρα στο μόντελινγκ;

«Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει στο British Fashion Model Agents Association, που συνδέεται άμεσα με το British Fashion Council», λέει η Jowitt. «Εκεί μπορείτε να βρείτε μια λίστα πρακτορείων και πολλές πληροφορίες». 

«Μόλις βρείτε τα πρακτορεία που νιώθετε ότι σας ταιριάζουν και τους ταιριάζετε, θα πρότεινα να ταξιδέψετε μια μέρα στο Λονδίνο, προκειμένου να σας δουν από κοντά. Όλα τα καλά πρακτορεία έχουν walk-ins, ώρες επίσκεψης χωρίς ραντεβού, όπου μπορείτε να πάτε και να σας δει κάποιος booker. Θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε μαζί του και να πάρετε χρήσιμες συμβουλές. Ενδεχομένως να κλείσετε και κάποια δουλειά, αν ο booker κρίνει ότι τα προσόντα σας ταιριάζουν με κάποιο project». 

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-3
©Jamie Stoker

Η πιθανότητα να κλείσετε μια δουλειά από το πρώτο ραντεβού προκαλεί ενθουσιασμό, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πάντα μια πιθανότητα. «Κάθε πρακτορείο έχει διαφορετική ατμόσφαιρα, επομένως προτιμήστε να επισκεφτείτε αρκετά, αντί να μείνετε στην ενδεχόμενη καλή προσφορά του ενός», συμβουλεύει η Jowitt.

Η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας. Όπως και το να έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές σ’ αυτά που αφιλτράριστα θα προσπαθούν να πιάσουν χώρο στη σκέψη σας. Αν, λόγου χάρη, ένα πρακτορείο σας ζητήσει χρήματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε.

«Αν γυρίσετε πολλά πρακτορεία και η απάντηση σε όλα είναι αρνητική, είναι καλύτερο να σκεφτείτε μια άλλη καριέρα από το να επιμείνετε να βρείτε το ένα που θα σας εμπιστευτεί», λέει η Jowitt. «Υπάρχουν πολλά κακόφημα πρακτορεία που θα σας ζητήσουν ένα ποσό συμμετοχής, όπως και χρήματα για να σας φτιάξουν ένα πορτφόλιο, το οποίο στη πραγματικότητα δε θα σας φέρει καμία δουλειά».

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-4
©Jamie Stoker

Ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κανείς μοντέλο σήμερα;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η εμφάνιση δεν είναι το παν για να γίνεις μοντέλο. «Υπάρχουν οι προφανείς απαιτήσεις των σωστών αναλογιών. Αυτό, βέβαια, δεν μεταφράζεται σε ατέλειωτα πόδια, θεόστενη μέση και αψεγάδιαστα χαρακτηριστικά», εξηγεί η Jowitt. «Τα σημερινά μοντέλα πρέπει να είναι ένα βήμα πιο κάτω απ’ όλα αυτά, αν θέλουν να είναι επιτυχημένα και να έχουν μια βιώσιμη καριέρα. Πρέπει να είναι διατεθειμένα να εργαστούν σκληρά, να είναι ευχάριστα, ανθεκτικά, κοινωνικά και να μη βαρυγκωμούν για ψύλλου πήδημα. Το ρεπό είναι μια λέξη που ίσως πρέπει να ξεχάσουν». 

Υπάρχουν εναλλακτικές για να ακολουθήσει κανείς την πορεία ενός μοντέλου;

Κατά τα λεγόμενα της Jowitt το ίντερνετ και η ραγδαία ανάπτυξη των social media έχουν αλλάξει τις απαιτήσεις για τα μοντέλα. «Σήμερα έχουμε πιο κοντά μοντέλα απ’ ότι παλαιότερα και -ναι- βγάζουν πολλά λεφτά. Ιστορικά, οι κοντύτερες γυναίκες καταλήγουν να είναι φωτομοντέλα, παρά ταύτα, με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου δουλεύουν περισσότερο. Τα μεγάλα καταστήματα τις προτιμούν για τις καμπάνιες τους, ενώ η νέα τάση με τις ηλεκτρονικές αγορές έχει δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας». 

Από την άλλη, ολοένα και περισσότερα editorials εστιάζουν με αργούς (αν και σταθερούς) ρυθμούς στη διαφορετικότητα. «Στα editorials και στις επιδείξεις μόδας δεν συναντάμε κάποια σπουδαία αλλαγή σχετικά με τις συνήθεις αναλογίες των μοντέλων, εντούτοις αρκετοί σχεδιαστές συμπεριλαμβάνουν γυναίκες με καμπύλες ή μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα ενθαρρυντικό», λέει η Jowitt. «Η άνοδος των influencers έχει επίσης θετικά αποτελέσματα. Αν ένα μοντέλο έχει επιδραστικό Instagram με πολλούς ακολούθους, αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την επιλογή ενός πελάτη». 

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-5
©Jamie Stoker

Πόσα χρήματα μπορεί να βγάζει ένα μοντέλο;

Αν και το μόντελινγκ είναι κερδοφόρο, η πραγματικότητα μπορεί να απέχει παρασάγγας από τα πενταψήφια κέρδη της δεκαετίας του 1990, πράγμα που επιβεβαιώνει η Graham. 

«Ξεκίνησα την καριέρα μου στα 18 και τα πρώτα 5 χρόνια έβγαζα πολύ λίγα χρήματα. Τα πράγματα έγιναν πιο καλά τον 6ο χρόνο και ενώ σκεφτόμουν να τα παρατήσω», εξομολογείται. Το μυστικό της επιτυχίας της; Αποφασιστικότητα. «Η σκληρή δουλειά και η πίστη στον εαυτό μου -όπως και το να έχω μάνατζερ που πιστεύουν σε μένα- είναι αυτά που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα και με οδήγησαν τόσο ψηλά». 

Πώς να γίνω μοντέλο; Ο απόλυτος Vogue οδηγός-6
©Jamie Stoker

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή για ένα επίδοξο μοντέλο;

Για την Jowitt το κλειδί της επιτυχίας είναι να κατανοήσεις βαθιά τον τρόπο με τον οποίο κινείται η βιομηχανία. «Ρίξτε μια ματιά στα editorials, στους φωτογράφους, στους creatives και στα υπόλοιπα μοντέλα: πώς κινούνται, πώς συμπεριφέρονται, πώς μιλάνε». Οι υπόλοιπες συμβουλές της έχουν να κάνουν με το ότι πάντα πρέπει να έχετε καλή εμφάνιση και να ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής.

«Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται αφοσίωση. Τα επιτυχημένα μοντέλα πρέπει καθημερινά να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, όπως ένας αθλητής ή ένας χορευτής.  Το να είσαι μοντέλο δεν είναι σίγουρα κάτι απλό, παρά ταύτα είναι κάτι που στο τέλος της ημέρας σου προσφέρει μια καλή ανταμοιβή. Δουλεύεις στο πλευρό εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων, ταξιδεύεις συχνά, έχεις ποιοτικό τρόπο ζωής. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Μπορεί να έρθουν δύσκολες στιγμές,  όμως αξίζει τον κόπο», τονίζει η Jowitt.

Διαβάστε επίσης | Η εγκυκλοπαίδεια μόδας της Vogue: Η ιστορία των aviators

MHT