Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις του Buckingham Palace. Την επονομαζόμενη Stir-up Sunday, ή αλλιώς την Κυριακή πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, οι Βρετανοί, όπως και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φτιάχνουν την παραδοσιακή σοκολατένια πουτίγκα, ένα γλυκό που υπάρχει σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από την εποχή του Μεσαίωνα. Η πιο διάσημη αλλά και περιζήτητη συνταγή για τη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι αυτή της βασιλικής οικογένειας, την οποία και μοιράστηκαν στο Instagram οι chef του παλατιού, με την ελπίδα να την δοκιμάσουμε όλοι μας στο σπίτι.
Υλικά για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα:
250γρ σταφίδες
250γρ κορινθιακές σταφίδες
185γρ σταφίδες σουλτανίνες
150γρ ξύσμα εσπεριδοειδών
250γρ φυτικό λίπος
250γρ τριμμένη φρυγανιά
90γρ αλεύρι
12γρ all-spice
2 αυγά
180γρ καστανή ζάχαρη demerara
274ml μπύρα
40ml μαύρο ρούμι
40ml brandy
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό πορτοκάλι ή κρύο μαύρο τσάι
View this post on Instagram
Σύμφωνα με τη συνταγή πρέπει πρώτα να ανακατέψουμε μαζί όλα τα στερεά συστατικά, δηλαδή τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βατόμουρα και φρούτα, το φυτικό λίπος, την τριμμένη φρυγανιά, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ένα μείγμα με ρούμι και μπύρα, το μεταφέρουμε σε πυρίμαχα μπολ, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε bain-marie για 3-4 ώρες. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το bain-marie και με μία σπάτουλα μεταφέρουμε τις πουτίγκες σε πιάτο και γαρνίρουμε με μία sauce από brandy και κρέμα και μούρα. Το αληθινό μυστικό της επιτυχίας της συνταγής αυτής είναι ο χρόνος: Όσο περισσότερο χρόνο πριν την έχετε προετοιμάσει και όσο πιο κοντά στην ώρα της κατανάλωσης την ζεστάνετε, τόσο πιο νόστιμη θα είναι. Ή έτσι πιστεύουν οι Βρετανοί…
View this post on Instagram
Διαβάστε επίσης | Cacio e Pepe: Η αυθεντική συνταγή