η-χριστουγεννιάτικη-πουτίγκα-της-βασ-203047
©Getty Images

Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις του Buckingham Palace. Την επονομαζόμενη Stir-up Sunday, ή αλλιώς την Κυριακή πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου, οι Βρετανοί, όπως και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φτιάχνουν την παραδοσιακή σοκολατένια πουτίγκα, ένα γλυκό που υπάρχει σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι από την εποχή του Μεσαίωνα. Η πιο διάσημη αλλά και περιζήτητη συνταγή για τη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι αυτή της βασιλικής οικογένειας, την οποία και μοιράστηκαν στο Instagram οι chef του παλατιού, με την ελπίδα να την δοκιμάσουμε όλοι μας στο σπίτι.

Υλικά για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα:

250γρ σταφίδες

250γρ κορινθιακές σταφίδες

185γρ σταφίδες σουλτανίνες

150γρ ξύσμα εσπεριδοειδών

250γρ φυτικό λίπος

250γρ τριμμένη φρυγανιά

90γρ αλεύρι

12γρ all-spice

2 αυγά

180γρ καστανή ζάχαρη demerara

274ml μπύρα

40ml μαύρο ρούμι

40ml brandy

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό πορτοκάλι ή κρύο μαύρο τσάι

Σύμφωνα με τη συνταγή πρέπει πρώτα να ανακατέψουμε μαζί όλα τα στερεά συστατικά, δηλαδή τις σταφίδες, τα αποξηραμένα βατόμουρα και φρούτα, το φυτικό λίπος, την τριμμένη φρυγανιά, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ένα μείγμα με ρούμι και μπύρα, το μεταφέρουμε σε πυρίμαχα μπολ, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε bain-marie για 3-4 ώρες. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το bain-marie και με μία σπάτουλα μεταφέρουμε τις πουτίγκες σε πιάτο και γαρνίρουμε με μία sauce από brandy και κρέμα και μούρα. Το αληθινό μυστικό της επιτυχίας της συνταγής αυτής είναι ο χρόνος: Όσο περισσότερο χρόνο πριν την έχετε προετοιμάσει και όσο πιο κοντά στην ώρα της κατανάλωσης την ζεστάνετε, τόσο πιο νόστιμη θα είναι. Ή έτσι πιστεύουν οι Βρετανοί…

Διαβάστε επίσης | Cacio e Pepe: Η αυθεντική συνταγή