meghan-markle-είναι-αυτό-το-ξεκίνημα-μιάς-νέας-ζω-146288
©Getty Images

Το απόγευμα της 3ης Ιουνίου η Meghan Markle, Δούκισσα του Σάσσεξ, τοποθετήθηκε δημόσια για τη σημασία του κινήματος Black Lives Matter, με αφορμή μία ομιλία της στους αποφοίτους του Immaculate High School, το λύκειο του τελείωσε και η ίδια.

Ντυμένη στα λευκά και με μία απλή αλογοουρά, η Δούκισσα μίλησε συναισθηματικά φορτισμένα για τον θάνατο του George Floyd, αναφέροντας και ονόματα άλλων θυμάτων που δολοφονήθηκαν με αστυνομική βαρβαρότητα. Ειδικότερα, μίλησε και για τις δικές της αναμνήσεις από τις διαδηλώσεις του Λος Άντζελες το 1992, τονίζοντας πόσο φοβισμένη ήταν από την επιθετικότητα που βίωσε. Την ομιλία της έκλεισε με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

Η είδηση για την ομιλία και η δημοσία τοποθέτηση δεν δημοσιεύθηκαν σε βρετανικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως The Times of London ή The Mail on Sunday, αλλά στο αμερικανικό Essence, έντυπο αφιερωμένο στη ζωή των μαύρων γυναικών. Με αυτή τους την επιλογή, ο Πρίγκιπας Χάρι και η Δούκισσα του Σάσσεξ στηρίζουν την πρόθεσή τους για «ευρεία και ανοιχτή» πρόσβαση στο έργο τους από τα media. Μερικές μέρες αργότερα κυκλοφόρησε πως το ζευγάρι πρόκειται να αναβάλλει το λανσάρισμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Archewell, που θα ιδρύσει, με σκοπό να επικεντρωθεί στο κίνημα Black Lives Matter.

Meghan Markle: Είναι αυτό το ξεκίνημα μιάς νέας ζωής;-1
©unsplash

Η νέα ζωή που ακολουθούν φαίνεται να είναι το όνειρο της Markle. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρησή τους από το παλάτι και η αποποίηση των βασιλικών καθηκόντων, η ίδια μιλά ενθουσιασμένη για τον νέο ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Το 2017, σε συνέντευξή της στο BBC, και λίγο μετά τον αρραβώνα της, αναφέρθηκε στην κοινή ανάγκη που μοιράζονται με τον Πρίγκιπα Χάρι για την αλλαγή του κόσμου σε ένα καλύτερο μέρος. Οι πρωτοβουλίες τους ήταν σημαντικές και πραγματικά χρήσιμες για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν ήταν αρκετές για την Markle.

Με τη «λάμψη» της να καταπιέζεται σύμφωνα με τον Τύπο, η διαφοροποίηση που έφερε ο νέο τίτλος στη ζωή της, είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή στην καθημερινότητά της. Παλαιότερα μπορούσε να ασκήσει ανοιχτά κριτική στον Donald Trump, να παροτρύνει τους ακολούθους της να διαβάσουν Noam Chomsky, να υποστηρίξει έμπρακτα τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Ως Δούκισσα έπρεπε να κρατά ουδέτερη στάση στα πολιτικά ζητήματα, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό παρατηρητής, όπως κάνει και η Βασίλισσα.

Meghan Markle: Είναι αυτό το ξεκίνημα μιάς νέας ζωής;-2
©unsplash

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου η ζωή της ως Meghan Markle της επιτρέπει να τοποθετηθεί με όσο σθένος θέλει σε όλα τα ζητήματα που την απασχολούν και χρειάζονται άμεση αλλαγή. Πλέον δεν χρειάζεται να τηρεί κάποιο πρωτόκολλο, μπορεί να μιλήσει για το Black Lives Matter όσο «μεροληπτικά» θέλει και σε όποιο μέσο θέλει. Μπορεί να είναι πολιτικά ενεργή, επεκτείνοντας τη δράση της παγκοσμίως. Μπορεί να θέσει και υποψηφιότητα στις εκλογές του 2020. Μπορεί να κάνει μία νέα αρχή.

Originally published on vogue.com

Διαβάστε επίσης | “I May Destroy You”: To αναφαίρετο δικαίωμα της συναίνεσης