seen-όχι-πια-σεξ-μόνο-σέξτινγκ-146220

“Εντωμεταξύ, ο άλλος 4 παρά 10 το πρωί έστειλε εμότικον. Δηλαδή, τι είναι αυτό με τα εμότικον; Δεν καταλαβαίνουμε και τι σημαίνουν!” Δεν ήταν το γνωστό με τη μελιτζάνα (παιδιά, μη στέλνετε εμότικον μελιτζάνα, εκείνη την ώρα θα σκεφτώ μόνο τον μουσακά και σίγουρα θα παίξει μπλοκ). Ήταν μία φατσούλα που, δύο γυναίκες κοντά στα 40, πέρασαν την επόμενη μέρα περισσότερα λεπτά από όσα θα έπρεπε, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τι θέλει να πει ο ψηφιακός ποιητής. Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, ακόμα κι αν δεν το εύχεσαι, θα’ ναι σίγουρα μακρύς ο δρόμος. Αν η Ιθάκη είναι το σεξ, ο δρόμος σήμερα είναι συνήθως το σέξτινγκ.

Μιλώντας με αρκετούς φίλους, straight, gay, millenials και μεγαλύτερους, προσπαθώ να καταλάβω το γιατί. Και δε μιλάω για το σέξτινγκ ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

“Του είπα κρίμα που δε βρεθήκαμε τελικά, γιατί φορούσα καινούρια εσώρουχα”. Εκείνος της ζήτησε για ακόμη μία φορά να δει φωτογραφία, εκείνη μετά από 5 μήνες μόνο σέξτινγκ, χωρίς πραγματική επαφή, ένιωσε για ακόμα μια φορά ότι “για να φάω παγωτό μετά, πρέπει πρώτα να φάω τις φακές, όπως λέμε στα μικρά παιδιά” μου λέει η συνομήλικη φίλη.

Ο Ι., ακόμα ένας από τη γενιά μας, έχοντας ζήσει και τα πρώτα chat rooms όπως το θρυλικό mIRC, μου λέει ότι δεν έχει πια αντοχές για σέξτινγκ, θέλει την αμεσότητα. “Αρχικά, δεν το έχω με το multitasking, οπότε δε θα το ευχαριστηθώ κιόλας – θα είναι σαν να διαβάζω περιοδικό την ώρα του σεξ. Για παράδειγμα, μου άρεσε τις προάλλες που μιλούσα με έναν ωραίο άντρα από το Grindr και μου είπε ότι μπορεί να είναι στο σπίτι μου σε 10 λεπτά, θα ερχόταν από τον Νέο Κόσμο. Ήρθε, περάσαμε τέλεια από κοντά και στο τέλος τον καταχώρησα στο κινητό μου ως ‘Νέος Κόσμος καλό’, για να τον θυμάμαι για την επόμενη φορά”.

Μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει ότι είναι και ηλικιακό το θέμα. Η νέα γενιά έχει μεγαλώσει με το ίντερνετ, έχει μάθει να επικοινωνεί κυρίως ψηφιακά, έχει μάθει να φλερτάρει μόνο μέσα από τα social και ζει μέσα σε έναν κόσμο όπου όλοι φοράμε τα καλά μας και παρουσιάζουμε την τέλεια εικόνα μας. Στη σκηνοθεσία του εαυτού μας μέσα από τα social και τα dating ή sex apps, προσαρμοστήκαμε σιγά σιγά όλοι μας. Και ακόμα και όταν επιλέξουμε να τσαλακώσουμε αυτή την εικόνα, θα της έχουμε βάλει πρώτα ένα ωραίο φίλτρο.

Ο Κ., εκπρόσωπος της πιο νέας γενιάς, έχει μία μεγάλη λίστα ανθρώπων, με τους οποίους γνωρίζεται και επικοινωνεί μόνο μέσα από το Instagram, ακόμα και αν μιλάει μαζί τους 2 χρόνια. “Το βλέπω πως ακόμα και αν συναντηθούμε έξω τυχαία, υπάρχει λιγότερη αμεσότητα στην επαφή από κοντά σε σχέση με την ψηφιακή επικοινωνία μας. Έχουμε εγκλωβιστεί κάπως σε αυτό, θα συναντήσω κάποιον σε ένα gay μαγαζί, δε θα μιλήσουμε, και θα μου στείλει μήνυμα μετά όταν φύγω”. Υπάρχουν εκείνοι που είναι σε σχέση και χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να ικανοποιούν μία παράλληλη επιθυμία τους, χωρίς να νιώθουν ότι απατούν τους συντρόφους τους στην πραγματική ζωή “εκεί έξω”. Υπάρχουν εκείνοι που είναι single, αλλά φοβούνται το από κοντά, για πάρα πολλούς λόγους. Είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν το μετά και το οποιοδήποτε συναισθηματικό δέσιμο, είτε γιατί φοβούνται να έρθουν σε επαφή με έναν άγνωστο, είτε γιατί φοβούνται την απόρριψη ή ότι θα αποκαλυφθεί η αληθινή, αρετουσάριστη εικόνα τους σε σχέση με αυτή που έχουν παρουσιάσει στα ψηφιακά μέσα, είτε για εύκολη επιβεβαίωση ότι έχουν πέραση, είτε γιατί η υπερπροσφορά μέσα από τα social έχει οδηγήσει στο να σχηματίσουν μία εικόνα στο μυαλό τους για το τι θεωρούν ιδανικό. Αυτό που μπορεί να έρθει στο επόμενο κλικ, αλλά τελικά παραμένει για πάντα άπιαστο. Και σε αυτό δεν υπάρχει κανένα ρίσκο.

“Όταν βαριέμαι, έχει τύχει να ξεκινήσω να μιλάω με 10 άτομα ταυτόχρονα και έχω την εντύπωση ότι οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ξεκινάω να μιλάω, μπορεί στην πορεία να τους μπερδέψω, μπορεί κάποιος να μου τραβήξει την προσοχή για λίγο και να σκεφτώ ότι είναι καλή περίπτωση και θα επιστρέψω σε αυτό πιο μετά, αλλά αυτό το μετά χάνεται, οπότε λέω πάμε παρακάτω και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται. Επίσης, έχω πάντα και στο πίσω μέρος του μυαλού μου την εικόνα μου μέσα από τα ψηφιακά προφίλ μου. Μπορεί σε μια φωτογραφία να φαίνεται ότι έχω κοιλιακούς και να μου μιλήσει κάποιος άντρας γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά να έχουν περάσει 3 μήνες από τότε και πια αυτοί οι κοιλιακοί να έχουν εξαφανιστεί ή να έχω πει κάτι υπερβολικό στις συνομιλίες μας, κάτι που θα ντρεπόμουν να πω από κοντά, οπότε στο τέλος λέω, πού να πάω τώρα, ας μείνουμε στο σέξτινγκ”, συνεχίζει ο Κ.

Υπάρχει όμως και ο Π., καθηγητής, άνω των 50, με δυναμική παρουσία στα social, εξαιτίας της οποίας ξεκίνησε να μιλάει με τη Μ. “Μιλούσαμε καθημερινά, μου φαινόταν πολύ ενδιαφέρων λόγω των απόψεών του σε διάφορα ζητήματα, επομένως κάποια στιγμή επεδίωξα να συναντηθούμε και από κοντά. Η στιγμή αυτή δεν ήρθε ποτέ, αλλά μεσολάβησε το σέξτινγκ. Και το διέκοψα, γιατί αυτό δε με καλύπτει. Και κατέληξα ότι έχει τέτοια ανάγκη να αριστεύει, που στους τομείς στους οποίους φοβάται ότι δε θα αξιολογηθεί καλά, έχει δυσλειτουργία. Το face to face είναι πραγματική επαφή. Και η πραγματική επαφή αφαιρεί την επικάλυψη”.

Το σεξ δεν ήταν ποτέ για όλους εύκολο. Το σέξτινγκ είναι σχεδόν πάντα. Δε χρειάζεται να προετοιμαστείς, να ξυριστείς, να βγεις και να ξοδέψεις χρήματα, σταματάει όποτε θέλεις, είναι ένα ακόμα “seen” και γεια. Αλλάζεις πλευρό και συνεχίζεις με Netflix. Δε χρειάζεται να αντιμετωπίσεις κανένα μετά. “Δε νομίζω ότι επιλέγουν το σέξτινγκ λόγω βαρεμάρας. Νομίζω ότι οι άνθρωποι φοβούνται αυτό το μετά”, καταλήγει η Μ.

“Εγώ πιστεύω ότι το σέξτινγκ είναι όπως όταν δεν πεινάς ακριβώς, αλλά ανοίγεις το ψυγείο και τρως μια βλακεία”, μου λέει μία άλλη φίλη. Παρατηρώ ότι είναι η τρίτη αναφορά σε φαγητό μετά τον μουσακά, το παγωτό και τις φακές. Και δεν είναι τυχαίο. Το φαγητό, όπως και το σεξ, είναι ταυτόχρονα και βιολογική ανάγκη και απόλαυση. Αλλά είναι πολύ εύκολο να αποφύγεις να αναγνωρίσεις ότι αυτό που νιώθεις, όταν ανοίγεις από χαζομάρα το ψυγείο, δεν είναι πείνα. Ότι θέλεις να καλύψεις με τη βλακεία που θα φας κάποιο άλλο κενό που νιώθεις, ένα κενό που δεν βρίσκεται πραγματικά στο στομάχι σου. Ακόμα, όμως, κι αν νιώθεις πείνα όταν χαζεύεις μπροστά στο ψυγείο, η φίλη μου αναρωτιέται: “Δε θέλεις να κάνεις και κάτι παραπάνω από το να αντιμετωπίσεις με αυτόν τον τρόπο μια βιολογική ανάγκη; Δε θέλεις να βγεις και έξω για ένα καλό φαγητό; Δε θέλεις να απολαύσεις και ένα φαγητό που θα έχεις μαγειρέψει;”.

Διαβάστε επίσης | Seen: 3 straight άντρες μπαίνουν σε ένα μπαρ