Γεννημένος σε οικογένεια ανθοκαλλιεργητών, ο Marcin Rusak άρχισε –μοιραία- να εμπνέεται σε μικρή ηλικία από την ομορφιά και την εφήμερη φύση των φυτών. Σήμερα, ο 34χρονος Πολωνός multidisciplinary designer συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο πρωτοποριακών καλλιτεχνών της γενιάς του για τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα φυτά για να δημιουργήσει αντικείμενα design.
Τα γλυπτά του συνδυάζουν μεταλλικά και βοτανικά στοιχεία, ενώ ο ίδιος συχνά επιστρατεύει την επιστήμη (μεθόδους βιομηχανικής παραγωγής ή τη βιολογία), αναπτύσσοντας μια καλλιτεχνική πρακτική που προσανατολίζεται στις ιδέες της εφήμερης φύσης του φυτικού κόσμου, της παρακμής και της κατανάλωσης. Ξεκίνησε να επαναχρησιμοποιεί φυσικά απορρίμματα με απώτερο στόχο να δημιουργήσει νέα διακοσμητικά στοιχεία τα οποία θα αποτελούν μέρος των καθημερινών μας αντικειμένων. Η εν λόγω διαδικασία τον οδήγησε, τελικά, σε ένα πλούσιο σώμα δουλειάς που εκτείνεται από την έρευνα και το storytelling μέχρι την πολιτισμική κριτική γύρω από την κατανάλωση και τα μελλοντικά σενάρια.
Στη σειρά Protoplasting Nature, ο Rusak συνδυάζει μέταλλο και εξωτικά φύλλα, για να δημιουργήσει μια κατασκευή από συγκολλημένο ατσάλι, η οποία -μορφοποιημένη στο χέρι- φέρνει στο νου οργανικά σχήματα και το στυλ επίπλων του 17ου αιώνα. Αντί για σκίαστρο, ο καλλιτέχνης στερεώνει σε κάθε φωτιστικό αληθινά φύλλα από το εξωτικό φυτό Thaumatococcus Daniellii, ένα ριζωματικό χόρτο που καλλιεργείται ευρέως στην Αφρική για τους εξαιρετικά γλυκούς καρπούς του και τα χρήσιμα φύλλα του. Ολόκληρο το γλυπτό στη συνέχεια επικαλύπτεται με ψευδάργυρο με μια μέθοδο νεφελοποίησης, σφραγίζοντας μόνιμα τα φύλλα μέσα σε ένα λεπτό μεταλλικό κέλυφος.
Ο Rusak έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων του Excellence Award στα U-50 International Hokuriku Kogei Awards (2018), του Wallpaper Design Award, του AD Design Award (και τα δύο το 2016) και του AD 100 Top 100 Designers and Creatives (2019 & 2020), ενώ τα έργα του έχουν εκτεθεί στο V&A του Λονδίνου (2012), στο Horta Museum στις Βρυξέλλες (2018), στο Design Miami, στη λονδρέζικη Sarah Myerscough Gallery (2018) και στην Twenty First Gallery στη Νέα Υόρκη (2017).
Οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά τα νέα του έργα, μια σειρά βοτανικών φωτιστικών αντικειμένων, στη νεοεισαχθείσα στα εικαστικά δρώμενα της πόλης Carwan Gallery του Πειραιά. Η έκθεση “Encoded Symbols: Protoplasting Nature” αποτελεί αποκλειστική ανάθεση της Carwan και είναι μια συνεργασία με το IN Residence, ένα ερευνητικό πρόγραμμα φιλοξενίας για το σύγχρονο design στο Τορίνο της Ιταλίας. Το project παρουσιάζεται εκτενώς σε μια μονογραφία επιμελημένη από τους Barbara Brondi και Marco Rainò, η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις NERO το 2020. Όλα τα έργα που παρουσιάζονται στη γκαλερί είναι μοναδικά, ενώ ένα από αυτά εκτίθεται χωρίς την επικάλυψη με ψευδάργυρο, αποκαλύπτοντας έτσι τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας του καλλιτέχνη.

Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τα φυτά και πώς πήρατε την απόφαση να τα εντάξετε στα σχέδιά σας;