από-δευτέρα-έως-παρασκευή-τα-3-light-και-χορ-333354
©Unsplash

3 χορταστικά και υγιεινά δείπνα εγκεκριμένα από έναν διατροφολόγο

Ένα βράδυ Πέμπτης, ακριβώς αφού έφτιαξα ένα πολύ γρήγορο και ημιτελές δείπνο και ενώ επιδιδόμουν σε ένα ατελείωτο scrolling στο Instagram (μου συμβαίνει επίσης πάρα πολλές φορές), έπεσα πάνω στο «τονωτικό δείπνο» της ψυχοδιατροφολόγου Itziar Digón. Παρακολουθώ την Digón εδώ και λίγο καιρό και έχει την ικανότητα να δίνει πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για τη διατροφή, αυτές που ξέρετε ότι θα κάνετε πράξη γιατί είναι ρεαλιστικές, εύκολες στην παρασκευή τους και, αν πρόκειται συνταγές, με υλικά που θα βρείτε εύκολα.

Το δείπνο ήταν μελιτζάνα γεμιστή με λαχανικά με μαγιονέζα, γιαούρτι και σάλτσα λεμονιού, όπως έγραφε σε ένα από τα story της. Μου άρεσε η συνταγή, αλλά μου άρεσε ακόμη περισσότερο η ιδέα να συμπεριλάβω τονωτικά συστατικά στα καθημερινά γεύματα. Μερικές φορές, η ρουτίνα και η επιθυμία να προσέχω το βάρος μου, με κάνουν να βαριέμαι και να ετοιμάζω (ειδικά από Δευτέρα έως Παρασκευή) βασικές συνταγές που μερικές φορές στερούνται εκείνης της «σπίθας».

«Είναι σημαντικό να δίνετε αξία στο συνηθισμένο και να προσθέτετε ευχαρίστηση και απόλαυση στα πράγματα που κάνετε καθημερινά: από το γέλιο, την ευγνωμοσύνη ή την προσθήκη διασκεδαστικών συστατικών στα πιάτα σας για να τα κάνετε πιο διεγερτικά», εξηγεί η ψυχοδιατροφολόγος. Μια ιδιαίτερα συνιστώμενη στρατηγική ειδικά όταν στο τέλος της ημέρας ανυπομονείτε για το δείπνο, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη λύση των επεξεργασμένων τροφών ή των τροφών με σάκχαρα και υδατάνθρακες.

Οι προτάσεις των ειδικών για light δείπνα

Γεμιστή μελιτζάνα με κιμά, μαγιονέζα, γιαούρτι και λεμόνι

Είναι μια αρκετά κλασική συνταγή στην οποία γεμίζετε τη μελιτζάνα, με κιμά και ντομάτα και ψήνετε. Αλλά ο Itziar Digón προσθέτει μερικά ακόμα διεγερτικά σημεία που αλλάζουν την ιδέα του παραδοσιακού πιάτου: τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τη σάλτσα λεμονιού και μερικά μανιτάρια και ντοματίνια. Μια άλλη εναλλακτική, λέει η ειδικός, είναι η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης του κιμά με μια άλλη πηγή ζωικής πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο ή μια φυτική πρωτεΐνη.

Τα οφέλη της: η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως ο σίδηρος και το κάλιο, καθιστώντας την μια πλήρη και υγιεινή τροφή με λίγες θερμίδες.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή: Τα 3 light και χορταστικά δείπνα που προτείνουν οι διατροφολόγοι-1
©Unsplash

Σούπα κολοκύθας με τζίντζερ και σπόρους

Όπως επιμένει ο Digón, το κλειδί σε αυτά τα χορταστικά και τονωτικά δείπνα είναι να αναμειγνύονται αρκετά διαφορετικά υλικά, διαφορετικές υφές και διαφορετικές γεύσεις για να προκαλέσει αυτή την απροσδόκητη αίσθηση στο στόμα και να μετατρέψει το πιάτο σε κάτι διασκεδαστικό. Για αυτόν τον λόγο, μια άλλη από τις προτάσεις του είναι να φτιάξετε μια σούπα κολοκύθας, αλλά προσθέτοντας μια πινελιά τζίντζερ.

Τα οφέλη της: εκτός από την αντιφλεγμονώδη δύναμη του τζίντζερ, η κολοκύθα είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο, με ενδιαφέρουσα περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες C και E, εξαιρετικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή: Τα 3 light και χορταστικά δείπνα που προτείνουν οι διατροφολόγοι-2
©Unsplash

Ταρτάρ άγριων σπαραγγιών με παρμεζάνα

Για αυτή τη συνταγή, είναι σημαντικό να μαγειρέψετε τα σπαράγγια al dente, ώστε να έχουν μια τραγανή υφή (μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο ή στη σχάρα) και να τα κόψετε σε μικρούς κύβους. Και συμπληρώστε με παρμεζάνα και ντομάτες . Η Digón συνιστά επίσης, για να γίνει πιο ολοκληρωμένο, την προσθήκη μιας πηγής ζωικής πρωτεΐνης από ψάρι (για παράδειγμα, τόνος ή σολομός).

Τα οφέλη του: τα σπαράγγια είναι διουρητικά, αντιοξειδωτικά, χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β (καλές για το νευρικό σύστημα), βιταμίνη Κ (για την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος) και μαγνήσιο (για μυϊκή χαλάρωση).

Διαβάστε επίσης | Περπάτημα για 10′ μετά το φαγητό: Τι συνέβη στο σώμα μου όταν το σταμάτησα;

MHT