διακοπές-7-τρόποι-να-αποσυνδεθείτε-και-188776

Έχουμε ξεχάσει να πατάμε pause ακόμα και στις διακοπές. Φέτος όμως το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. H Vogue προτείνει ουσιαστικές λύσεις για να κάνετε ένα αληθινό διάλειμμα.

Πολλές φορές νιώθουμε ενοχές απλά επειδή δεν κάνουμε τίποτα, φαίνεται όμως πως αυτό μας είναι απαραίτητο για την ψυχική ισορροπία. Οι διακοπές είναι η περίοδος που πρέπει να επιδιώξουμε το slow down, δηλαδή το να κατεβάσουμε ρυθμούς και απλά να ζήσουμε και να απολαύσουμε τη στιγμή. Ωστόσο μια εσωτερική φωνή μέσα μας ακούγεται να μας κρίνει επειδή δεν έχουμε καμία δραστηριότητα ή επειδή θέλουμε να περάσουμε μια ολόκληρη ημέρα στην παραλία.

Η Sara Noheda, ψυχολογός και δημιουργός της πλατφόρμας Happy Change, μας εξηγεί πώς θα πετύχουμε αυτό το διάλειμμα για να ξεκουραστούμε πραγματικά και να φροντίσουμε τον εαυτό μας αυτό το καλοκαίρι.

Αρχικά απενοχοποιηθείτε

Όταν ξεκουραζόμαστε, το μυαλό οργανώνεται. Αντί λοιπόν να σκέφτεστε πως χάνετε πολύτιμο χρόνο από την ημέρα σας, αναλογιστείτε πως ο εγκέφαλος αξιοποιεί αυτή την ξεκούραση για να ανασυγκροτηθεί.

Η ξεκούραση οδηγεί στην ευτυχία

Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα έχει οφέλη για την υγεία μας, ξεκουράζει τον εγκέφαλο, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης και των αντανακλαστικών. Όμως έχει και οφέλη για την ψυχολογία μας αφού βελτιώνει τη διάθεση, δημιουργεί μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και μας οδηγεί στην ευτυχία.

Διακοπές: 7 τρόποι να αποσυνδεθείτε και να ξεκουραστείτε πραγματικά-1
©Unsplash
1/2
Native Share

Μείνετε ακίνητοι

Αν περνάτε την ώρα σας στην παραλία παρατηρώντας συνεχώς τους άλλους ή περιστρέφοντας το κεφάλι σας για να μην χάσετε καμία κίνηση, τότε δεν επιτυγχάνετε καμία χαλάρωση. Το μυαλό μας θα πρέπει να ξεφύγει εντελώς έστω και για λίγο. Από τη φύση του δεν έχει μάθει να είναι ποτέ κενό, οπότε όσο του δίνουμε ερεθίσματα, τόσο περισσότερο λειτουργεί. Περάστε λίγο χρόνο ξαπλωμένες στην παραλία, χωρίς να κοιτάζετε το κινητό σας, χωρίς να σκέφτεστε το πρόγραμμα της ημέρας ή να χρειάζετε να συμμετέχετε σε διαλόγους.

Σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε στις διακοπές σας

Οι ιδανικές διακοπές διαφέρουν για τον καθένα. Μπορεί να σας αρέσει να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι με φίλους, να διασκεδάζετε σε πάρτυ ή απλά να διαβάζετε βιβλία στην παραλία. Το σημαντικό είναι να ξέρετε τι θέλετε και πώς περνάτε εσείς καλά και να επιδιώξετε να κάνετε τα αντίστοιχα σχέδια.

Κάντε ένα χαλαρό περίπατο

Ο ύπνος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ξεκούρασης, όμως και το περπάτημα μας χαλαρώνει, διατηρώντας το μυαλό σε μια σχετική εγρήγορση, χωρίς όμως να χρειάζετε να σκεφτείτε κάτι.

Βαρεθείτε

Η βαρεμάρα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, καθώς όμως έχουμε μάθει να τρέχουμε διαρκώς, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βαρεθεί. Αδειάστε την ημέρα σας από σχέδια και υποχρεώσεις. Δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε κάθε παραλία του νησιού, ούτε κάθε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Αυτό που χρειάζεστε είναι λίγη αδράνεια που στο τέλος θα σας κινητοποιήσει να κάνετε δημιουργικά πράγματα.

Διακοπές: 7 τρόποι να αποσυνδεθείτε και να ξεκουραστείτε πραγματικά-2
©Unsplash
2/2
Native Share

Η μεσημεριανή σιέστα

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει μια μεσημεριανή σιέστα ή και να αποκοιμάστε όταν νιώθετε πως το χρειάζεστε, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας. Μιάμιση ώρα ύπνου είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος, που σας εφοδιάζει με ενέργεια και αναπληρώνει χαμένες ώρες ύπνου.

Διαβάστε επίσης | 6 τρόποι για να καίτε θερμίδες κάθε μέρα (χωρίς γυμναστική)