Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να δουλεύουν από το σπίτι. Η υπερκόπωση είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Η λεπτή γραμμή μεταξύ δουλειάς και ελεύθερου χρόνου γίνεται θολή υπό τις νέες και πρωτοφανείς συνθήκες και πολλοί εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι για πρώτη φορά είναι πιθανόν να δυσκολεύονται να διατηρήσουν (ή και να θέσουν) υγιή όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή.
Mία κατάσταση που ξεκίνησε δειλά δειλά τον Μάρτιο, σήμερα αρκετούς μήνες μετά, δείχνει να αποτελεί κανονικότητα, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να δουλεύει πλέον από το σπίτι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τις ψηφιακές πλατφόρμες για να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του. Στο διάστημα αυτών των μηνών, πολλοί εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εργασιακό burnout, λόγω της αίσθησης πως οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ.
Έρευνα που διεξήχθη τον Αύγουστο έδειξε πως το 58% των υπαλλήλων στην Αμερική βιώνουν υπερκόπωση, μία αύξηση της τάξης του 15% από τον Μάρτιο, ενώ επίσης το 60% έχει δηλώσει ότι δουλεύει περισσότερες ώρες από τη στιγμή που η εργασία μεταφέρθηκε στο σπίτι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να αναδείξουν την αφοσίωση, εργατικότητα και παραγωγικότητά τους αισθάνονται ότι πρέπει να δουλεύουν όλη την ημέρα, καθώς ίσως και στο ότι η έλλειψη κοινωνικής ζωής κάνει τη δουλειά τη μόνη παραγωγική ασχολία της ημέρας.
Πλήθος εργαζομένων – ασυνείδητα – εμποδίζει προϊσταμένους, συνεργάτες και εργοδότες από το να σεβαστούν αυτά τα όρια, όπως προκύπτει από έρευνα του Harvard Business Review. Ένας από τους τρόπους που το κάνουν αυτό είναι στέλνοντας επαγγελματικά mails εκτός ωραρίου, γεγονός που κάνει τους παραλήπτες των mails να αισθάνονται αναγκασμένοι να απαντήσουν άμεσα, ακόμα και αν δεν επείγει. Επίσης, είναι σύνηθες οι εργαζόμενοι να επηρεάζονται από την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία, συνεπώς να αναγκάζουν τους εαυτούς τους να δουλεύουν ακόμη πιο σκληρά για να διατηρήσουν τη θέση τους.
Ποιος μπορεί να βιώσει εργασιακό burnout;