κεράσια-γιατί-να-τα-προσθέσετε-στην-κα-231574
©Unsplash

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε διατροφική αξία και με ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και μπορούν να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής μας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα κεράσια, που θεωρούνται βασική πηγή βιταμινών όπως Α, Β, C, και πολλών μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν μόνο 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Καροτενοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, είναι μόνο κάποια από τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κεράσια. Χάρη στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση τους, μπορούν να προλάβουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη και την κυτταρική γήρανση.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ χαμηλό θερμιδικό δείκτη τους, και το γεγονός πως δημιουργούν κορεσμό, τα κεράσια αποτελούν την κατάλληλη λύση για μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, ενώ μπορούν να συμπεριλαμβάνονται ακόμα και σε μια δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους με λίγες θερμίδες.

Κεράσια: Γιατί να τα προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας;-1
©Unsplash

Τα κεράσια στη διατροφή μας

Ένας ακόμα λόγος να προσθέσετε τα κεράσια στην διατροφή σας, είναι επειδή έχουν διουρητική και καθαριστική δράση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε κάλιο, νερό και φυτικές ίνες. Τα κεράσια συναντώνται ακόμα και καλλυντικές συνθέσεις, καθώς ο πολτός τους χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση της φλεγμονής του λιπαρού δέρματος και της ακμής.

Τα κεράσια μπορούν να καταναλωθούν σαν σνακ, σε μορφή μαρμελάδας, μαζί με γιαούρτι ακόμα και παγωτό. Μια πιο ασυνήθιστη συνταγή είναι αυτή της σάλτσας κερασιού που μπορεί και συνδυάζεται με αλμυρά πιάτα, κρέας ή ψάρι. Πρόκειται για μια αποτοξινωτική αλλά νόστιμη σάλτσα, ιδανική για να συνοδεύσει φαγητά με χαμηλές θερμίδες και χωρίς λιπαρά.

Παρακάτω θα βρείτε την συνταγή για ένα εξαιρετικά ελαφρύ κυρίως πιάτο με την υπέροχη αντίθεση της σάλτσα κερασιού.

Τραγανός σολομός με μαντζουράνα και με πικάντικη σάλτσα κεράσι:

Συστατικά για 4 άτομα

4 φρέσκα φιλέτα σολωμού

Τριμμένο ψωμί

Φρέσκια ματζουράνα

200 γρ κεράσια

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Ταμπάσκο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε τα φιλέτα φρέσκου σολομού σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Πασπαλίζετε τα με μια γενναιόδωρη χούφτα τριμμένο ψωμί και φρέσκα φύλλα μαντζουράνας. Προσθέτετε λίγο λάδι και λίγο αλάτι και τα τοποθετείτε στον φούρνο στους 200° για περίπου 30 λεπτά. Για την σάλτσα κεράσι: χτυπάτε τα κεράσια, χωρίς τα κουκούτσια σε ένα μίξερ και προσθέτετε λίγο λάδι, αλάτι και μερικές σταγόνες ταμπάσκο. Τέλος, αφαιρείτε τα φιλέτα σολομού από το φούρνο και τα σερβίρετε με την πικάντικη σάλτσα κεράσι.

Διαβάστε επίσης | Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Οι συμβουλές των experts για μαι πιο υγιεινή διατροφή