τι-χρειαζόμαστε-για-να-είμαστε-πιο-ευτ-309248
©Constance Jablonski/Instagram

Η αληθινή ευτυχία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα Ipsos που διεξήγαγε η εταιρεία Lancôme σε πολίτες 8 χωρών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Κίνα), το 83% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε ότι το να είμαστε ευτυχισμένοι απαιτεί ορισμένες προσπάθειες και ότι ακριβώς κάνοντας μερικά πράγματα κάθε μέρα η ζωή γίνεται καλύτερη (αυτό επιβεβαίωσε το 73%). Επιπλέον, μεταξύ αυτών των δεδομένων –η Lancôme πάντα γιόρταζε την ιδέα της ευτυχίας από την έναρξή της– υπάρχουν όμως και άλλα πολλά που επιβεβαιώνουν την ικανότητα (και την ανάγκη) που έχουμε να δουλέψουμε όσο μπορούμε για την απόκτηση της ευτυχίας.

Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαιώνουν ότι θα χρειάζονταν 3 ώρες και 43 λεπτά την ημέρα για να αισθάνονται πιο ευτυχισμένες – σε σύγκριση με 3 ώρες και 13 λεπτά για τους άνδρες – ακριβώς για να έχουν επιπλέον χρόνο που θα τους επέτρεπε να αγωνιστούν για αυτήν την ευτυχία. Στην πραγματικότητα, η ίδια έρευνα υπογραμμίζει ότι αυτός ο επιπλέον χρόνος θα αφιερωθεί στα ταξίδια, το self-care, την εργασία στο σώμα και το μυαλό, την απόλαυση περισσότερου χρόνου με το ταίρι μας, τη φροντίδα της οικογένειας και τον περισσότερο χρόνο σε επαφή με τη φύση. Και ακριβώς, αυτές οι δημοφιλείς και εγκόσμιες εξηγήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που λένε οι ειδικοί της νευροεπιστήμης: οι θετικές σκέψεις και τα συναισθήματα μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια. «Αν θέλουμε να μετατρέψουμε την εσωτερική μας ενέργεια στην καλύτερη δυνατή ζωτική ενέργεια, πρέπει να το κάνουμε από τη μέγιστη ενεργοποίηση της καρδιάς μας, δηλαδή από την αγάπη. Μάλιστα, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η καρδιά πρέπει να θεωρείται, μαζί με τον εγκέφαλο, ως το μεγάλο κέντρο ελέγχου του σώματός μας. Και συμφωνώ», εξηγεί η ειδικός σε θέματα νευροεπιστήμης Ana Ibáñez στο βιβλίο της De ella Surprende a tu corazón.

Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς;-1
©Instagram/Gigi Hadid

Οι έρευνες υπογραμμίζουν ότι η απόλαυση του self-care και των άλλων είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας –και ο χρόνος– είναι κάτι που συνδέεται στενά με μια φυσική εξήγηση που υποστηρίζεται από ειδικούς στις νευροεπιστήμες. «Η ενέργεια που εκπέμπεται από την καρδιά σας είναι 50.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που εκπορεύεται από τον εγκέφαλό σας», εξηγεί η Ibáñez. Η ειδικός επισημαίνει επίσης ότι η ενέργεια μεταδίδεται και ότι είναι σύνηθες οι άνθρωποι του στενού μας κύκλου να μας παρέχουν μεταδοτική και θετική ενέργεια. «Και ο εγκέφαλός μας, αυτός ο κεντρικός έλεγχος του σώματός μας, λαμβάνει επίσης ενέργεια και είναι ικανός να την αξιοποιήσει».

Τι χρειαζόμαστε για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι σύμφωνα με τους ειδικούς;-2
©Instagram/Gigi Hadid

Η δημιουργία θετικών σκέψεων κοστίζει περισσότερο (αλλά αξίζει τον κόπο)

Η ευτυχία και η ενέργεια συνεργάζονται και τροφοδοτούν και τις δύο καταστάσεις αμφίδρομα. Δηλαδή, αν κάνουμε μια προσπάθεια για αυτή την ευτυχία, μπορούμε επίσης να μεταμορφώσουμε τα ενεργειακά μας επίπεδα. Και παρόλο που είναι αλήθεια, επισημαίνει η Ibáñez, ότι για να δημιουργήσουμε θετικές σκέψεις χρειάζεται περισσότερη ενέργεια παρά αρνητικές σκέψεις – γι’ αυτό όταν είμαστε κουρασμένοι όλα φαίνονται άσχημα – αξίζει να καλλιεργούμε σε καθημερινή βάση όλες τις πιθανές συναισθηματικές εκδηλώσεις για να δημιουργήσουμε αυτή την ενέργεια που τροφοδοτεί επίσης τον εγκέφαλο. «Ο εγκέφαλος και η καρδιά συνεργάζονται για να μεταφορτώσουν την ενέργεια», προσθέτει. Και αυτό σημαίνει να κάνουμε όλα εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους: να δουλεύουμε για την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τον εαυτό μας, να σκεφτόμαστε καλά για τον εαυτό μας, να περνάμε στιγμές ευχαρίστησης στην καθημερινότητά μας και να μην την γεμίζουμε μόνο με υποχρεώσεις, να μεταδίδουμε θετικές σκέψεις στους άλλους. Όλα αυτά δημιουργούν ευτυχία και συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης | Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία

MHT