το-τρίτο-βήμα-ή-αλλιώς-το-μυστικό-των-ιτ-318328
©Bianca Balti/Instagram

Το μυστικό των Ιταλίδων για να έχετε πιο υγιή μαλλιά

Τα μακριά, υγιή, λαμπερά και περιποιημένα μαλλιά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ιταλίδων. Αρκεί μόνο να ρίξετε μια ματιά στα μακριά μαλλιά της Ornella Muti , της Monica Vitti, της Gilda Ambrosio ή της Giorgia Tordini για να καταλάβετε ότι η περιποίηση των μαλλιών (σχεδόν πάντα μακριά) είναι κάτι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα τους. Και κατά κάποιο τρόπο έρχεται από παλιά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η εικόνα των πλούσιων μαλλιών ήταν μια σταθερά στην Ιταλική Αναγεννησιακή τέχνη που οδήγησε ορισμένους στυλίστες να μιλήσουν για «Μαλλιά Μποτιτσέλι», αναφερόμενοι στα έργα του Sandro Botticelli. με γυναίκες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ιταλίδες αποτελούν σημείο αναφοράς όσον αφορά την περιποίηση των μαλλιών, ακριβώς λόγω της φιλοσοφίας που έχουν γύρω από αυτό. Αυτό μας εξήγησε ο stylist Rossanno Ferreti, δημιουργός του περίφημου invisible hair cut και μιας αυτοκρατορίας κομμωτηρίων και hair spa, ο οποίος μεγάλωσε στενά συνδεδεμένος με εκείνη την ιταλική παράδοση της περιποίησης μαλλιών (ο παππούς του ήταν κουρέας και η γιαγιά του και η μητέρα της διατηρούσε ένα κομμωτήριο στην ιταλική πόλη Campegine).

View this post on Instagram

A post shared by Bianca Balti (@biancabalti)

«Οι Ιταλίδες είναι γνωστές για την σχολαστική και εκλεπτυσμένη προσέγγισή τους στη φροντίδα των μαλλιών. Δίνουν προτεραιότητα σε υγιή μαλλιά με φυσική όψη, υιοθετώντας ποιοτικά προϊόντα και τεχνικές που ενισχύουν τη φυσική υφή και τη λάμψη των μαλλιών τους. Η φροντίδα των μαλλιών είναι τόσο ριζωμένη όσο και η περιποίηση του δέρματος. Και οι δύο θεωρούνται βασικές πτυχές του self-care και της ρουτίνας ομορφιάς. Στην Ιταλία, όπως εκτιμάται η θρέψη και η προστασία του δέρματός, το ίδιο συμβαίνει και με τη φροντίδα των μαλλιών, με το ίδιο επίπεδο προσοχής και αφοσίωσης, χρησιμοποιώντας ποιοτικά συστατικά και προϊόντα», εξηγεί o ειδικός, που επιμένει στην ιδέα δερματοποίησης στον τομέα αυτό. Με άλλα λόγια: με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζουμε το δέρμα μας, το ενυδατώνουμε και το θρέφουμε, οι Ιταλοί έχουν εσωτερικεύσει πολύ το γεγονός ότι προσθέτουν ένα τρίτο βήμα στη ρουτίνα των μαλλιών τους, μετά το λούσιμο και την περιποίηση. Έχουν επίγνωση της σημασίας της θρέψης των μαλλιών τους (και όχι απλώς της ενυδάτωσης τους με ένα conditioner), με έναν ορό ή λάδι μαλλιών, που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την προστασία των μαλλιών. Μάλιστα, o stylist λάνσαρε, μαζί με το brand Kiko Milano, μια σειρά περιποίησης μαλλιών με μια σύντομη αλλά αποτελεσματική σειρά αναφορών που, εκτός από το σαμπουάν, το conditioner και τη μάσκα, περιλαμβάνει έναν ορό με βάση το υαλουρονικό οξύ για χρήση μετά από κάθε λούσιμο (χωρίς δικαιολογία) στα μεσαία μήκη και τις άκρες.

Το τρίτο βήμα ή αλλιώς το μυστικό των Ιταλίδων για όμορφα και υγιή μαλλιά-1
©Bianca Balti/Instagram

Ο κανόνας του τρίτου βήματος

Μια άλλη αξία της ιταλικής φιλοσοφίας είναι οι Ιταλίδες να μαθαίνουν από τις μητέρες και τις γιαγιάδες τους από νεαρή ηλικία να φροντίζουν τα μαλλιά τους, δημιουργώντας έναν αναλλοίωτο δεσμό με εκείνες τις συνήθειες που έβλεπαν να ασκούνται με αφοσίωση. Και όπως γνωρίζετε, αυτό που μαθαίνεται κατά την παιδική ηλικία αφομοιώνεται καλύτερα και διατηρείται με την πάροδο του χρόνου. «Η κουλτούρα της περιποίησης μαλλιών είναι βαθιά ριζωμένη στις οικογενειακές παραδόσεις στην Ιταλία. Από νεαρή ηλικία, τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία της σωστής περιποίησης μαλλιών, μαθαίνοντας συχνά τεχνικές και μυστικά που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Είναι σύνηθες φαινόμενο η γνώση και οι πρακτικές περιποίησης μαλλιών να μοιράζονται στις οικογένειες, δημιουργώντας μια ισχυρή αίσθηση κληρονομικότητας και συνέχειας», εξηγεί ο Ferretti, ο οποίος επιμένει ότι ακριβώς αυτή η πρώιμη εκπαίδευση ενθαρρύνει τις συνήθειες περιποίησης μαλλιών που διαρκούν για πάντα. Αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια ορισμένων Ιταλών ότι μας αρέσει να κατανοούμε αυτή την οικογενειακή παράδοση για την περιποίηση των μαλλιών που ξεπερνά το λούσιμο. Για παράδειγμα, η ηθοποιός Mitzi Peirone είπε ότι από τη μητέρα της έμαθε το trick της θρέψης των μαλλιών με ελαιόλαδο, το οποίο εφαρμόζεται στις άκρες αμέσως μετά το ντους.

Η θρέψη δεν είναι ίδια με την ενυδάτωση

Μετά από αυτήν την έκκληση υπέρ της χρήσης ενός θρεπτικού προϊόντος μετά το λούσιμο (σύμφωνα με την εικόνα και την ομοιότητα του τρόπου με τον οποίο το κάνουν οι Ιταλίδες, που το έμαθαν από τις μητέρες τους), είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η θρέψη των μαλλιών δεν είναι το ίδιο με την ενυδάτωση τους ,αν και είναι όροι που κατά λάθος χρησιμοποιούμε εναλλακτικά. Η ενυδάτωση παρέχει νερό, αλλά αυτό που πραγματικά λειτουργεί για τις κατεστραμμένες ίνες των μαλλιών είναι η θρέψη με συγκεκριμένα προϊόντα με τη μορφή ορού ή λαδιού. Επιπλέον, οι κατεστραμμένες ίνες των μαλλιών είναι πορώδεις και αυτό το τρίτο βήμα με τη μορφή θρεπτικού ορού ή λαδιού χρησιμεύει επίσης για τη δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος για τα μαλλιά. Χωρίς αμφιβολία, ο κανόνας του third step είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος.

Διαβάστε επίσης | Τα 10 καλύτερα spa στην Ευρώπη

MHT